Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Prof. dr Vladimir Puškaš: Rose vina, naizgled jednostavna, a najteže ih je proizvesti

Prof. dr Vladimir Puškaš: Rose vina, naizgled jednostavna, a najteže ih je proizvesti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Prof. dr Vladimir Puškaš, bio je predsednik komisije na Turniru za ocenjivanje rose vina, priređenom povodom 47. Svetskog kongresa udruženja vinskih vitezova (F.I.C.B.) na koji je prispelo 19, a ocenjivano uzoraka. Nas je zanimalo mišljenje uvaženog vinskog stručnjaka o prijavljenim rose vinima.

-Rose je jedno lagano vino, naizgled jednostavno, a možda ga je najteže proizvesti da ima sve kvalitetne odlike dobrog vina. Tehnologija proizvodnje rosea nalazi se negde između belih i crvenih vina, ali više naginje ka belim. Ukratko od 17 vina koje smo ocenjivali, većina su osrednjeg kvaliteta. Imali smo dva vina koja nisu uopšte zadovoljila, bila su ispod minimalne ocene potrebne za bronzanu medalju. To su bila vina sa manom, jedno je bilo sudovno, a drugo je isto imalo neki strani  miris. Što se tiče najboljih vina, jer cilj ocenjivanja je i bio proglašavanje najboljih rosea, bilo je dvoumljenja. Nakon prvog ocenjivanja smo izdvojili 4 najbolje ocenjena vina i proglasili ih šampionima i zaista su to vina koja imaju sve karakteristike rosea, od boje, mirisa, svežine, voćnog karaktera, jednostavno rečeno, rosea koji su vredni pažnje.

-Inače,  poslednjih nekoliko godina poznato je da kod nas rose nije nešto mnogo zastupljen, uglavnom su to bila vina jačeg intenziteta boje, često sa neprovrelim šećerom tj. sladunjava vina, i tek pre nekoliko godina na ocenjivanjima vina dolazi do porasta kvaliteta rosea kod nas, tako da polako i mi stičemu kulturu proizvodnje i populacije rosea, što mi je vrlo drago, jer zapažam na lokalnim degustacijama, po nekim lokalnim udruženjima po Fruškoj gori da se ljudi trude da proizvedu što bolji rose.

Šta je sve potrebno da se proizvede dobar rose?

-Treba dobra sirovina, dobro grožđe. Najbolja sorta je definativno Cabernet sauignon, može i Frankovka, Pinot Noar, mada na pomenutom turniru nismo imali ni jedan rose koji je impresionirao, a da je napravljen od crnog grožđa. Među najboljima su bili Cabernet. Kod nas na Fruškoj gori je raširena konzumna vrsta Muskat Hamburg i dosta proizvođača, vinara, opredeljuje se za proizvodnju rosea upravo od ove vrste grožđa. Šta je potrebno? Potrebno je sačuvati svežinu rosea. Ono samo po sebi nema potencijal starenja, što znači da sadrži malo fenolnih materija i te fenolne materije su antocijani poreklom iz pokožice. Potrebno je odabrati pravi momenat berbe grožđa, kada je fonolna zrelost grožđa odgovarajuća, kada su fenolne materije, antocijani i polifenoli koje grožđe sadrži u pokožici na odgovarajućem nivou. Zatim, odrediti dobro vreme trajanja maceracije i temperaturu maceracije, to uvek mora biti na nižim temperaturama, što je naročito važno ako se bere grožđe u toplom dnevnom periodu, kada su viskoke dnevne temperature. Što kraća maceracija, kako bi se što bolje iskoristile fenolne materije u pokožici. U suprotnom dolazi do ekstrakcije fenolnih materija semenki ili do ekstrakcija većih količina fenolnih materija pokožice i samim tim rose dobija jednu težinu, jednu oporost koja roseu ne stoji. Njemu stoje sveže voćne kiseline, voćni karakter, uvek niži sadržaj alkohola kao i kod belih vina. To su lagana vina koja ne mogu biti, i retko kada mogu da se nose sa visokim procentom alkohola, npr do 13% ili 13,5% zapreminski to takvim vinima jednostavno ne stoji i dovodi do jedne disharmonije.

Koliko dugo može da se koristi?

-Rose je vino koje nema, uglavnom, potencijal sa dugotajno starenje. Najlepše je kad je mlado, što znači godinu do dve dana. I na ovom ocenjivanju imali smo par vina koja su već izgubila svežinu, imala visok nivo acitelhibida, acetenola, oksidisanu boju i koja su duboko prešla u silaznu putanju. Jer, vino ima uzlaznu putanju, sazrevanje, jedan pik, kada je najbolje i nakon toga ima silaznu putanju, što znači i pad kvaliteta.

Razlika između Rosea i Portugizera?

-Mlado vino je i jedno i drugo, ali je tehnologija proizvodnje sasvim različita. Ako ciljate na jedan konretan Portugizer, tamo je primenjena karbonska maceracija koja traje nekoliko dana, ekstrhuje se veća količina fenolnih jedinjenja, isključivo iz pokožice. To je, takođe, vino koje ne sadrži finolne materije semenke. Pije se mlado i nema potencijal za sazrevanje, odnosno dugo držanje, ali je sa visokim sadržajem fenolnih jedinjenja pokožice. Kod rosea, pak, nalazimo samo malu količinu antocijana ili količinu bojenih materija iz pokožice, a i tehnologija proizvodnje je potpuno drgačija, što ukazuje da su to dva potpuno dva različita tipa vina. Nisam bio u prilici da probam rose od portugizera.

Ko u svetu najviše pravi rose vina i gde smo mi?

-Ne znam ko proizvodi najviše rosea jer je to pitanje statistike, ali definitino smo mi po proizvodnji rosea daleko od svetske proizvodnje. Imamo vrlo malo kvalitetnih rosea – obavestio je doc. dr Vladimir Puškaš.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com