Thu12072023

Poslednja izmena:11:36:23 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Zlatno zrno Srbije 2012. uručeno agrarnim novinarima

Zlatno zrno Srbije 2012. uručeno agrarnim novinarima

  • PDF

Imao sam dvostruko zadovoljstvo da u Rašinom selu, Rudovci, kod Lazarevca, u društvu agrarnih novinara DAN, čiji je predsednik Branko Krstin, prisustvujem manifestaciji ''Festival novinara”, koju u cilju afirmacije seoskog turizma i razvoja sela tradicionalno organizuje Udruženje ''Zavičaj' iz Sremske Mitrovice. Zadovoljstvo prvo, da budem u društvu istinskih, dugogodišnjih boraca za dobrobit sela, a ništa manje veliko, drugo, da upoznam domaćine, prof. dr Radoja Rašu Stanojlovića i njegovu suprugu prof. Manyu (kineski) Jovanu (srpski, pravoslavno) Cui. Ostao sam oduševljen njihovim gospodskim, a opet narodskim držanjem i ponašanjem, opčinjen ne samo njihovom pričom, već i onim što su napravili i podarili na radost svoju, Rašinog oca (nažalost pokojnog) i majke koju paze i neguju, Rudevčana, ali i svih koji se ovde slučajno ili namerno zateknu ili pobegnu u ovu seosku oazu, pa ću o njima i utiscima iz tzv. “Rašinog sela” u Rudovcima, napisati jednu posebnu reportažu.
Ovom prilikom ću govoriti o koleginicama i kolegama novinarima, urednicima i autorima poljoprivrednih emisija, priloga i novinskih tekstova koji prate selo i poljoprivredu, nominovanim za zaslužena priznanja koja petu godinu za redom organizuje i dodeljuje Udruženje kulturnih stvaralaca „Zavičaj“ iz Sremske Mitrovice. Njihove „Seoske novine“ su jedinstven časopis, koji, pre svega, pažnju posvećuje kulturi i običajima srpskih sela, ali i zbog toga što se besplatno dele i distribuiraju u 700 sela širom Srbije.

Udruženje kulturnih stvaralaca sela Srbije “Zavičaj”, osnivač međunarodnog festivala novinara koji prate život sela i proizvodnju hrane pod nazivom “Selo pres”, dodelilo je nagradu ZLATNO ZRNO SRBIJE Kosti Rajeviću, uredniku u časopisu “Poljoprivrednik”, Novi Sad, za višegodišnje primereno pisanje novinarskih tekstova o sveukupnom stvaralaštvu žitelja sela. Ista nagrada, koju su potpisali predsednik žirija Milorad Stojilović, predsednica “Zavičaja” Milanka Vujović i predsednik Festivalskog odbora prof. dr Miladin Ševarlić, pripala je i Mirjani Georgijev, urednici emisije “Nedeljom za selo” Radio Beograda za višegodišnje uređivanje priloga koji afirmišu selo i proizvodnju hrane u Srbiji i Urošu Davidoviću, novinaru-uredniku TV B92 Beograd. Živan Negovanović, glavni urednik “Sremskih novina”, Sremska Mirtrovica i dopisnik lista „Politika“ iz Valjeva Budo Novović, nagrađeni su ZLATNIM ZRNOM za višegodišnje pisanje novinarskih tekstova o sveukupnom stvaralaštvu žitelja sela.
Uredniku BN televizije iz Bijeljine Tihomiru Nestoroviću uručena je nagrada za životno delo, primereno novinarsko stvaralaštvo tokom čitavog radnog veka i afirmaciju života na selu.
Specijalne nagrade za višegodišnje zapaženo novinarsko praćenje života na selu dobili su dopisnica BN televizije iz Doboja Lidija Žarić, urednik „Zabreških novina“ Momčilo Srećković i snimatelj BN televizije iz Bijeljine Milan Gavrić.
Nagrade ovogodišnjim slavodobitnicima iz Srbije i Republike Srpske, kao i zahvalnice domaćinu Radoju Raši Stanojloviću, KUD Rudovci, Ženskoj pevačkoj grupi Vukosavčanka iz Vukosavaca, te donatorima - Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Superioru D.O.O. iz Velike Plane i AS hibridima Chemical Agrosava, Šimanovci, uručio je predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić, koji je u uvodnom delu održao prigodan pozdravni govor i sve prisutne obradovao svojom pesmom o neopevanoj voćki – višnji. Da i njegov doprinos ovoj manifestaciji ne ostane nagrađen, pobrinuo se vitalni 80-godišnji umetnik Radivoje Blečić Bleka iz Inđije, u znak pažnje i zahvalnosti profesoru Ševarliću uručio prigodnu skulturu za uspomenu na ovaj događaj.
 Novinari i svi učesnici Festivala su potom imali priliku da obiđu tzv. “Rašino selo”, te bili počašćeni domaćim specijalitetima ovoga kraja.

Više slika sa dodele nagrada, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com