Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Priča o Salašu i Vinariji Vindulo

Priča o Salašu i Vinariji Vindulo

  • PDF

Za njega kažu da je najbolji stomatolog među vinarima i najbolji vinar među stomatolozima. Iole upućeni u srpsku modernu vinsku priču, znaju da je reč o dr Laslu Dujmoviću, stomatologu iz Temerina, za koga među vinoljupcima vlada mišljenje da je zaista vrstan vinar, koji je od svakog svog vina napravio svojevrsnu robnu marku. Možda će neko ovu konstataciju i osporiti. Tek, Salaš i Vinarija Vindulo, nimalo slučajno, našli su se na vinskom putu predstavnika Sektora za turizam Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, koji su uprvo vinariju temerinskog stomatologa odabrali za posetu. I naravno da su oni, kao i brojni novinari, bili oduševljeni načinom na koji je prezentovan rad i rezultati Vinarije Vindulo, što je, odlazeći sa degustacije, potvrdio i državni sekretar Goran Petković.

A sve je počelo od trenutka kada je dr Laslo Dujmović rešio da stari, oronuli nasleđeni salaš ne proda, već da krene u posao za koji je od početka očekivao da će mu doneti relaksaciju od svakodnevnog napornog posla za stomatološkom stolicom. Lako je ubedio sebe da radi pravu stvar ulazeći u mukotrpni vinogradarsko-vinarski posao, ali trebalo je ubediti suprugu, porodicu, familiju. Uporan i istrajan u svojom nameri, izdržao je sva početna iskušenja, a salaš je posle mnogo, mnogo rada i truda, opčinio sve u porodici i familiji Dujmović. Još kada je Laslo svojim vinima dao ime po ćerkama Ani i Evi, vinska priča je bila zapečaćena.

Visprenost Lasla Dujmovića došla je do izražaja još od samog početka sadnje vinove loze. Nije mnogo pametovao, već je u svoju ideju uključio stare, dobre, proverene stručnjake, poput prof. dr Petra Cindrića i prof. dr Vladimira Kovača. Zahvaljujući njihovim savetima, uspeo je da postigne vrhunski kvalitet grožđa i vina. Tako sada Lacika, kako ga zovu pijatelji, ima kompletiran, idealno organizovani radni dan. Osam sati radi u kancelariji, najmanje osam, pa nekad i duže, vreme provede u vinogradu i, kako sam naglašava, tu se lepo odmori, da može da spava. Istina, u vreme najvećih radova, u ordinaciji mora svih osam sati da nosi rukavice, kako pacijenti ne bi rpimetili njegove žuljeve, ali mu to ne smeta, a očigledno ni pacijentima.
Još jedna velika ljubav dr Lasla Dujmovića je fotografija. Napravio je do sada bezbroj fotografija što vinograda, što posetilaca, koji odavno, organizovano dolaze na salaš radi degustacija ili raznih drugih nazovi sporednih razloga, poput seminara, a glavni su svakako, vrhunska vina.

Naš domaćin je vidno uživao dok nam je pokazivao svoj minuli rad, proizvodni pogon sa tankovima u kojima drži vina. Nije mnogo pričao, već je, da bi potvrdio svoju fotografsku veštinu, prisutnima priredio slajd šou sa fotogradfijama napravljenim ranijih dana. Potom je svim prisutnim, poželeo srdačnu dobrodošlicu uz „Mirnu Bačku“, jedno od njegovih belih vina. Naravno, usledila je degustacija Rosane, pa Panonije, pa Three Stara...

Stručni deo vezan za rad Vinarrije, prepustio je stručnjacima. Zaista, bilo je zadovoljstvo slušati priznate vrhunske stručnjake dr Petra Cindrića i dr Vladimira Kovača, a pritom još biti u društvu još jednog eminentnog prodfesora, kakva je Nada S Korać, sve legende novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. No, više o njihovom viđenju rada i rezultata Vinarije Vindulo, nekom drugom prilikom.

Ovom puta još samo nekoliko statističkih podataka. Porodični salaš nasleđen 2002. godine. Sadnja je počela 2003. godine. Usledila je restauracija salaša, elektrifikacija i postavljanje tvrdog puta. Mehanizaciju je počeo da uvodi 2005. godine, kada je kupljen prvi traktor. Iste godine počeli su da pristižu prvi gosti. Kreće izgradnja podrumskih prostorija, salaš je renoviran i počinje iskopavanje temelja za podrum. Sadnja se nastavlja sukcesivno do 2008. godine. Prostorija u kojoj smo degustirali vino, počinje da se gradi 2007. godine. Ubrzo, podrum dobija sadašnji izgled. Najgora godina za vinograd, bila je 2010. Najgora zima za vionograd tokom 2012., kada je temperatura bila -27 stepeni. Ove godine nastavljena je sadnja novih čokota vinove loze. Vina iz Vinarije Vindulo osvajaju brojna priznanja. Na salašu je ustanovljena Somelijerska škola, a gosti dolaze sa svih strana,  iz Austrije, Nemačke, Mađarske, Engleske, Italije... Među njima su preduzetnici, matematičari, sportisti, lovci... Svima njima zajednički je komentar, da su vina Vinarije Vindulo, dobra vina i da na njihov kvalitet, do sada, niko nije imao primedbe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com