Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Udruženje žena Artesa: Ostvariti pravo na sebe

Udruženje žena Artesa: Ostvariti pravo na sebe

  • PDF

Žene su dominirale, više nego ikada pre, na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Štandovi opština, bili su izlozi umetnina, rukotvorina, gastro proizvoda, ukratko svega onoga, a bilo je toga zaista mnogo, što zna da uradi ženska ruka. Da se predstave i pokažu, dobile su priliku i žene iz Kikinde, na štandu Izvršnog veća Vojvodine, i svojom posebnošću privukle pažnju, ne samo svojim proizvodima, nego i svojim stavom. Predvođene gospođom Sandrom Stanković, ikonopiscem, predsednicom Udruženja žena Artesa i potpredsednicom Opšteg udruženja preduzetnika iz Kikinde, kikindske žene su predstavile proizvode zanatlijki, ali definisale jasan profil žene u konceptu njihovog Udruženja.

Gospođa Sandra Stanković, o Udruženju žena Artesa iz Kikinde, o njihovom radu i planovima kaže:

-Na sajam smo došle preko Poljoprivredne stručne službe iz Kikinde. Registrovane smo kao Udruženje žena zato što je naš cilj da pomognemo ženama koje se bave starim zanatima, da pomognemo ženama preduzetnicama, da pomognemo ženama koje hoće da se bave nekim preduzetničkim poslom i da pomognemo ženama sa sela, pre svega sebi samima. U Udruženje su uključene isključivo žene koje se bave preduzetništvom, bilo da se bave intelektualnim uslugama, nekim zanatom ili nečim trećim, žena je centar naših zbivanja i naših ciljeva.

Profil žena koji je zastupljen u Udruženju, koje broji nas dvadesetak, je raznorodan. Žene menadžerke, advoktice, one koje se bave pretežno starim zanatima (taj profil je najzastupljeniji). Kikinda je mali grad, mi se privatno sve družimo, sarađujemo i dokazale smo da se advokatura i stari zanati odlično uklapaju i podržavaju jedno drugo. Udruženje je osnovano sa ciljem da se bolje organizujemo i efikasnije pristupimo nekim fondovima. Naše Udružeje nije veliko, i nije poenta da ga omasovimo, već da sve članice našeg udruženja osećeju neku pripadnost i imaju neku korist od njega. Moralna podrška, jako je važna jer neke od nas nemaju podršku u porodici, od onih od kojih bi trebalo da imaju, pa jedne druge stimulišemo i podstičemo da nastavimo sa onim šta smo započele.

-Trenutno radimo projekat izrade akcionog plana za ekonomsko osnaživanje žena kikindske opštine. Radili smo obuke žena za bavljenje starim zanatom, gde smo imale izuzetno veliko intresovanje, jer žene danas nemaju posla, tako da su im važne preobuke. Imale smo projekte u kojima smo se mi usavršavale, kursevi učenja stranih jezika i rad na računaru, u koje su bile uključene sve žene, i sada smo sve komjuterski pismene.

-Moram priznati da nisam imala predstavu kakava je uloga žene u društvu. Uvek sam polazila od ličnog iskustva. Sve što sam pokušala polazilo mi je za rukom i bila sam podržavana od najblžih. Dolaskom do nekih statističkih podataka i kroz druženja sa ženama sa sela, jer sarađujemo sa raznim aktivima žena sa sela, spoznala sam kakva je uloga žene u kući, u porodici, društvu. Pre svega došla sam do nekog pojmanja sebe, kao žene, preduzetnice, majke, kao žene koja mora da bude domaćica, bez obzira na posao i karijeru. Žena kada dođe kući nju čeka kompletan kućni posao koji muškarac, suprug ne radi. Žena ne treba da se odriče ni materinstva, ni kuvanja ni svog posla. Žena treba, naravno i muškarac, da se bave onim što vole, moramo napraviti izbor - rekla je Sandra Standković.

Pitanja  srpskoj ženi, majci, intelektualki, nevidljivoj ženi, ženi zatvorenoj u neku kutiju, ili u kuću, ograničenu društvenim položajem iz kojeg beskonačno pokušava da utekne, i danas, početkom XXI veka, se ćuti. Mada je poznato da je doprinos žena u civilizaciji u dobroj meri različit od doprinosa mukaraca, o tome se još uvek nedovoljno govori. Borba za svestraniju ulogu žene u srpskom društvu i priznavanje njenog rada kao ravnopravnog činioca u društvenoj preraspodeli, jedan je segment rada ovog, po svemu posebnog Udruženja.

Artesa se bavi, ne samo pitanjima ekonomske nezavisnosti žena, nego i mladim ženama i ženama invalidima, da lakše dođu do zaposlenja ili samozaposlenja.
-Po meni uspešna žena je ona koja može da balansira između kuće, porodice i posla - zaključila je gospođa Sandra Stanković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com