Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA Apsolutno Romantično: Nove stare pesme

Apsolutno Romantično: Nove stare pesme

  • PDF

Podnevnim koncertom za prijatelje, u Pozorišnom klubu Sterija, novosadski bend Apslutno Romantično, promovisao je, četvrti po redu, ali sada dupli album „Vojvođanski spomenar“.

Uvodnu reč, da pozdravi prisutne i podseti na razvojni put Romantičara, pripala je Višeslavu Petkoviću, koji je između ostalog rekao, da u vremu kada se mnogo priča a ništa ne kazuje; u vremenu kada se o ljubavi mnogo peva, a kao nikad ranije, ljudi samuju bez nje, pojavili su se oni, Apsolutno Romantično, da muzikom uvežu ljubav i reč, i u tome su uspeli. Ali, ovoga puta sasvim drugačije, na novi način. Svoj četvrti album, na kojem se nalazi 27 obrada popularnih starogradskih pesama, objili su drugim zvukovima. Akustične instrumente zamenili su onima na struju, i bilo da se radi o pop, rock, bluz, jazz, ili nekom sasvim drugom umetničkom pristupu, uživali su i prisutni, ali i, pre svega, braća „Alvirović zwei“, kako  je ovaj dvojac nazvao Višeslav. Tvrdnja, da su se na ovaj korak odlučili kako bi mlađoj populaciji, nenavikloj na tamburicu, približili ovu vrstu tradicionalne vojvođanske muzike, i mada to nije isključeno, novi izazov i njihova lična poteba da sviraju na drugačiji, žešći način, bila je primarna u ovoj odluci.

Nije teško pretpostaviti kakva je budućnost ovih pesama, spoja poznatih reči i muzičkih motiva istetoviranih u našem genetskom kodu, i savremenog saund-a, koji odgovara savremenom vremenu.

Potreba da se njihova pesma čuje nastala pre trinaest godina, dovela je do toga da se bez njihove pesme, bar što se tiče ovih prostora, više ne može.

Više slika sa koncerta, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com