Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Četvrta Butkicijada održana na Paliću

Četvrta Butkicijada održana na Paliću

  • PDF

Udruženje za uzgoj svinja rase mangulica u Vojvodini, organizovalo je od 29. marta do 1. aprila na palićkoj Velikoj terasi, četvrtu po redu poslovno-turističku manifestaciju humanitarnog karaktera, pod nazivom Butkicijada.

Prema rečima Mirjane Popović, smotra je okupila 30-ak izlagača, koji su promovisali, pre svega, proizvode od svinja mangulica, pravljenih su po starim receptima - domaće krvavice, kobasice, čvarci, slanina i naravno, butkice, ali su se mogli naći i drugi proizvodi, poput različitih sireva, kajmaka, vina, rakija, slatkiša, meda, unikatnih rukotvorina, knjiga za poklone, različite prigodne sitnice, a posebno zanimljiva bila je prava revija svih vrsta šarenih jaja za predstojeći Uskrs. Sve to moglo je prvo da se proba, a potom i kupi po trenutno najpovoljnijoj ceni od direktnih proizvođača.
Iako vreme nije bilo naklonjeno organizatorima i izlagačima, koji su očekivali daleko veću posetu zainteresovanih, pa i zaradu od prodaje, bilo je izuzetno važno što je manifestacija nastavila tradiciju negovanja izrade proizvoda od mangulice, prema različitim receptima, u zavisnosti iz kojih krajeva Vojvodine oni dolazili. Za ovu vrstu mesnih prerađevina, važi uverenje da je “zdravija” i da je neuporedivo manje štetna za upotrebu, jer ne sadrži toliki procenat masnoće (holesterola) kao “redovno” svinjsko meso. Još se toj, uvek zanimljivoj priči, koji je najbolji kulen, petrovački ili sremski, slanina iz Kovilja ili sa Palića, pridodaje i “začin” u vidu priče o načinu pripreme mesa ili mesnih prerađevina po posebnim receptima, koji, zapravo i daju poseban šmek celom ovom događaju, tj. probanju ili kupovini.
Važno je napomenuti da je i ova manifestacija imala takmičarski karakter, a stručni žiri je nakon ocenjivanja proglasio najuspešnije i uručio im prigodne nagrade.
Četvrta po redu Butkicijada na Paliću je, kao i prethodnih godine, imala i humanitarni karakter, pa su organizatori poklonili 120 kilograma kobasica štićenicima dečjeg doma Kolevka u Subotici, kao i deo novca od kotizacija za učesnike i bala organizovanog u restoranu „Fogodo” u selu Šupljak kraj Palića.

Više slika sa Butkicijade, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com