Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back HRANA I PIĆE VINO InterFest 2012. donosi pregršt vinskih premijera

InterFest 2012. donosi pregršt vinskih premijera

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Novi Sad je od davnina prozvan „Srpskom Atinom“. Poznat je po kulturnim, muzičkim i sportskim dešavanjima, u poslednje vreme organizacijom niza različitih manifestacija sa vinskim sadržajem, postao je prava vinska meka, a Turistička organizacija Grada, koja zdušno podržava ovu vinsku priču, jedna od lidera u promociji vinskog turizma, novog turističkog proizvoda, rekli bismo, proizvoda budućnosti. Tokom čitave godine, gradska uprava i TO sarađuju sa fruškogorskim i ostalim vinarima iz naše zemlje, ali se radi i na međunarodnom planu, nastojeći da se povežu sa vonogradarima Podunavlja u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji i Nemačkoj na projektima međunarodnog karaktera. Stoga Jadranka Beljan Balaban, direktorka TONS-a na konferenciji za novinare povodom održavanja 9. Interfesta, za Novi Sad najznačajnije vinske manifestacije u godini, nije krila zadovoljstvo tom činjenicom.

-Pre nekoliko dana je ovde održana promocija projekta Vinski ptevi Srbije, u koji smo aktivno uključeni zbog toga što imamo raskošno fruškogorsko vinogorje i jednu ovako jaku manifestaciju kakav je InterFest. Nastojimo da Novosađanima priredimo ovakvu i slične manifestacije(Vinska ulica, Dan mladog vina Svatovca...), kako bi dali svoj puni doprionos u afirmaciji, pre svega srpskog vinogorja, ali i pružili priliku posetiocima da probaju vina iz svih krajeva sveta. InterFest je vinski festival međunarodnog karktera koji svake godine dovede nekoliko hiljada ljubitelja vina,  jedan značajan proizvod na turističkom tržištu, koji smo ove godine nastojali da približimo datumu održavanja Muzičkog festivala EXIT (12-15. jula), kako bi zainteresovali što više stranaca da ranije dođu u naš grad i upoznaju se i sa ovom vrstom ponude. U Novom Sadu zaista ima šta da se vidi, a da je naš grad postao interesantan domaćim i stranim turistima, najbolje govore podaci o stalnom povećanju broja posetilaca. Drago mi je što smo upravo mi domaćini jednog ovakvog festivala, a mi iz Turističke organizacije ćemo se potruditi da učinimo sve da ovogodišnji festival bude još zanimljiviji za sve one koji tih dana borave u našem gradu - rekla je Jadranka Beljan Balaban.

Direktor manifestacije Nataša Budisavljević obavestila je da će se ovogodišnji, 9. po redu InterFest, održati od 5. do 7. jula, na novosadskom Trgu slobode uz pokroviteljstvo TONS-a, Vlade AP Vojvodine i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

- Ove godine novosadskoj publici će biti predstavljeno više od 100 vinskuh kuća. Na jednom posebnom štandu će se predstaviti vinarije tj. vina iz „Novog sveta“, u vinskom žargonu to znači Južne Afrike i Južne Amerike. A što se tiče Evrope i poznatih vinskih zemalja, tu će biti Portugal, čija smo vina imali prilike da probamo pre nekoliko godina upravo na InterFestu. Ove godine Portugalci su se ponovo vratili i to ne samo sa vinima nego i odličnim maslinovim uljima, a biće tu i vina iz Italije, Španije i Mađarske. Što se tiče regiona, biće zastupljeni vinari iz Slovenije, Hrvatske (Istre, Dalmacije i Slavonije), kao i Crne Gore. Ovogodišnje iznenađenje biće zajednički nastup deset makedonskih vinarija, koje su najavile da će Novosađanima predstaviti svoja najlepša vina.
Što se tiče Srbije, mi smo za ovih devet godina imali priliku da probamo svake godine vina iz neke nove vinarije. Prošle godine premijeru na Interfestu je imala je vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice. Ove godine, kao nikada do sada, imaćemo vinsku premijeru 6 potpuno novih vinarija - Vinarije Molovin iz Šida, Belog Brda iz Čerevića, Tonković iz Subotice, Peščar iz Banatskog Karlovca, Pusula iz Valjeva i Aleksić iz Vranja, Mnogo novih vinarija se pojavilo u samo jednoj godini i nama je izuzetno drago i čast nam je, da ih upravo mi predstavimo. Ono što je takođe veoma značajno je da ćemo zahvaljujući vinu koji će se predstaviti vinari iz istočne Srbije, čak njih osam, moći da se podsetimo tih ukusa i mirisa ovog, nekada značajnog srpskog vinogradarskog regiona. Oni će ovom prilikom nastupiti objedinjeni, zahvaljujući prijatelju festivala predstavniku nemačke fodacije GIZ.

Nataša Budisavljević je izrazila veliku radost što među vinarima vlada ogromno interesovanje za ovogodišnji InterFest, i što je već u ovom trenutku skoro popunjen optimalni broj učesnika festivala. Prateći program je još u fazi definisanja, baš kao i muzičko-zabavni program, ali on i nije toliko bitan jer su vinari i vino oni oko kojih se okupljamo. Predstoji konačni dogovor i oko pratećeg programa, misli se na specijalne degustacije, promocije, radionice, pojedinačne promocije vinskih kuća, vinskog turizma i mnogo toga što interesuje profesionalce u vinskoj branši. Vaučeri će kao i prethodnih godina biti sredstvo plaćanja, a posetioci će moći da ih kupe po istoj ceni kao i lane. Vinari će sami odlučivati koliko će vaučera biti potrebno da bi se degustiralo neko njihovo vino. Za neka vina će biti potreban jedan, za druga dva ili tri vaučera. Prošle godine je bilo i veoma skupih vina za koja je trebalo izdvojiti čak i šest vaučera, ali InterFest je jedinstvena prilika da se probaju sva vina, a da se ne mora da kupovati cela buteljka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com