Thu02292024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Predstavljamo: Vinarija Vimmid iz Negotina

Predstavljamo: Vinarija Vimmid iz Negotina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Vinogradarstvo i vinarstvo u Negotinskoj krajini je prisutno vekovima. Skoro da nema kuće u ovom kraju da ne poseduje i ne uzgaja neke količine vinove loze i pravi vino. Međutim, poslednjih nekoliko decenija, sa gašenjem giganta “Krajina vina”, utihnula je i priča o negotinskom vinu. Ali, stvari se poslednjih godina menjaju na bolje. Istina, još uvek nema mnogo tzv. “velikih” vinara, prvenstveno zbog toga što su posedi jako usitnjeni i katastarski nesprovedeni, ali je sve više “malih” vinara sa tendencijom daljeg rasta. Jedna od 11 takvih vinarija koja se uz pomoć nemačke fondacije GIZ predstavila na ovogodišnjem 9. po redu Interfestu je i Vinarija “Vimmid” iz Negotina. Ova vinarija danas ima 6,5 Ha vinograda na jugoistočnom delu poznatog lokaliteta Bukovo, 4km udaljenom od Negotina, gde je nadmorska visina 140m, a zemljište deluvijalnog nanosa u osmuđivanju, što govori da ima pogodnu pH vrednost za uzgoj vinove loze, dosta kalijuma, koji pogoduje sazrevanju grožđa i nakupljanju optimalne količine šećera.

Veliki broj časova sunčevog sjaja tokom vegetacije, koje ovaj predeo svrstava u jedno od vinogorja sa najvećim trajanjem sunčevog sjaja tokom vegetacije, je još jedna u nizu  pogodnosti koje doprinose da se sa ovih prostora ubere kvalitetno grožđe i napravi vrhunsko vino. Vinarija "Vimmid" se nalazi u Negotinskom vinogorju, u selu Vidrovcu. Od 2010. godine se bavi proizvodnjom vina i alkoholnih pića.

Proizvodnja vina se oslanja na savremene tehnologije i kontrolisanu fermentaciju sa osvrtom na tradicionalne metode u dobijanju vrhunskih vina. A da je na dobrom putu da ostvari taj cilj, govore dobijena priznanja za vrhunska vina za ovo, relativno kratko vreme. Tako je roze vino “Aglaja” (Pinot noir, Prokupac) na “Vinofestu” u Vršcu u martu 2011. godine, osvojilo Veliku zlatnu medalju. Na “Beowine Fairu” 2011. “Aglaja” i “Sauvignon&Semillon” dobili dosta ohrabrujućih kritika i prikazani u medijima kao najinteresantnija vina sajma. Maja prošle godine, na Sajmu meda i vina u Negotinu, roze “Aglaja” proglašen je za najbolje vino u kategoriji roze vina u oštroj međunarodnoj konkurenciji, od strane stručne komisije u sastavu Radiša Nikolić, Aleksandar Petrović, Nikola Jančić i prof. Slobodan Jović kao predsednik komisije. Interfest je značajnu medijsku pažnju u najavi najveće vinske manifestacije u Srbiji i regionu, posvetio upravo negotinskim vinima. Zato nije bilo čudno da je na štandovima ovih vinara bila gužva, a posebno na zajedničkom štandu Vinarije “Vimmid” i Matalj.

Ipak, uspeli smo da dobijemo intervju od Bobana Frunzularovića. -Vinarija je osnovana sa ciljem da radi na kvalitetu i da zadrži tu neku autohtonu žicu koja se neguje u negotinskoj krajini. Vinogradi se prostiru u prelepom ambijentu bukovskog brdu iznad Negotina, neposredno uz manastir Bukovo, sa kojim imamo odličnu saradnju. Cilj nam je da imamo nove zasade tamjanike i nekih drugih manje poznatih autohtonih sorti, autentičan kvalitet vina dobijen savremenom tehnologijom. Naši zasadi vinograda su stari pet godina, a vlasnici Miloš Milošević i Vladimir Frunzarelović su pre dve godine registrovali vinariju. Moj brat Vladimir je završio tehnologiju, kolega Miloš je pravnik, tako da smo se spojili i našli. Godišnje proizvodimo oko 20.000 litara. Želja nam je da se dalje širimo i da u skorijoj budućnosti imamo desetak hektara vinograda. Vremena su teška, posebno za poljoprivredu u Srbiji, ali se nadam da ćemo sa dobrom reklamom, malo uz pomoć novina, elektronskih medija kao što je vaš, i, za sada, prodajom vina od restorana do restorana, kao i u podrumu, uspeti u svojim namerama. Drugi put smo u Novom Sadu, a prvi put na Interfestu . Vrućina je bila jako velika, ponekad je bilo malo leda, ponekad preglasna muzika, ali, sve u svemu, bilo je dobro. Zadovoljni smo interesovanjem Novosađana za Negotinska vina, uspostavili smo kontakt sa ljudima, imamo neku interakciju, a svi zainteresovani mogu da kupe naša vina u Novoj Pazovi u ulici Cara Dušana 82, prostorijama Đerdap turista u Kladovu, vinariji u Negotinu, kao i da to urade online preko sajta www.vimmid.com. Trenutno, u internet prodaji imamo pakovanja od po buteljki, vino „Aglaja” i “Sauvignon &Semillon” koštaju po 380,00 dinara za bocu, a Pinot noar 450,00 dinara - obavestio je Boban Frunzarelović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com