Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Aktiv žena MZ Bački Jarak: Srce na prvom mestu

Aktiv žena MZ Bački Jarak: Srce na prvom mestu

  • PDF

HAJDE DA ZAJEDNO vezemo, heklamo i pletemo, krojimo i šijemo u kreativnim radionicam, stoji poziv na sajtu Aktiva žena Bački Jarak. Dođi, nauči, nastavi je geslo jednog od pet, ali
najaktivnijeg udruženja žena opštine Temerin,
Aktiv žena Bački Jarak natao je 1979. Godine, i sa 33 godine trajanja jedno je od najtarijih udruženja ove vrste Južnobačkog okruga. Trenutno okuplja 40-tak žena, različitih interesovanja, dobi i obrazvanja koje povezuje socijalno humanitarni rad, negovanje kulturne baštine, tradicije i običaja, širenje ženskog aktivizma, te promocija volonterskog rada u pravcu stvaranja aktivne i odgovorne lokalne zajednice. Najmlađa članica Aktiva, Mina Tomin, ima samo 9 godina, a najstarija članica je tetka Ljubica Adamović kojoj je 77 godina.
Ove aktivistkinje, sreli smo na VIII Bean festu u Temerinu, gde su svojom veselošću, brojnošću i interesantnom bojom majica kuvale pasulj po sedmi put za redom (propustile su samo prvi festival), za dvadesetak štićenika Doma za decu i omladinu u Veterniku. Tom prilikom smo razgovarali sa predsednicom Aktiva žena Bački Jarak, Bosiljkom Vukotić, koja nas je bliže upoznala sa aktivnostima žena ove opštine:

 -Aktiv žena se najviše bavi humanitarnim radom i izložbama tipa etno susreta, to je priortet. Pre dve godine smo dobile sredstva od Državne lutrije Srbije, koja su nam pomogla da osnujemo jednu kreativnu radionicu, povodom projekta „Hajde da zajedno“. Ta radionica se nalazi u Novosadskoj ulici u Temerinu, gde smo od Srednje tehničke škole dobile prostorije, koje smo posle dvadesetak godina nekorišćenja obnovile, sredile i prilagodile svojim potrebama. To je bio deo nekadašnje školie za krojače, pa smo stare mašine pustii u rad i počele smo sa raznim kreacijama: izradom čestitki (u 2011. godini smo napravile 2.000), šivenje i krojenje kecelja, vrećica za hleb, posteljine, dekorativnih jastuka i to je bio naš početak. Radimo sa materijalima za koja smo dobili sredstva donatora, a radi se o pamučnim, lanenim, prirodnim materijalima. Naša glavna promoterka i vođa Kreativne radionice je Biljana Maričić, a mi, Udruženje žena,
smo nosioci projekta. Ona je napisala projekte i daje nove ideje koje mi u kasnijem radu sprovodimo. Pre mesec dana smo dobile od Pokrajinskog sekretarijatazarad,zapošljavanjei ravnopravnost polovaSekretarijata za rad i zapošljavanje i ravnopravnost polova, jedan računar. Našem udruženju mogu da pristupe svi koje žele i poziv hajde zajedno važi za sve. Storile smo jednu složnu porodicu, imamo svoja interesovanja i ciljeve, svaka sreda je kreativna sreda kada se okupljamo od 16 do 19 časova, u našoj radionici i „krojimo“ planove za ubuduće.
 -Što se tiče današnje manifestacije Bean Festa mi učestvujemo od druge godine, tako da smo prisutne sedmi put. Prve godine nismo tačno znale šta je to, ali kada smo se informisale videle smo da je naše mesto ovde, oduševljene atmosferom, ljudima, programom, i od tada smo ovde. Sviđa nam se ovako lep drugarski dan lepo preoveden, jedan lep dan zaštite životne sredine, jedan lepo druženje, ne samo nas kao Aktiva žena i radionice, nego i šire, sa drugim aktivima žena i ljudima koji se nalaze ovde.
Uz put, kuvamo takmičarski pasulj za naše štićenike, naše drage goste.
 -Sve naše radove prodajemo i lično ali idemo i po izložbama. Tim povodom smo izlagale u Sava centru, a u maju smo bile smo u Sava centar na izložbu, u maju smo bile deo na humanitarnog bazara u organizaciji Ambasade Velike Britanije, za postradali japanski narod, gde su predstavile svoje kreativne proizvode nastale u radionicama. To je zapravo bio jedan radni doruček kojem su uz naše engleske domaćine prisustvovale i 60 predstavnica drugih ambasada u Beogradu i svi su bili oduševljeni izloženim.

-Mi smo tesno povezane sa svim akcijama koje se dešavaju u opštini Temerin. Pratimo organizatore i promotere Pasuljijade, kao najveće manifestacije vezane za opštinu Temerin gde god idu i ma šta da rade, ukratko, umešane smo u sve hunamitarne akcije, spremanja i kuvanja raznih jela, keteringe. Vredne žene iz našeg Aktiva sve spremaju kod svojih kuća a onda sve sabiramo u našoj radionici i od tamo krećemo gde god treba. Sledeći naš nastup je na Šunka festu, gde ćemo izložićemo naše radove iz kreatinve radionice a donećemo i naša jela.
U septembru organizujemo sedmu po redu Pitijadu, i to smo uvele sa namerom da se što bolje predstavimo sebe i svoje radove, jer mi smo iz Krajine koja je poznata po pitama i to je neka veza i sa našim precima, našim poreklom i onim što su naši stari doneli u ove krajeve. Prošle, 2011. godine imale smo 43 takmičarske pite, čime smo u potpunosti dokazale i svoje organizacione sposobnost, kazala je na na kraju predsednica Aktiva žena Bački Jarak i organizatorka Pitijade, Bosiljka Vukotić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com