Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Mačkovo vino i riba DTD Ribarstva , idealna kombinacija

Mačkovo vino i riba DTD Ribarstva , idealna kombinacija

  • PDF

Izreka da se riba tri puta kupa: jednom u vodi, drugi put u ulju, a treći put u vinu, nedavno je dobila dodatak koji glasi, u Mačkovom vinu.

Na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na štandu DTD Ribarstvo, brojni posetioci imali su posebnu priliku da degustaciju ribe upotpune sa uživanjem u Mačkovom Shardone-u. Razlog za to je što je po prvi put na ovim prostorima uspostavljena saradnja proizvođača ribe i jedne vinarije, DTD Ribarstva i Vinarije „Mačkov podrum“.

Nešto više o tome Sava Jojić, vlasnik Vinarije „Mačkov podrum“ kaže:

-DTD Ribarstvo iz Bačkog Jarka pravi razne proizvode od ribe, kao što su kobasice, pljeskavice, ili kako to oni nazivaju „riblji roštilj“, koji se jako dobro uklapa sa našim vinima. Dobro je poznato da se riba i jela od ribe jako dobro slažu sa belim vinima, konkretno su to naša Shardone, Inkognito, Rajnski Rizling i Sovinjon Akacija. Međutim, interesantno je da se riblji paprikaš izvanredno slaže sa Portugizerom, mladim crvenim vinom iz našeg podruma. Ali, uvek je dobro kada se jede riba popiti i čašu nekog dobrog vina, a „Mačkov podrum“ ima vina za sva jela od ribe.

-Nadam se da će ova saradnja da se intenzivira i da bude na obostranu korist. Mi smo započeli razgovor sa DTD Ribarstvom da se u njihovih tridesetak prodavnicama, kojih ima po celoj Srbiji, nađu i naša vina, čime bi se postigla i neka sinergija, dobra hrana i dobro vino za zdravu energiju.

Ovde su interesantne dve stvari. Jedna se odnosi na slaganje hrane i vina i poznavati tu tajnu ukusa znači doživljaj više kako za pravog uživaoca tako i za pukog konzumenta. Neka vina iz iskustva pravih znalaca, bolje idu uz neka određena jela i o tome postoje različite škole, teorije i ubeđenja.

Druga se pak odnosi na tvrdnju da se ovde radi o dve najzdravije stvari na svetu, vinu i ribi. Nutricionisti zagovaraju ribu u svakodnevnoj ishrani, što se možda kod nas i ne poštuje. S druge strane u razvijenim zemljama, sve više jača trend u kojem se konzumiranje vina pretpostavlja komercijalnim bezalkoholnim napicima, popularnim među mladim generacijama. Propagiranjem ribe i vina, u formi dobrog i zdravog zadovoljstva možda će imati jači pozitivniji efekat od pojedinačnog nastojanja da se ova idealna kombinacija ustali.

Da u životu ništa nije slučajno i da život sve aranžira na svoj način, dokazuje ova saradnja DTD Ribarstva sa Vinarijom „Mačkov podrum“. Mimo neosporne činjenice da se u ovom podrumu toče najkvlitetnija vina, DTD Ribarstvo je baš ovu vinariju iz Iriga izabralo za parnera u ovoj priči. Malo ko, a da nije Irižanin, zna da je u Irigu nekada bila velika riblja pijaca. Iako Irig ne leži na reci,  on ima na daleko čuveni Ribarski trg. Još je Miloš Crnjanski u svojim kapitalnim “Seobama“ opisao kako je patrijarh Rajačić, koji je stolovao u Sremskim Karlovcima, kada je hteo da jede dobru ribu, svojim intendantima rekao: „Idite u Irig da kupite dobru ribu“. Naravno da je ta riba verovatno bila ulovljena u Dunavu blizu Karlovaca, ali je Irig važio kao centar trgovine ribom i u čast tih vremena i velike riblje pijace, u Irigu je podignut Ribarski trg.

-Ko to ne zna neka dođe da vidi trg posvećen ribi i ribarima a posle toga da dođe na čaši dobrog vina, rekao je Sava Jojić na kraju, uz napomenu da će vinoljupci ubuduće u prodavnicama DTD Ribarstva, po najpristupačnijim cenama moći da kupe kompletnu paletu vina iz Vinarije Mačkov podrum.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com