Sun07252021

Poslednja izmena:10:19:07 AM

Back KULTURA MUZIKA Aleksandra Berček-Jelić: I muzika na reciklaži

Aleksandra Berček-Jelić: I muzika na reciklaži

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

Atraktivna čelistkinja Aleksandra Berček-Jelić, „lider“ je upečatljivog sastava „Alektik“, čije značenje - „alternativno i ekstravagantno“ sažima Sašin pogled na svet, stav prema muzici, modi, stilu i scenskom nastupu, (ne)potrebnim žanrovskim podelama... Danas petogodišnjak, „Alektik“ trenutno funkcioniše u sastavu: Saša - električno čelo, vokal, Petar Jelić - gitara, vokal (a privatno i Sašin suprug, sa kojim zajedno vodi novosadski Centar za muzičko obrazovanje “Kulturno sklonište”, svojevrsnu školu rokenrola), Ana Sabo - električna violina, Ivan Firči - bubanj, Damjana Ćuk - klavijature, i Kosta Mađarević – bas gitara. Igraju se i spremaju album za jesen.

Glasaš li baš uvek i baš u svemu za „alternativno i ekstravagantno“?
- Umetnost trijumfuje onda kada alternativno i ekstravagantno postane prihvaćeno, kada se izbori za svoje mesto i izvrši opšti uticaj. Mi muzičari ne možemo da osvajamo turnire i postavljamo rekorde, ali imamo šansu da na potpuno drugačiji način usmeravamo energiju čovečanstva.
Klasika, rok, pop, neka „mešavina“ ili sve navedeno?
- Godinu dana radimo sa Petrom Jelićem i Firčijem, koji u velikoj meri oblikuju naš ukus. Zbog toga, više nego ikada klasične istrumente tretiramo „rokerski“. Najviše smo okrenuti koncertnim izvođenjima. Imamo mnogo energije, entuzijazma i vere da nas u budućnosti čekaju velike stvari.
Staro ili novo (kada je reč o muzici)?
- U poslednje vreme se susrećemo sa recikliranjem i parafraziranjem muzike. Oduvek su obrade bile opcija, ali su u poslednje vreme trend. Protiv toga nemam ništa, pogotovo ako se ode korak dalje. Ipak, dok se trudimo da ponudimo nešto što će biti alternativnije i ekstravagantnije, rokenrol muzika šezdesetih i sedamdesetih kao i pop osamdesetih nastavljaju da oblikuju muzičku industriju.
Šta je (danas) alternativa?
- Izraz alternativno koristim bukvalno, i razlikujem u odnosu na vreme i mesto... Većina onoga što mi na aktuelnoj domaćoj sceni zovemo pop muzikom, nema veze sa standardima popa - od načina pevanja, preko melodije do produkcije. Kod nas se i kvalitetna pop numera koja nije Srb-pop, može nazvati alternativom.
Postoji li išta što je više seksi od (lepe) žene sa čelom?
- Postoji, zgodan muškarac smeđe kose i zelenih očiju sa gitarom!
Prolaziš li sa suprugom kroz „kreativne“ svađe, tipa „moj instrument je ozbiljniji od tvog“?
- Spojili smo muziku, radimo zajedno, počela sam da sviram čelo malo grublje, on sve češće koristi slajd na gitari, tako da ne postavljamo pitanje čija je muzika ozbiljnija. Svađamo se uglavnom zbog drugih stvari.
Betoven, Mocart, Bah ili neko četvrti?
- Svi oni i mnogi drugi. Neke kompozitore i neka dela shvatiš tek kada ih zasviraš. Poenta klasike je u perfekciji, u težnji ka savršenstvu, nema površnosti, kao što ne bi trebalo da je bude u muzici, umetnosti i životu uopšte.
„YU Grupa, Brejkersi, Orgazam, EKV... ili neko sasvim peti?
- Upravo su to bendovi koji su nudili onu neophodnu alternativu, zato su legendarni.

 

M.Mirković

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com