Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Šesti Međunarodni žetveni karavan 2012.

Šesti Međunarodni žetveni karavan 2012.

  • PDF

Organizacijom 6. po redu Međunarodnog žetvenog kalendara za predstavnike medija 27. juna, (pre dve godine je to bila prva međunarodna prekogranična saradnja sa Rumunijom, lane sa Hrvatskom, a ove godine sa Mađarskom), Zadružni Savez Vojvodine je na simboličan način najavio početak žetve u novokneževačkom ataru, tačnije na potezu od stotinjak hektara pod pšenicom, između Sanada i Novog Kneževca. Novinare su dočekali spremni kombajni, traktori, ali i brojni zemljoradnici, prijatelji i sponzori.
Njima se prvi obratio predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, koji je pozdravljajući domaćine i prijatelje iz susedne mađarske opštine Tisasziget, još jednom naglasio da zadrugarstvo treba negovati i razvijati jer omogućava bolji položaj i tretman zemljoradnika, kao i njihovu veću snagu i ulogu. Jovanov kao i ostali govornici, smatra da ovogodišnja cena pšenice mora biti između 23 i 25 dinara, kako bi bila rentabilna za proizvođače, kako bi bili stimulisani da i naredne godine seju pšenicu.
Prisutne su pozdravili i Vukosav Saković iz Poslovnog udruženja “Žita Srbija”, koji je izrazio zabrinuost što se površine pod pšenicom smanjuju i nagovestio opasnost po srpsku poljoprivredu, ekonomiju ali i socijalni mir ukoliko se ovaj trend dalje nastavi, te Petar Jančić, zamenik predsednika opštine Novi Kneževac i Ferenci Ferenc, gradonačelnik opštine Tisasziget iz Mađarske.
Kombajni su potom zabrujali i praktično demionstrirali setvu, koja je na ovim poljima ostavljena za još nekoliko dana, dok je rod na mnogim poljima već skinut.
 Pravi paorski doručak po sunčanog i pretoplom vremenu, priredili su sponzori ovogodišnjeg karavana, Zemljoradnička zadruga “Mrkšićevi salaši”, degustacijom njihovih ukusnih proizvoda, a podržala ih je i senćanska ”Sentela”. Priliku da predstavi svoje proizvode imala je i OTP banka, banka koja prati i pomaže poljoprivredu i poljoprivrednike.

Potom su nas brižni domaćini manifestacije odveli u mađarsko pogranično selo Tisasiget, gde smo uz osveženje, imali priliku da prisustvujemo demonstraciji žetve od strane njihovih poljoprivrednika, na parceli tik pored srpsko-mađarske granice. I tom prilikom smo uvideli sličnosti između rada njihovih i naših poljoprivrednika, ali uz konstataciju da su prosečni pronosi u našoj zemlji nešto veći. Mađari uglavnom upotrebljavaju sopstveno seme, ali je zemlja u ovom delu manje kvalitetnija od naše. Naravno, uslovi za rad njiihovih poljoprivrednika i subvencije koje dobijaju, su bolji. Subvencije države su oko 190 eura, s tim da polovinu od ovog iznosa poljoprivrednici dobijaju do sredine godine, najkasnije 30 dana od dana predaje u skladište, a drugi deo najkasnije do marta naredne godine. Uz cenu od 23 dinara oni dobijaju i dodatni deo u iznosu od oko 2,5 dinara po kilogramu, kao i određenu naknadu za utrošeno gorivo.
 Domaćini su nas ugostili u Domu kulture u Tisaszigetu, udaljenom 4 kilometra od granice, do koga smo stigli laganom vožnjom u improvizovanom fijakeru,
i tom prilikom su predstavnici dve delegacije pred novinarima razmenili iskustva i najavili dalju, obostranu korisnu saradnju, da bi se sve završilo zajedničkim ručkom i zajedničkom fotografijom za uspomenu.

Više slika sa 6. Međunarodnog žetvenog kalendara, možete videti o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com