Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Uskršnja čarolija u Banoštoru

Uskršnja čarolija u Banoštoru

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

Na veliki petak 13.04.2012. u selu Banoštor održan je festival „Uskršnja čarolija“ u organizaciji udruženja „Majkina radionica“ i turističkog udruženja „Dunavski sokak“ iz Banoštora. Zadatak je bio da se kroz nekoliko radionica deca upoznaju sa tradicionalnim, ali i onim modernim tehnikama farbanja jaja. Usput, nije na odmet bilo malo se prošetati po ataru, upoznati kako se vino proizvodi ili kako su nekada kuće ukrašavane vezenim „domaćicama“.

Mala kolona krenula je oko 11 časova u šetnju kroz centar sela do obližnjeg vinograda porodice Radošević u potrazi za travama i cvećem koje bi se koristilo za tradicionalno bojenje jaja u lukovini. Šetnja kroz atar naročito se dopala najmanjima, koji su slobodno trčali poljskim putevima, brali cveće svih mogućih boja i jurili za leptirima.

Sledeća stanica bila je vinarija Bononia, vinarska kuća porodice Šijački. Načulo se da je zeka sakrio jaja negde u dvorištu ove vinarije. Gnezda su brzo pronađena, te smo malo odahnuli uz sok od grožđa za decu i vino za roditelje. Upoznali smo se i sa postupkom proizvodnje vina i prošetali kroz veliki podrum u kom vino spava. Najviše interesovanja najmlađi su ipak pokazali za psa koji je bio više nego raspoložen za maženje, a kažu i da je pomogao u otkrivanju gnezda sa jajima.

Kad su izabrane trave i pronađena skrivena jaja, bilo je vreme da se pođe na farbanje. U Domu kulture bilo je postavljeno nekoliko punktova - tradicionalno farbanje jaja kuvanjem u lukovini sa ili bez trave kao ukrasa, moderne tehnike ukrašavanježa jaja perjem, šljokicama, crtanjem flomasterima, lepljenjem trakica, dugmića ili šarenih papirića, dok su najmlađi svoj talenat prikazali bojenjem u slikovnicama. Zaista je bilo lepo gledati oko četrdesetak dece na istom zadatku -  prikazati svoju kreativnost i napraviti nešto svojim rukama, uz malu pomoć i savete. Jedni su drugima dodavali i pomagali, strpljivo čekali da dođu na red i na kraju ponosno odneli jaje ukrašeno sopstvenim trudom do izložbenog stola.

Na kraju, svi su učesnici dobili pohvalnice za iskazanu kreativnost, a stručni žiri birao je i najlepše ukrašena jaja. Zaista je bilo zadovoljstvo videti radost i oduševljenje za osvojene nagrade i pohvalnice.

Poslednja stanica bila je poseta „Majkinoj radionici“ u kojoj se može videti kako su izgledale „domaćice“ kojima je nekada svaka kuća bila ukrašena, staru kolevku i vezene jastuke, ali i moderne suvenire kao što su rukom oslikane varjače, šolje i čaše. Najviše interesovanja pobudio je lik Mini Maus koju su ovdašnja deca početkom prošlog veka nosila izvezeno na peškirima i pidžamama. Naravno, pobedile su ručno oslikane šolje sa malo „savremenijim“ likovima iz crtanih filmova.

Za kraj programa bila je planirana i poseta crkvi Svetog Georgija gde bi deca učestvovala u tradicionalnom „klepanju“ drvenim daščicama i štapovima, ali je svež vazduh učinio svoje, te je većina učesnika zadremala roditeljima na rukama.

Organizatori su iskazali svoju veliku radost zbog odziva dece i roditelja, ali i utisaka koji su ostali zapisani. Mada je bilo dovoljno samo pogledati decu koja su učestvovala i shvatiti koliko im je prijao boravak.

Laganom šetnjom, gosti su bili u mogućnosti da upoznaju ovo selo čija je glavna ulica Dunav, gde na kilometar puta ima šest vinarija, gde su dame „terale modu kadgod kao da su iz Beča ili Pariza“, gde se pravi divan sir od svežeg, tek pomuzenog mleka, gde slikari nemaju dileme oko izbora prikaza...

Nadamo se da će „Uskršnja čarolija“ preći u manifestaciju koja će se održavati svake godine, ali i da će biti još sličnih manifestacija, pogotovo za decu. Ovo malo selo, nedaleko od Novog Sada ima puno interesantnih lokacija za posetu, ali i ljude pune energije, entuzijazma i ideje da na najbolji način prikaže sve lepote sela.

Ivana Šijački

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com