Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA LIČNOSTI Razgovor s povodom: Nataša Budisavljević, direktor Interfesta

Razgovor s povodom: Nataša Budisavljević, direktor Interfesta

  • PDF

U predvečerje najveće i najlepše vinske manifestacije u Srbiji - Interfesta, na degustaciji vina u novosadskom hotelu "Putnik", razgovaram sa direktorkom manifestacije Natašom Budisavljević. Prvo pitanje, nakon što smo nazdravili sa dobro ohlađenim Mirisavim Tramincom iz Vinarije Mačkov podrum iz Iriga, glasilo je: Otkud ideja da ste za nezvaničnu najavu Interfesta odabrali baš vino iz iriške vinarije?

-Inicijativa da se organizuje vinski događaj je potekla od Hotela “Putnik”, a ja sam samo predložila da pozovu fruškogorske i vojvođanske vinarije, zato što smatram da ovaj hotel i preduzeće koje čine i hotel "Vojvodina" i restorani "Lipa" i "Sečuan", nemaju dovoljno dobru ponudu vojvođanskih vina. To nije slučaj samo sa ovim hotelom, to je slučaj sa većinom hotela i restorana u Novom Sadu, Beogradu, Srbiji. Prošle godine sam u "Lipi" bila svedok neverovatnom događaju. Došla je grupa Španaca i turistički vodič, poručio im je ručak i vino Montenegro, zato što nije bilo drugog. Bila sam neprijatno iznenađena, verovatno kao što bi i svako od nas, da se strancima, u sred Novog Sada, u najstarijoj novosadskoj kafani preporučuje crnogorsko vino. To je nešto što hitno treba da se promeni.

Jedan dan smo bliže Interfestu. Vidljivo je da je više od 90% tehničkih radova na njegovoj pripremi završeno. Da li će sve na vreme biti spremno za otvaranje i da li ste zadovoljni odzivom učesnika ove godine?

-Da, odziv izlagača je fantastičan ove godine. Zaista sam prijatno iznenađena, kriza još nije prošla, a izlagači pristižu sa svih strana. Mi smo još pre dva meseca imali popunjen festival. To je samo dokaz da je prošlogodišnji festival bio odličan, kao i svi prethodni, i da vinari u svoj kalendar manifestacija sada već obavezno upisuju Interfest, što je nama organizatorima najveći kompliment.

Koja vina preporučujete Novosađanima da probaju?

-Teško je i nemoguće probati sva vina na Interfestu, mada traje tri dana. Od domaćih vina Mačak ima Traminac mirisni koji je fantastičan, Vinarijum ima novi Traminac, iz Negotinske krajine će nam stići 11 vinara čija vina obavezno treba probati, iz Jagodine premijerno tri vinarije. Teško je odlučiti se odakle početi. Ono što možemo da očekujemo autohtono je iz istočne Srbije i od Vojvođana.

Planiraju se i promocije.Da li će biti organizovane samo na štandovima ili i na nekim drugim mestima?

-Većina izlagača će imati promocije na svojim štandovima, ali će pojedini dogovarati svoje promocije u novosadskim restoranima, poput grupacije makedonskih vinara, koji će imati promociju u vinoteci "Hedonija". Makedonci su odlično organizovali svoj nastup na ovogodišnjem Interfestu. Nije prvi put da nam dolaze, ali ovako organizovani, predstavljaju dobar primer našim vinarima, da ujedinjeni, na jednom velikom, zapaženom  štandu, gde se dovode novinarske i televizijske ekipe, uvek mogu da postignu veći efekat. U makedonskim medijima je u nekoliko navrata izašla najava za Interfest, što je odlična reklama za našu zemlju, a nekoliko makedonskih televizijskih ekipa će snimati nastup vinara i emitovati ih u više nastavaka. Hrvati nam takođe dolaze organizovano, organizovala ih je Hrvatska privredna komora, Komora  Zagreb,  Komora Pula i Komora Dubrovnik, koja je pomogla vinare sa Pelješca i jednu vinariju sa Korčule. Iz Hrvatske će na vinskoj smotri u Novom Sadu biti prisutni apsolutno svi vinski regioni, od Slavonije do Dalmacije, od Hvara do Daruvara, Iloka, pa će svi ljubitelji hrvatskih vina imati širok izbor. Ipak, ono što svakako treba probati na štandu Hrvatske je Škrlet.  Škrlet je autohtono vino Moslovine i prvi put će biti predstavljeno na Interfestu.

Vino ne ide bez hrane. Šta se na tom planu sprema?

-Prošle godine kulinarska tema je bila mađarska kuhinja. Taj nastup naših suseda smo medijski jako dobro ispratili, kao i nastup mađarskih vinara, koji su na Interfestu prezentovali zaista veliki izbor mađarskih vina i vinarija. Ove godine vinari iz Mađarske nam opet dolaze, ali uvek želimo da budemo novi, pa smo se zbog učešća portugalskih, španskih, italijanskih, dalmatiskih i istarskih vinara, odlučili da tema bude mediteranska kuhinja, što se fenomenalno poklopilo sa ovim vrelim vremenom, jer će u ponudi biti lagana hrana, slasni zalogaji koji prate i ova naša domaća vina, i sa njima se lepo slažu. Mislim da će Novosađani biti zadovoljni ponudom vina i hrane.

Koliko bude po gruboj proceni posetilaca na Interfestu?

-Nadam se da će biti između 20 i 30.000 za tri dana, tako je bilo ranijih godina. To je impozantna brojka. Obišla sam sve vinske festivale u regionu. Ne postoji festival ni približno ovih razmera, niti po broju izlagača, ni po broju posetilaca, ali ni po medijskom praćenju. Po ta tri parametra mi smo daleko ispred svih.

Grad Novi Sad je majstorski grupisao "kvalitetne " manifestacije poput Infant, Youth sajam, Interfesta, Exita, u jednom vremenskom periodu, pa nije nikakvo što se naziva gradom festivala. Šta misliš o tome?

-Treba zahvaliti Gradu Novom Sadu zato što neguje manifestacije, jer svaka od pomenutih je jedino moguća uz pokroviteljstvo Grada. Novi Sad prosto ima sluha za prave stavi i želi da bude festivalski grad. Novi Sad, naravno, ima i štošta drugog da ponudi. Kada razmišljam o turističkoj ponudi Srbije, i kada razmišljam o destinacijama koje po kilometraži nisu tako daleke, vidim da nismo spremni za njih, što zbog loših puteva, što zbog nekih drugih propusta, da te prirodne lepote pokažemo stranim truristima. Zato smatram da je, dok se ne izgrade saobraćajnice, poboljša infrastruktura, izgrade hoteli i prateći sadržaji, koje bi i druge krajeve naše zemlje plasirale na turističko tržište, naša šansa u manifestacionom turizmu.

Ko bi trebao da doprinese još većoj i organizovanijoj popularizaciji vinskog turizma?

-Mislim da početak svake inicijative ne treba uvek i obavezno da ide od turističkih organizacija u Srbiji, nego bi trebalo da krene od vinara, da oni sami treba da daju predloge i da se više uključe u promociju, a državne institucije treba da prepoznaju dobre projekte i da ih podrže.

Šta bi (pre)poručila našim vinarima?

Da više pažnje poklone autohtonim sortama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com