Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Srpska poljoprivreda ima ogroman potencijal za razvoj

Srpska poljoprivreda ima ogroman potencijal za razvoj

  • PDF

Razmena informacija i stavova zainteresovanih strana kao i upoznavanje javnosti o planovima u poljoprivrednoj proizvodnji i plasmanu, osnovni su ciljevi  konferencije „Srpska poljoprivreda“ – Izvozne mogućnosti i snabdevanje domaćeg tržišta, koju je u četvrtak 5. aprila 2012. godine u Beogradu otvorio ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović.

Tom prilikom ministar Petrović je izjavio da su sve mere agrarne politike su usmerene na povećanje proizvodnje i prinosa u poljoprivredi, kako u ratarstvu tako i u stočarstvu kao i na povećanje izvoza i rasta bruto društvenog proizvoda i dodao:.

-U Srbiji se 800.000 porodica bavi agrarom, a za 400.000 porodica poljoprivredna proizvodnja je primarna delatnost. Cilj Ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije je unapređenje razvoja poljoprivrede koja je jedan od stubova privrede – rekao je ministar Petrović, podsetivši da je prošle godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije bio 2,7 milijardi dolara.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adriano Martins naveo je da Srbija ima kapacitet da u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prevaziđe Holandiju čiji izvoz dostiže 62 milijarde evra.

-Jedina zemlja koja je kandidat za članstvo u Evropsku Uniju, a koja beleži suficit u izvozu agrara je Srbija u kojoj je prošle godine za 20 procenata povećan izvoz poljoprivrednih proizvoda i gde 50 odsto ukupnog izvoza čine poljoprivredni proizvodi - objasnio je zamenik šefa delegacije EU Martins.

Ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen istakla je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj poljoprivrede, ali da mora unaprediti preduzetnički duh i uvoditi inovacije.

-Organizacija USAID je u Srbiji aktivna od 2007. godine. Povezala se sa 200 kompanija što je omogućilo 7.000 novih radnih mesta i prodaju od 118 miliona dolara od čega je tri četvrtine izvoz obavestila je direktorka USAID u Srbiji Suzan Fric.

 

Stanislava Nol

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com