Sun07252021

Poslednja izmena:10:19:07 AM

Back KULTURA MUZIKA Apsolutno romantično, apsolutno naše

Apsolutno romantično, apsolutno naše

  • PDF

Apsolutno romantično, jedinstvena muzička grupa koju je iznedrila vojvođanska ravnica, potpisala je svoj četvrti album. Posle albuma „Kasno je prepraviti stih“ (iz 2000.), drugog „Naša ulica se u nebo penje“ (iz 2003.) i „Teško je biti sam“ (iz 2005.), bend u sastavu Petar i Zoran Kina Alvirović, Julije Dondo i Mihael Horvat na svetlost dana iznose dupli album „Vovjođanske spomenare“.

- Ovo je prvi put da se neko usudio da uradi dupli album, kaže Petar Alvirović. - Toliku količinu pesama, ukupno 27 (13 na CD1 i 14 na CD2) do sada niko nije pokušao. To su svojevrsne obrade starogradskih pesama poput: „ Fijaker stari“, „Cajka“, „U Novom Sadu“, „Kad čujem tambure“ itd, ukratko starih, proverenih hitova, ali u neobičnoj izvedbi, u mojim aranžmanima.

Zastupljeno je mnogo stilova sviranja: pop, rock, hard-rock, bluz, kantri, džez, latino rimovi pa čak i pank, a pesma „Ima jedan kućerak u Sremu“ zvuči potpuno „eltondžonovski“. To mnoštvo stilova opravdava osnovnu ideju nastanka ovog projekta, a to je edukacija pre svega mlađih slušalaca, koji nisu navikli da slušaju tamburaški zvuk. U suštini na albumu se nalazi oko 98% izvorno tamburaških pesama, prilagođenih sadašnjem vremenu, odsvirane na malo drugačiji način, prijemčivije za neke „nove klince“, i zato se nismo vezali samo za jedan muzički pravac – naglasio je naš sagovornik.

 

Pri snimanju veliku pomoć „Romantičarima“ su pružile kolege muzičari, dugogodišnji prijatelji, ne da se sve ovo snimi već i da zvuči onako kako su zamislili tvorci ovog projekta.

Za četrnaest godina bivstvovanja u miljeu srpske muzičke realnosti, „Romantičari“ su uspeli da izgrade svoju autentičnost i prepoznatljivost. Nebrojanim koncertima u zemlji ali i u svetu, uvek toplo primljeni, uspevaju da razgale naše ljude i „tamo daleko“, i u Kanadi, Rusiji ali, veruju da naša muzika može i te kako da bude slušljiva i strancima. Jer, Vojvodina su i salaši sa đermom, i nepregledne oranice zemlje crnice zvane černozem. Vojvodina su i ljudi došli sa raznoraznih strana i stvorili vojvođansku naciju. Vojvodina je i muzika. Starogradske pesme su napisane u ritmu Estam (dvojka), koji je i ritam kola, iskonskom ritmu, jednom od prvih ritmovi koji se u svetu pojavio, i zbog toga je dragocen, vredan čuvanja, zato što je autentičan. A presvlačenjem tih pesama u novo ruho pomoćiće da svi oni koji nisu upućeni u tu vrstu muzike, da je lakše prihvate. U novoj varijanti, ova muzika će se moći slušati i po diskotekama i u drugim prostorima koji nisu kafana

Onako dečački i uz osmeh, nenametljivo, a svesni svoje magije kojom njihova svirka i pesma menja pogled na život i svet drugih, u press materijalu odštampanom za promociju novog albuma, koja će se održati u podne, u Steriji 23. maja, napisano je:

„Možda se ovo nekome i neće svideti, ali mi ovo i nisu radili za svakoga, već za one koji vole da vide svet oko sebe nekim drugim očima, da udahnu malo toplog vetra, da i njima krenu neka bolja leta, da se probude malo drugačije sa nekim novim mirisom svoga grada, salaša i ravnice, i nekim novim, Apsolutno romantičnim zvukom Vojvodine.“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com