Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Interfest 2012. potvrdio epitet najboljeg vinskog festivala u regionu

Interfest 2012. potvrdio epitet najboljeg vinskog festivala u regionu

  • PDF

Na devetom međunarodnom festivalu vina, „Interfest 2012“, koji je uz učešće 120 vinskih podruma iz 15 zemalja održan od 5. do 7. jula na Trgu slobode u centru Novog Sada, popijeno je više od 30.000 buteljki raznih sorti božanskog napitka i zabeležena poseta od oko 20.000 ljubitelja kapljice, i to bez najmanjeg incidenta. Prvi put, na ovogodišnjem festivalu, u ponudi su bila i vina „novog sveta“ iz Australije, Južne Afrike i Latinske Amerike a, svakako, nastupili su vinski podrumi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Španije, Italije, Portugala i posebno Albanije, koja se predstavila konjakom „Skenderbeg“.
Festival je 5. jula, pred nastup Masima Savića, otvorila Nataša Budisavljević, direktora „Interfesta“ sa željom da „vino govori“ na druženju poizvođača što se i obistinilo. Po njenim rečima, učesnici i posetioci, koji su u zabavnom delu programa uživali u muziciranju Masima Savića, Aleksandra Dujina i Duce Aradskog sa „Hepi hipi bendom“, veoma su zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom pa je bilo predloga da se festival produži za još jedan dan, što je, zapravo, najbolja najava za dogodine, kada će da se održi jubilarni, 10. festival.
-Organizacija je bila odlična, tako da su izlagači uz druženje razmenjivali iskustva. Primetno je da na festivalima praktično učestvuje tri vrste posetilaca, najpre široki krug potrošača koji je došao da se opusti i provede, profesionalci, kolege koji žele da razgovaraju o struci i treći deo, prijatelji izlagača i festivala, kojih nije bilo malo. Cilj naše vinarije bio je da budemo prisutni, jer nas dobro svi poznaju, ali je uvek dobro biti na sceni i da što veći broj ponovo stekne uvid u naše proizvode, a zasita smo ostvarili značajan broj kontakata, što je veom dobro- kaže Bojan Popandonov, enolog vinarije „Šato Kamnik“ iz Makedonije.
Zapažen nastup imali su vinari iz Negotinske krajine, koji su pred start festivala zajedno sa vinarima iz Portugalije održali uporedu degustaciju vina.
-Bilo je odlično, „ispraznili“ smo svih 900 boca, koliko smo i doneli za degustaciju a pored uobičajenog dobrog druženja i razmene iskustava s kolegama, raduje činjenca da je mnogo mladog sveta upoznalo kulturu vina a jasno je da se Novosađani razumeju u vino. Zapazili smo da je belo vino „išlo“ bolje od crvenog, posebno šardone i rizling. Jedina primedba mogla bi se uputiti na izbor termina pa je predlog da dogodine festival počne ranije, pre tropskih vrućina- kaže Zoran Stevanović, predsednik Udruženja vinara Negotoinske krajine koja je nastupila sa 11 proizvođača.

Vinarija „Đurđić“ iz Sremskih Karlovaca, kako je potvrdio Dragan Gvozdenović, generalni menadžer, predstavila je poznate sorte i zadovoljna je promocijom svojih proizvoda.
-Imamo šest hektara vinograda sa godišnjom proizvodnjom od 3.000 boca što je ekskluzivitet, s obzirom na to da je vino barikirano, smešteno u burad na tri godine, tako da je kvalitet neminovan. Atmsfera na festivalu i muzika sa glavne bine doprinela je da zaista sve bude besprekorno a posebno je zapažena kultura ponašanja i konzumiranja vina od strane posetilaca kojisu zapravo dali i pečat festivali. Odziv posetilaca i nasmejana lica, potvrđuju da su vinari dobri domaćini i da je potrebno da se vratimo našim korenima- kaže Gvozdenović.
Zanimljivo je da je na festivalu vina predstavljen i čuveni albanski konjal „Skenderbeg“, koji je ime dobio po srpskom junaku i koji se, posle 30 godina pauze, ponovo može kupiti u našim prodavnicama.
-Na degustaciju je otišlo 50 boca žestokog pića a poznavaoci kapljice su koristili slogan, „pij malo, pij dobro“, posebno zbog toplog vremena. Na našem štandu bila je neprekidna gužva, veliki interes posetilaca i zadovoljni smo našim učešćem kao i kompletnom manifestacijom koja dobija mnoge pohvale sa raznih strana- ističe Stevan Papišta, direktor preduzeća „Sremfud“ iz Beočina, uvoznik „Skenderbega“.
U okviru festivala, svoj dan imali su vinari iz Makedonije koji su se predstavili sa sedam vinarija iz Povardarja, istočnog i zapadnog dela zemlje i u vinoteci „Hedonija“ organizovali veoma posećenu promociju i degustaciju pod rukovodstvom vrhunskog stručnjaka Igora Lukovića.
-Makedonija nema velike površine pod vinovom lozom, ali zato poseduje dovoljan broj autohtonih sorti da se njenih, trenutno 71 vinarija, predstavi na najbolji način jer imaju veliku proizvodnju, merenu milionima litara- istakao je Luković.
On je detaljno, laganim ritmom, predstavio proizvode sedam makedonskih vinarija, „Traminac“ vinarije Skovin iz Tikveša, barkirani „Šardone“ „Mundovina“, kao i „Šardone“ vinarije „Popov“ i „Belu vodu“ vinarije „Tikveš“. Od crvenih vina predočeni su „Merlo“ vinarije „Stobi“, „Vranac“ vinarije „Ezimut“ i „Kaberne sovinjon“ vinarije Šato Kamnik“.
Autor teksta: Slobodan Bajić


Više slika sa Interfesta 2012. možete videti o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com