Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Zik – Epanjel breton, maksimum kvaliteta u minimalnoj zapremini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Zik, tri godine i pet meseci star Epanjel breton, je pas koji živi u skladu sa svojom prirodom. Imao je sreću da „zapadne“ u porodicu Pavlović, da mu je gazda Petar prekaljeni lovac, i da ga vodi u lov. Prvo iskustvo te vrste, Zik je imao sa devet meseci, ali to je bio samo uvod u lov. Danas je Ziku lov primarna odrednica. Pre neki dan, dok se sa svojim gazdom šetao gradskim bulevarom, naišla su dva čoveka od kojih je jedan nosio pušku u futroli. Zik je to snimio, i dok je čovek otvarao gepek  da ostavi pušku, uleteo je u auto, misleći da ide u lov.

-Malo sam ga vodio da se navikne na ambijent, da probudi svoje prirodne instinkte, ali oni mnogo uče i od svojih starijih, iskusnijih saplemenika. Pre toga sam ga morao naučiti na vodu i na pucanj. Npr. na pucanj sam ga učio tako što sam ispucavao male petarde -priča Petar Pavlović.

Gospodin Pavlović nije slučajno odabrao Epanjel bretona za svog pratioca.

-Bretoni su relativno mali, a pogodni su i za stan. Da sam se odlučio za oštrodlakog ili kratkodlakog nemca, veće pse, ne bih mogao da ih držim u stanu, a pošto koristim i kuću i stan, meni je trebalo nešto baš kao što je Zik. Bretoni su najmanji od svih ptičara, ali zadovoljavaju sve ono što jedan lovački pas treba da radi radi: ide u vodu, donosi plen, markira, izuzetnog njuha, nije plašljiv.

-Pre nego što sam uzeo bilo kakvog psa proučio sam prilično ozbiljnu literaturu, mnogo saznao i shvatio koje su moje potrebe, mogućnosti, pa sam se tek onda odlučio, prvo za bretona, a onda i za Zika. Znao sam šta mi treba, šta kupujem i šta ću dobiti. I pre Zika sam imao psa, terijera, ali sada sam želeo baš pratioca za lov.

-Bretoni love prepelice, jerebice, fazane. Zik je nezamenjiv u pronalaženju divljači, nanjuši je i pokaže gde je, tako što markira, ukoči se i ja tačno znam gde se divljač nalazi. Zatim polako prilazim tom mestu i na komandu „daj“ Zik juri da poplaši ptice, digne ih i onda ulov donese i spusti ga ispred mene.

Gospodina Petra sa suprugom, smo upoznali na V međunarodnoj izložbi pasa u Irigu, gde susa svojim ljubimcem strpljivo čekalivreme ulaskau ring.

-Za sada se Zik okitio titulama šampiona države, prvaka razreda mladih, bio je prvak rase nekoliko puta, a na Stražilovu je bio prvak rase, i odneo je treće mesto u FCI grupi, znači dobio je dva pehara - zadovoljno dodaje Petar Pavlović.

Utemeljitelj rase Epanjel breton, Gaston Pouchen je rekao: „Un maximum de qualites dans un volume minimun“ - maksimum kvaliteta u minimalnoj zapremini.

Ova rasa potiče najverovatnije iz Španije. U XIV veku dolazi u Bretanju, oblast u Francuskoj, po kojoj je dobio ime. Nije bio naročito poznat kao ptičar sve do poslednje četvrtine XIX veka. Englezi su u to vreme dolazili u Bretanju radi lova na jerebice i šljuke, i u toku sezone lova ostavljali svoje pse u Bretanji. To je bila prilika da se nekontrolisano pare sa Bretonom. Već su se prvi mešanci pokazali izvanredni, što je uticalo na to da se kontolisanim ukrštanjem, pre svih sa Engleskim seterom, koji je po tipu i odlakanosti najbliži Bretonu,  dođe do željenih poboljšanja. Odgajivačka selekcija stvorila je visoko upotrebljivog ptičara, kakvog danas poznajemo.U oplemenjenom Bretonu srećno su se spojile najbolje karakteristike obe rase. Breton je ostao malog rasta, kratak, zdepast, čvrst, robustan, preduzimljiv, inteligentan, hrabar, i sa puno lovačke strasti, a od Setera je usvojio oranž belu boju, finese nosa, čvrstinu stajanja i metodičnost rada. Rasa je priznata 1907.godine.  

Izdržljiviji je od bilo koje druge rase ptičara, što mu omogućava kvadratna građa, jednako je aktivan na početku i na kraju lova. Voli rad u vodi u koju ulazi najčešće sa prvim kontaktom. Hrabriji je od ostalih ptičara. Breton je tvrdoglav pas sa jače izraženom težnjom za nezavisnošću, ali i pored toga lako prihvata dresuru.

Epanjel breton je živahan, inteligentan, izdržljiv pas, izuzetnih lovačkih sposobnosti i kvaliteta.

Krajem XX veka ova rasa doživljava punu ekspanziju i postaje nezamenjiv pratilac većine lovaca, ali i ljubitelja pasa koji ga drže kao kućnog ljubimca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com