Tue03052024

Poslednja izmena:10:57:46 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Sava Jojić: I vinograd pati na ovoj vrućini

Sava Jojić: I vinograd pati na ovoj vrućini

  • PDF

Paklene vrućine nikome ne prijaju pa ni vinogradima Vinarije Mačkov podrum posađenim na padinama Fruške gore oko Iriga, koja na 34 hektara gaji bele sorte Sauvignon, Chabenet, Rajnski Rizling, a od crvenih: Portugizer, Crni Burgundac i Merlot.

Nedavno su novinari bili u Irigu na jednoj mini konferenciji za novinare povodom izvoza prve količine Mačkovog Portugizera u Ameriku i tom prilikom, kolega Đorđe upitao je gostpodina Savu Jojića, vlasnika Vinarije Mačkov podrum, dokle  je vinova loza, inače otporna na sušu, spremna da trpi pakao koji nam se trenutno dešava?

-Osušiti se loza, neće. Čak i ako se dogodi onaj najcrnji scenario, da možda ne bude kiše uopšte tokom leta, ona se neće osušiti, ali će bobica ostati sitna, mala i pitanje je koliko će to vino biti kvalitetno, da li će biti previše gorko, koliki će biti randman…Ja sam i danas obilazio vinograd i moram da kažem da zrnca još nisu smežurana, ali su mala i ukoliko ne bude neke kiše biće nabijena šećerom, ali ne verujem da će biti dovoljno polifenolna zrelosti, lepih aroma koje one ipak nose sa punim razvojem i koje se dobijaju u normalnim uslovima. Za biljke je karakteristično, ne samo za lozu, da u ovakvim i sličnim uslovima, polako otpuštaju svoj plod. Šljiva otpušta šljivu, otpada plod, počele su breskve da otpadaju, jabuke… Biljke se tako bore da prežive i to je neka vrsta produženog suicida, je biljka, praktično, ubija svoj podmladak, da bi mogla da preživi, da vegetira iduće godine. Vinograd ne otpušta na taj način svoj plod, nego se suši. Kažem, nismo našli jutros još smežuranih zrnaca, ali su sitna. Nastavili se ovo još narednih deset dana počeće da se pojavljuju krupna zrna, a to je jedan inverzni proces gde tečnost iz semenki bobice vraća u utrobu majke.

Naš sagovornik je dodao:

-Suša nikada i ni jednom poljoprivredniku nije dobro došla. Znam da bi navodnjavanje jako dobro došlo svakom čokotu, ali mi srpski vinari generalno nemamo para za to. Inače navodnjavanje vinograda je nešto što danas u savremenoj poljoprivredi intenzivno koristi, naročito u zemljama koje imaju uređenu poljoprivredu i ekonomiju. Mnogo toga negativnog i u vinogradarstvu može da se eliminiše i predupredi korišćenjem savremene tehnologije, recimo, da se postave protivgradne mreže, da se zaštitimo od grada, da se postave sistemi za navodnjavanje i na taj način da se zaštitimo od suše… Zamislite sada, sa ovoliko mnogo toplote i sunca, da smo mogli da pustimo do jedno 30 litara vode dnevno, koliko je vinovoj lozi potrebno, pa to bi bila nezapamćena berba. Dobro grožđe, zrelo, lepo ali…Nadam se da ćemo jednog dana i do toga doći i da ćemo, ne samo mi, fruškogorski vinari, biti u prilici da savremeno tretiramo vinograde, već i svi proizvođači grožđa u našoj zemlji – zaključio je Sava Jojić. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com