Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Bean festival 2012. donosi bogat program dešavanja

Bean festival 2012. donosi bogat program dešavanja

  • PDF

S obzirom da su ove godine mnogi, pa i temerinski Bean festival, koji se održava od 1-3. juna, uskraćeni za tzv. bilbord kampanju zbog izbora, Organizacioni odbor ove izuzetne manifestacije pribegao je održavanju redovnih konferencija za novinare, kako bi medije i javnost upoznao sa urađenim, ali i svim onim što se planira u predstojećih dvadesetak dana, a sve u nameri da ovaj festival bude podignut za lestvicu više u odnosu na prethodne. Zato će sve dobre strane koje krase dosadašnje festivale biti zadržane, ali će biti i novih zanimljivih sadržaja. Dragan Vukotić, počasni predsednik Organizacionog odbora i marketing menadžer, obavestio je da sve teče po planu, posebno kada su medijske promocije u pitanju. Nakon promocija Bean festivala na 35. Fruškogorskom maratonu i Prvomajskom uranku na Paliću, privode se kraju pripreme za predstojeći 79. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 12-18. juna, na kojem će ova manifestacija imati sopstveni štand. On je najavio da je utvrđena okvirna satnica održavanja Bean festivala, koji će početi u petak, 1. juna, u 16 časova, na temerinskom Vašarištu.

-U petak u 16 časova otvaramo festival, slatku ulicu, etno sokak , predstavićemo dečje radove na temu pasulj - „Mozaik od pasulja“, i dečje radionice koje će trajati tri dana. Akcija „Budi umetnik i recikliraj stvari“, namenjena je najmlađima, kako bi im se i ovom prilikom skrenula pažnja na ekološki značaj koji svake godine provlačimo kroz festival. Dečje priredbe počinju u 17 časova, a po tradiciji, u večernjim časovima će biti priređen rok koncert. Zvezde večeri će biti legendarna YU Grupa, koja ove godine proslavlja 42. godine rada, ali sudeći prema njihovom koncertu održanom nedavno u Sava centru, zvuče bolje nego ikad, pa se očekuje veliki broj posetilaca. Centralni događaj u subotu, 2. juna, je Međunarodno takmičenje u kuvanju pasulja, koje počinje u 11 sati. Do sada se prijavilo nešto više od 50 ekipa, ali ima najava i iz zemlje, i iz inostranstva, pa računamo da ćemo ispuniti „kvotu“ od 12 zemalja učesnika i 300-ak ekipa.
Janko Pinćer, proslavljeni majstor u kuvanju kotlića, koji je i prošle godine vodio deo posla oko ocenjivanja, obavestio je da će žiri imati 12 članova, a možda i više u zavisnosti od broja prijavljenih kotlića, tj. ekipa. Žiri će biti međunarodni, a sačinjavaće ga provereni članovi iz Rumunije, Mađarske, Češke, Poljske, Austrije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i naravno, Srbije. Neće biti privilegije ni za koga. Može da pobedi samo onaj koji skuva najbolji pasulj, a to znači da pasulj i meso ne smeju da budu raskuvani, da ima potrebnu gustinu i ukus pasulja.

Za subotu su zakazane i Ravničarske igre, bitan segment festivala. Zainteresovani će moći da se oprobaju u oboranju nekog od svetskih rekorada postignutih prethodnh godina. A da Ravničarske igre budu zanimljive i zabavne, pobrinuće se Goran Podlipec glavni promoter Ravničarkih igara na festivalu.

-Pokušaćemo da Ravničarske igre podignemo na jedan malo viši nivo. Mi tu držimo neke rekorde i ove godine smo angažovali napadače tih svetskih rekorada, koji će pre zvaničnog takmičenja pokušati da ih obore i postave nove zadatke pred naše takmičare. Ubacićemo i neke nove igre, što bi sve trebalo da bude zabavno, komično i verovatno sam se ja iz tog razloga i pronašao u tome. Jedna od njih je vezana za zaštitu životne okoline, u vezi sa kompjuterima, pod radnim naslovom „jajodrom“, ali, otom potom.

Uporedo sa tim odvijaće se bogat kulturno umetnički program na bini, pripremljen za sve uzraste. Po običaju, tražiće se mera u tom delu programa, kako bi se pokrili i uvažili svi zahtevi i ukusi, ali da se ne iskoči iz prepoznatljivog koncepta da to bude kulturni događaj, a ne kič i parada. Jedan od slogana Bean festivala je “Mi smo manifestacija, a ne vašar“ i Organizacioni odbor će sve učiniti da zadrži takav razvojni put. Posebno zanimljivo će biti predstavljanje projekta „Bogatstvo različitosti“, kulturni – umetnički programa upotpunjnenog sa običajima iz Srema, Banata, Bačke, a specijalni gosti će biti KUD iz Ukrajine, Mađarske i BiH.

Tradicionalno, Bean festival će ostati i u humantarnoj priči. Još nije doneta odluka o tome kome će biti dodeljena sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji deljenja besplatnih porcija pasulja, pa će to biti učinjeno nakon razgovora sa lokalnom vlašću i organizacijama koje se bave tom vrstom problematike. Najverovatnije će pomoć ići deci sa posebnim potrebama, jer se došlo do saznanja da je veliki broj takve dece u opštini Temerin. Zato je važno da svi koji tog dana budu na Vašarištu, pokažu svoju humanost u skladu sa mogućnostima.

Trećeg dana festivala, biće organizovane ekološke akcije, ali program dešavanja još nije definisan.

Zoran Govedarica, direktor Turističke organizacije Temerin je najavio da će na ovogodišnji festival prvi put organizovano doći jedna grupa turista iz Nienberga, za koje je obezbeđen adekvatan smešta. Biće i grupnih poseta iz Bijeljine, Trebinja, Niša itd., što je dobar znak da manifestaciioni turizam počinje da daje svoj doprinos ukupnom razvoju ove privredne grane.

-Temerin nije toliko poznat po velikim hotelma, motelma, ali ono što imamo biće svim posetiocima na usluzi. Mi imamo restoran sa prenoćištem u Sirigu, Temerinu, Bačkom Jarku i na Čeneju, a ni Novi Sad nije daleko. Posebno je važno što će JKP Temerin obezbediti prostor za kampovanje u okviru same manifestacije, kao i smeštaj po privatnim kućama, što smatramo da će za sada biti dovoljno. Zadovoljstvo je naše zajedničko što imamo veliko interesovanje gostiju sa strane, jer je to za našu opštinu prilika da ljudi vide šta mi imamo. U to vreme se otvara i sezona na bazenima sa termalnom vodom. Imamo u ponudi i nove objekte poput Bucinog salaša, Vinskog salaša Vindulo, čardi... Temerin je dosta u medijima bio po lošim stvarima sada je došlo vreme da se o njemu lepo piše.

Dragan Vukotić je obavestio da će jedan od tradicionalnih sponzora Sky motors iz temerina, darovati skuter u vrednosti od 1.000 evra, a biće i mnogo drugih vrednih nagrada. Medijski sponzori manifestacije su Televizija Vovodine, Dnevnik-Vojvodina pres i naravno, elektronski časopis TopSrbija. On je apelovao na firme i kompanije koje imaju interesa da se predstave na Bean festivalu da ne čekaju poslednji dan, zbog njihove promocije i reklame, ali i zbog bolje pripreme dsmr manifestacije.

Više slika sa konferencije za novinare, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com