Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Jelena Galetin: Novi Sad lider omladinskog turizma

Jelena Galetin: Novi Sad lider omladinskog turizma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Novi Sad je mlad grad. Od 1694. godine na mestu današnjeg, počinju da se podižu prve kuće, ali tek 1. februara 1748. godine, ukazoma carice Marije Terezije, dotadašnja Racka varoš dobija status grada i današnje ime.

Nije onda ni čudo da se ovako mlad grad, koji već odavno ima reputaciju „Srpske Atine“, polako, ali sigurno, pretvara u grad mladih. Ta mladalačka energija donela je ovom gradu jednu potpuno novu manifestaciju, za koju se već sada može reći da je odlična i sama za sebe, a i kao dopuna ili kako neki vole da kažu, zagrevanje za glavni događaj sezone EXIT. Yout Fair iliti Prvi regionalni sajam omladinskog turizma je, kako po organizacionom, tako i po sadržajnom nivou, stručnom, a i kultuno-zabavnom i revijalnom programu, ispunio svoj osnovni cilj, da okupi što više mladih, kvalitetnih i pozitivnih,  da informiše o najzanimljivijim manifestacijama i destinacijama koji region zapadnog Balkana nudi, među kojima je i Exit festival, a samim tim i Novi Sad pozicionirao kao jednog od lidera među gradovima za omladinski turizam. Više o samom festivalu, razgovarali smo sa Jelenom Galetin, devojkom koja je na ovoj manifestaciji mladih u dvostrukoj ulozi, kao PR, a prvo veče nastupila je i sa svojom grupom Mamorlook iz Novog Sada, svirajući saksofon.

oOtkud ideja za organizaciju ovog festivla i kako su planirani sadržaji?

-Ideja je da se upoznamo sa regionom, jer većina mladih ljudi teži za nekim novim destinacijama, dok Balkan ostaje tu negde neotkrivena regija. Jedan od ciljva je, takođe, da ceo region, Novi Sad i Srbiju, pozicioniramo baš kao vodeću regiju omladinskog turizma u svetskim okvirima, zato što je Exit festival započeo jednu dobru tradiciju vezanu za mlade. Planiramo da nastavimo tako i sa klasterom koji je potpisan između zemalja regiona i Srbije, da proširimo ovu priču i ponudimo jedinstven aranžman mladim ljudima da kroz jedinstvenu ponudu vide šta se dešava na zapadnom Balkanu, a imali su priliku to da vide na štandovima, na centralnom novosadskom Trgu slobode. Predstavile su se Turistička organizacija Republike Srpske, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Turistička organizacija Srbije i mnoge druge, zajedno sa Nišom, sa Nišvil festivalom, Danima Brazila, Ritmovima Evrope, i svim manifestacijama koje se dešavaju u Novom Sadu, ali i festivali i klubovi iz regiona, pa nam je tako ovda stigla Papaja iz Hrvatske, jedan od najatraktivnijih klubova u Evropi i mnoge druge koje su se predstavile velikom broju mladih na novosadskom trgu.

oMeđutim, to nije bilo samo dešavanje na trgu nego i širi spektar dešavanja svega i svačega, pa nam recite nešto više o tome?

-Nastojali smo da muzički program začini celu atmosferu oko Sajma regionalnog i omladinskog turzma i da zagreje već mnogobrojnu publiku za predstojeći Exit festival. Nastup grupe Van Goghsa predgrupama, Mamurlook, i Proces iz Niša, 10. jula bio je zaista spektakularan. Nesvakidašnji,jedinstveni hor u Srbiji koji radi obrade pop rok muzike uz pratnju bit boksera,Viva Vox, te nastup muzičke grupe Perpetuum Mobile Bandiz Subotice, sinoć, doneo je nešto potpuno novo, ali opet zaista fenomenalno, tako da su svi oni koji su bili na Gradskom trgu, oduševljeni. Poslednji u ovogodišnjem muzičkom program bio je nastup Modestep DJ set iz Londona, koji je u potpunosti zagrejao brojnu Exit publiku u centru Novog Sada.

oŠta je nekakva vizija Youth Fair festivala i kakve su smernice njegovog razvoja u budućnosti?

-Cilj je definitivno da razvijamo ovaj sajam i da tradicionalno nastavimo da se svi okupljamo, izlagači iz industrije zabave i turizma iz čitavog regiona. Da čak to i proširimo na neke druge zemlje, da se sledeće, kao i narednih godina, susrećemo sa još više manifestacija. Cilj nam je da razmenimo informacije i iskustva, kao što je to bilo na jučerašnjem stručnom skupu u novosadskom Cineprexu. Tom prilikom, o finansiranju manifestacija, finansijskoj i logističkoj podršci države, govorila je doc. dr Renata Pindžo, pomoćnik ministra MERR, Dušan Kovačević, osnivač Exit-a izneo je svoja iskustva o pripremanju jednog tako velikog festivala, dok su svoja iskustva pred brojnim prisutnim posetiocima izneli i predstavnici Beer Fest-a, Fashion Weeka i drugi. Nastojaćemo da ovakvi skupovi budu tradicionalni narednih godina.

oU ovogodišnjem programu ste imali uglavnom rock i pop grupe. Da li ima i razmišljanja da se nekom narednom prilikom predstave i najbolje folklorne grupe?

-Naravno, to je uvek bitno jer to je nešto čime se Srbija takođe odlikuje. Folklor pokriva jedan veliki deo srpske tradicije s tim što smo ove godine ovako spojili sa Exit-om ova dešavanja, ali, uvek će dobro doći folklor svake zemlje da i to spojimo u jednu jedinstvenu ponudu Balkana.

oOve godine festival traje tri dana. Da li je to dovoljno za početak?

-Za početak je više nego dovoljno, mada, uvek može i drugačije. Plan nam je da ovo preraste u tradiciju i da se svake godine okupljamo, bilo bi lepo da se naslanjamo na Exit, ali može i za neki drugi festival, na nekoj drugoj destinaciji, državi Zapadnog Balkana, ali, to ćemo ostaviti rganizatorima da procene gde bi bilo najbolje da se to dešava. A organizatori Youth Fair-a su TONS, Exit tim, uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije – izjavila je Jelena Galetin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com