Sat05252024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Austrija, zemlja partner Novosadskog sajma, predstavlja svoju ponudu

Austrija, zemlja partner Novosadskog sajma, predstavlja svoju ponudu

  • PDF

Austrija, zemlja sa 8.4 miliona stanovnika ( 1 milion više od Srbije), godišnjim društvenim proizvodom od 43,723 dolara (bezmalo 8 puta većim od našeg) je ovogodišnja zemlja partner 79. po redu Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, koji se održava od 12-18. maja. S obzirom da je reč o zemlji koja je u Srbiju investirala više od 3 milijarde dolara od 2000. godine do danas (najviše 2007. godine, kada je ukupno uloženo 1,16 milijardi dolara), austrijska privreda važi za najvećeg, ali i za jednog od najpouzdanijih stranog investitora i partnera u Srbiji, pa tim pre raduje što će se na tradicionalnoj poljoprivrednoj smotri pojaviti grupacija od 18 preduzeća iz ove zemlje sa ponudom za saradnju i širenje poslovanja.
Da je Austrija i važan spoljnotrgovinski partner naše zemlje, vidi se i po činjenici da je u 2010. godini vrednost robne razmene iznosila oko 800 miliona dolara, a pokrivenost uvoza izvozom bila je preko 75 odsto. U Srbiji danas posluje oko 400 austrijskih preduzeća (KIKA, Viner štetiše, Henkel, Potisje-Tondah, Knauf, Mobilkom Austrija, OMV Austrija, ATB, Metro keš end keri, Grave, Vinerberger, Rauh, Rajfajzen internešnal, Hipo alpe adrija Austrija, Erste banka, Unika... ), koja zapošljavaju više od 12 hiljada radnika. Istovremeno, ništa manje nije važan ni podatak da u Austriji živi oko 300.000 Srba, pa je to samo jedan u nizu razloga za razvijanje poslovne klime između dve zemlje.
Delegacija Austrije, koja je zemlja partner ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma, posetila je nedavno Novosadski sajam i na sastanku precizirala detalje oko svog nastupa na toj priredbi. Prema najavama, dr Kristijana Bravenca, atašea poljoprivrede pri ambasadi Austrije u Zagrebu, prvog dana sajma u Kongresnom centru biće održan okrugli sto na temu ekologije. Planiran je dolazak predstavnika Evropske komisije koji bi govorili na temu "Budućnost poljoprivrede: različita gledišta između evropske komisije, Austrije, Srbije i šanse za buduću saradnju".
S obzirom na to da se poslednjih godina povećalo interesovanje za tehnikom i uslugama iz oblasti ekologije, grupna izložba Austrije pruža idealne uslove da se prezentuju i austrijski proizvodi i usluge iz ovih oblasti.
Za srpske poljoprivrednike će posebno biti interesantna serija seminara, koje će Austrijski poljoprivredni klaster AAC i njegove članice održati tokom sajma na sledeće teme: organska poljoprivreda, obnovljivi izvori energije iz poljoprivrednih ostataka, stočarska proizvodnja i odgoj svinja. Bliže informacije i raspored seminara možete da dobijete kod Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije pomoću e-dopisa  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili telefona 011/3015850.
Osim najavljenih seminara i stručnih dešavanja, posebna pažnja biće posvećena austrijskoj kulturi organizacijom niza dešavanja u Novom Sadu, koncerata mladih muzičara i izložbama skulptura izrađenih od starih delova poljoprivrednih mašina.
Sve u svemu, austrijski partner priprema izuzetno bogat sadržaj kojim će se dostojno predstaviti u Novom Sadu i potvrditi reputaciju jedne od vodećih svetskih zemalja u oblasti privrede, a posebno u sferi poljoprivredne proizvodnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com