Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinarija Adžić pobednik viteškog turnira u rozeu

Vinarija Adžić pobednik viteškog turnira u rozeu

  • PDF

Još samo pet dana ostalo je do početka najvažnijeg ovogodišnjeg vinskog događaja u Srbiji, 47. Svetskog kongresa udruženja vinskih vitezova (F.I.C.B.), koji organizuje Udruženje Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada, od 31. maja do 6. juna. Posao je obiman, ali sve teče prema planu i očekivanju organizatora da će Srbija na pravi način dočekati predstavnike vinskih viteških udruženja iz svih krajeva sveta. Do sada je prijavljeno oko 120 učesnika iz 17 zemalja sa svih kontinenata. Očekuje se da će broj učesnika Kongresa biti značajno veći, jer su svoj dolazak najavili i vinski vitezovi iz bivših jugoslovenskih republika i Mađarske.
Jedan od tih poslova bio je i organizacija takmičenje u rozeu, vina pomalo specifičnog i još u povoju na našim prostorima, koji je vodio direktor turnira, vitez savetnik u novosadskom udruženju, Nenad Bermet Aleks Ratković. Na konkurs su se javili vinari iz Srbije i Crne Gore, koji su poslali 19 uzoraka, od kojih dva nisu zadovoljavala kriterijume, pa nisu ni uzimana u obzir. Stručna komisija u sastavu predsednik doc. Dr Vladimir Puškaš, te članovi Mirjana Popov, Ivanka Popov i Jovan Popov, enolozi, nakon ocenjivanja vina koja su poslata pod šifrom, bez etiketa, prvo mesto i naziv pobednika ovog jedinstvenog turnira, dodelila je rozeu Vinarije Adžić iz Temerina. Drugo mesto pripalo je Vinariji Veritas iz Sremskih Karlovaca, treće Vinariji Gavre Botića iz Čuruga, a četvrto Vinariji Krgović iz Podgorice.
Uručenje priznanja zakazano je za 1. jun u 17 h u novosadskom hotelu Park, kada će biti održana i degustacija prispelih vina učesnika iz inostranstva, kao i vina članova Udruženja evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada.
Inače, u Turističkoj organizaciji Grada Novog Sada, u utorak 29. maja u 10 h, biće organizovana konferencija za novinare povodom održavanja 47. Svetskog kongresa udrženja vinskih vitezova (F.I.C.B) na kojoj će biti saopšteni najnoviji podaci o ovom jedinstvenom i do sada najvećem vinskom događaju u Srbiji ikada. Tom prilikom, više o sedmodnevnom programu boravka predstavnika udruženja vinskih vitezova sveta i detaljima vezanim za
kongres, koji oficijelno počinje 31. maja u 19,30 svečanim otvaranjem u novosadskom hotelu Park, a potom se odvija u Sremskim Karlovcima, Petrovardinskoj tvrđavi, Subotici, Irigu, Beogradu, Topoli i Vršcu, govoriće predsednik Udruženja i Organizacionog odbora, prokonzul Aleksandar Kojić.
Nenad Bermet Aleks Ratković, vitez, čiji je lik brke u sremskoj nošnji sa flašicom bermeta izabran zvaničan poklon suvenir 47. Svetskog kongresa vinskih vitezova, govoriće više o upravo završenom turniru u rozeu.
Vitez hospes, Sava Jojić, vlasnik Vinarije Mačkov podrum iz Iriga, obavestiće novinare šta je pripremio kao sremski specijalitet za doček gostiju koji će obići Vinariju i prirediti im ručak u jednom od svojih vinograda.
Hadži Dimitrije Jevgenič Panfilov, maršal i vitez Evropskog vinskog viteškog reda Sveti Georgije, najaviće promociju svoje knjige “BOEMI, DOAJENI, VITEZOVI - Karlovački festivali vina i pesnika”, koju je priredio specijalno za ovu priliku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com