Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Ataše za kulturu SAD posetio Sirmijum i Zasavicu

Ataše za kulturu SAD posetio Sirmijum i Zasavicu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Predstavnici Ambasade SAD, ataše za kulturu, En Mari Mur i savetnik za odnose sa javnošću, Rajan Ronalds, zajedno sa Fulbrajtovim stipendistima, i predstavnicima Ministarstva kulture, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Sektora za turizam, obišli su lokalitet Sirmijum i specijalni rezervat prirode Zasavica , u Sremskoj Mitrovici.
U Vizitorskom centru Sirmijum, goste je dočekao Majkl Verner, arheolog i profesor rimske umetnosti i arheologije na Univerzitetu Nju Jork, koji je ujedno direktno i učestvovao na iskopavanjima ovog lokaliteta.

Srbija obuhvata veliki broj antičkih lokaliteta, od Viminacijuma do Feliks Romulijane, a Sirmijum prirodno predstavlja kapiju na putu značajnih građevina koje su iza sebe ostavili rimski imperatori na tlu Srbije. Izgradnja Vizitorskog centra Sirmijum, zajednički je projekat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, i Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, kao i Sremske Mitrovice i Turističke organizacije Srbije, koja je započela promociju carske palate kao turističke destinacije za domaće i strane posetioce.
U specijalnom rezervatu prirode Zasavica, goste je u obilazak novog centra za posetioce vodio direktor tog rezervata, Slobodan Simić.
Specijalan rezervat prirode Zasavica je prirodan rezervat, stavljen pod zaštitu države 1977. godine kao prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja.
Stanište je više stotina ptica, životinja i riba. U ovom rezervatu obitava riba umbra, samo tu i nigde na svetu, a od 2004. godine i porodice dabrova. Na Zasavici je izgrađen objekat za posetioce – sa više ležajeva, ali i prvi eko kamp, projektovan po standardima EU, za ljubitelje kamping turizma.
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Sektor za turizam je bespovratnim sredstvima finansiralo projekat izgradnje infrastrukture Vizitorskog centra SRP Zasavica i izgradnju turističkog kampa "Zasavica" u ukupnom iznosu od 53.800.000 dinara. Za izgradnju i opremanje Vizitorskog centra Sirmijum, Ministarstvo je izdvojilo 62.500.000 dinara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com