Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Druga izložba vina Šabac 2012. za pamćenje

Druga izložba vina Šabac 2012. za pamćenje

  • PDF

Obično se pamti nešto lepo što se dogodi prvi put. Izuzetak od ovog nepisanog pravila je Druga po redu Izložba vina Šabac 2012. godine, održana u petak, 27. aprila. Ne samo zato što je premašila prvu po broju učesnika (23), već i što su vinarima obezbeđeni idealni uslovi, upravo onakvi kakve oni žele. Ovoj manifestaciji dat je veliki značaj, pa je sala Narodnog muzeja bila tesna da primi sve zaintersovane za degustaciju 150 vina iz 30 vinarija iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Španije, Protugalije i Italije, države počasnog gosta Druge Izložbe vina u Šapcu.

Dobrodošlicu izlagačima, gostima i posetiocima izložbe, najpre je poželeo Nenad Kulačin, član Organizacionog odbora manifestacije, koji je i najzaslužniji ne samo za organizaciju, već i za odličnu atmosferu među posetiocima, ali i vinarima, učesnicima.
Branislav Stanković, direktor prelepog zdanja šabačkog Muzeja, čiji je proctor prosto oduševio sve, je izrazio očekivanja da će vinska manifestacija postati tradicionalna, jer grad na Savi to zaslužuje gledano i istorijski i kulturološki, ali i po prepoznatljivom boemskom imidžu, koji se ranije zasnivao na rakiji, potom pivu, a sada je, sudeći prema interesovanju, došlo vreme za vina.
Predsednik Udruženja vinogradara i vinara Srbije Gvozden Radenković je ponovio da je vino
jedan od retkih domaćih brendova u finalnom proizvodu, i da ovogodišnja smotra pokazuje da se kvalitet srpskih vina iz godine u godinu povećava.
Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević, kao i svaki političar, nije mogao da kroz šalu ne pomene aktuelnu predizbornu situaciju, ali je izrazio veliko zadovoljstvo viđenim i očekivanje da će proizvodnja kvalitetnog vina postati jedan od atributa ovog područja, kao i želju da ova manifestacija doprinese povećanju površina pod vinovom lozom u šabačkom kraju. U Pocerini su već zasađeni prvi hektari vinove loze i za očekivati je, s obzirom na konfiguraciju terena prema Ceru, da će već za nekoliko godina, na izložbi biti i vina iz pocerskog regiona.
Iako ove godine zbog brojnih obaveza Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović zbog brojnih obaveza nije mogao da prisustvuje otvaranju izložbe kao lane, još je mnogima u sećanju njegovo zalaganje za organizaciju ove manifestacije. Njegova podrška razvoju vinogradarstva i turizma, a samim tim i podrška očuvanju identiteta naših prostora, od izuzetbne je važnosti. Podsticajna sredstva za formiranje zasada vinove loze i proizvodnju vina su još uvek skromna, ali, pokazalo se i na Drugoj izložbi vina u Šapcu, koju su besprekorno organizovali Grad Šabac, Narodni muzej i ovdašnja Turistička organizacija, da smo sve bliži tome da ćemo ubuduće ne samo na trpezama, već i sastancima sa poslovnim partnerima, umesto viskija
ponosno nuditi srpsku rakiju i srpsko vino. Uostalom, tako je bilo i na otvaranju ovogodišnje manifestacije, koja je započela otvaranjem šampanjca proizvedenog u Vinariji Kovačević iz Iriga.

 

 

Više slika sa Druge izložbe vina u Šapcu, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com