Mon04152024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Udruženje građana Prijatelji Pavlovaca, druženje je najvažnije

Udruženje građana Prijatelji Pavlovaca, druženje je najvažnije

  • PDF

Glavni hit prošlogodišnje VII Pasuljijade u Temerinu bila ja ekipa iz malog sremskog mesta Pavlovaca, koja je skuvala pobednički pasulj. Ista ekipa, pojavila se i ove godine na Bean festu, skromno tvrdeći da nisu došli da pobede, već da vide prijatelje, da ih ugoste i da sa njima pojedu pasulj. Pavlovci, ako neko nije čuo, nalaze se nadomak Rume i prema zvaničnim podacima u selu živi 460 duša. Na festival u Temerin došlo je njih petnaestak članova Udruženja građana „Prijatelji Pavlovaca“, osnovanog početkom 2012. godine sa osnovnim ciljem da promovišu svoje lepo mesto, inspirativno za umetnike ali i za nalaženje prijatelja. Temerinska pasuljijada samo je jedna od manifestacija koju pohodi ova aktivna grupa Pavlovčana, rešena da Pavlovce postave na turističku kartu pre svega domaćih gostiju. U vezi sa tim meštani Pavlovaca peti put za redom organizuju „Pavlovački kotlić“ u kojem se kuva riblja čorba.

No, priča o Pavlovcima i Pavlovčanima sledi, a sada nešto o njihovom pasulju. Nikolić Dušan zvani Duda i Milan Mića Subotić su bili i ove, kao i prošle godine, glavno-odgovorni za kuvanje pasulja ispred ekipe iz Pavlovaca. Ista ekipa je prošle godine zabeležila fenomenalan uspeh ponevši titulu najboljih za svoje kuvarsko umeće u pripremi pasulja i od 286 uzoraka osvojila prvo mesto, čime su bili iznenađeni, zatečeni ali neizmerno srećni.

-Nismo ni došli da pobedimo, došli smo da se družimo, skuvali smo pasulj kao što ga kuvamo kod kuće, jer kod nas u Pavlovcima nije praksa kuvanja pasulja u kotliću, iskreno objašnjava Duda Nikolić. Kod nas se kuva riblja čorba, razni parikaši, ponekad i od divljači ali ne i pasulj. I zato ne znamo da li je to bila početnička sreća, i kada su nas prozvali mi nismo mogli da verujemo. Niko od nas nije profesionalni kuvar. Ovde smo treći put, prvi put smo bili trideset i neki, prošli put prvi i sada, nije ni važno gde će nas staviti. Doduše, mi smo se potrudili da ponovimo prošlogodišnji ukus, miris, gustinu i boju pasulja, i kako smo ga kuvali prošle godine tako smo ga kuvali i ove. Sve smo identično stavili, i meso i kobasice, ima i jedna kranjska radi ukusa, luk i zelen iz naših bašta, „Alevine“ slatke paprike i začin. Pasulj je beli, pavlovački i sigurno je da je tajna u njemu. Ostalo je stvar trenutka, osećaja i tehnike, kozerski dodaje Duda Nikolić.

Pavlovčani su prezadovoljni. Ljudi zastaju, kibicuju, raspituju se, a dolaze i prijatelji da ih obiđu i usput da probaju pasulj. Prošlogodišnja pobeda donela im je dosa slave, pa su tim povodom gostovali i na TV Kraljevo i u Adi i kuvali su pavlovački pasulj. Na VIII tererinskoj pasuljijadi ekipa je odlučila da uz kotlić sa pasuljem „ukrčka“ još jedan sa paprikašem od pilećeg mesa, jer iako je dan pasulja, da može da se bira, pa ko voli nek’ izvoli. I mada su glavni kuvari bili muškarci, žene su bile te koje su sve pripremile, koje su salatama od cvekle, paprike i luka, kolačima i rolatima upotpunjavale gastro doživljaj. Udruženje građana „Prijatelji Pavlovaca“ učestvuje i na drugim manifestacijama sličnog karaktera i na taj način promoviše Pavlovce ne bi li turizam došao i u njihovo malo lepo  mesto.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com