Thu02292024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinske večeri petkom na novosadskom Štrandu

Vinske večeri petkom na novosadskom Štrandu

  • PDF

Novosadsko kupalište Štrand o kome se brine JKP Gradsko zelenilo je od 20. jula bogatije za još jedan sadržaj, vinsko veče, koje će uz pomoć svojih prijatelja organizovati poznati novosadski serdar Bane Vukotić. Cilj ovakvih večeri je da se u „kao stvorenom za romantiku“ ambijentu restoranaŠtrand Express (bivši Chiken Tikka), svakog petka predstave vina iz dve vinarije iz Srbije, i najavi otvaranje “Serdarske magaze”.

Gospodin Bane Vukotić je godinama prisutan na gotovo svim većim manifestacijama i festivalima u zemlji, koje neguju autohtonost ukusa i mirisa stare Srbije. Delikatesnim Serdarskim sirom, Bane Vukotić je pokušao da prirodne resurse Srbije iskoristi za proizvodnju vrhunskih sireva i obnovi gotovo potpuno zamrlu proizvodnju kozjeg sira. Pošavši od činjenice da se na teritoriji nekadašnje Kraljevine Jugoslavije proizvodilo više od 40 vrsta ovčijih i kozjih sireva, a danas jedva desetak vrsta, ovaj preduzetnik pokušava da obnovi tradiciju, da vrati balkanske specijalitete na srpski meni.

Sledeći korak u odbrani srpske gastronomske tradicije, biće otvaranje Serdarske magaze, koje se planira za kraj septembra ili početak okrobra, a biće situirana u Ulici Alekse Šantića. Prisvojivši stari narodni naziv objekta u seoskom domaćinstvu u kojem se čuva hrana “Serdarska magaza”, asocirao je na to da će to biti prodavnica vina i delikatesa sa područja Srbije. Magaza će Novosađanima moći da ponudi tradicionalne proizvode napravljene po starim recepturama, razne vrste ovčjih i kozjih sireva, mesne prerađevine, proizvode koji se retko mogu naći na rafovima marketa.

-U “Magazi” će se prodavati i vina, ali po “normalnim” cenama, kaže Bane Vukotić. Plan je da se uz etikete poznatih vinskih kuća, nađu i one vinarije, koji su do sada bili manje zastupljene, a koji imaju vina odličnog kvaliteta. Važno je naglasiti da će se u “Magazi” naći isključivo proizvodi registrovanih proizvođača.

-Ove vinske večeri na Štrandu zamišljene su tako da se Novosađani upoznaju sa sortimentom koji će se nalaziti u prodavnici. Prve večeri svoja vina su predstavile dve poznate i proverene vinarije. Jedna je bila vinarija iz Iriga “Mačkov podrum”, vlasnika Save Jojića, koju nije potrebno posebno predstavljati, pošto je često prisutna na svim većim gradskim dešavanjima, a posebno svakog trećeg četvrtka u novembru, kada sa Novosađanima u centru grada, u okviru manifestacije Dan mladog portugizera, besplatno podeli više od 500 litara svog “Svatovca”, sremačkog mladog vina. Ovo večeri odlučio sam da predstavim njihov Traminac Mirisni, belo vino.

Druga vinarija je bila vinarija “Antić” sa Kosova i Metohije. Novosađani su imali prilike da na Interfestu probaju izvrsna vina iz ove vinarije, ali osim ukusa, mirisa, ova vina iz Orahovca, prepoznatljiva su i po imenima: Rajska bašta (Crno Burgundac), Postojbina (Italijanski i Rajnski Rizling), Izbor srca (Game, Vranac, Crni Burgundac). Gospodin Nebojša Peković i njegova ćerka Andrijana je izjavio “Bog nam dao, a mi koristimo, da prostor naša južna pokrajina poseduje nešto neponovljivo, i da se to oseća u svakom gutljaju i Rajske bašte i Izbora srca.”

Ovo okupljanje za sve vinoljupce koje predviđa večernja druženja i uživanje u prijatnom ambijentu restorana Štrand Express od 20.00 do 23.00 časa, trebalo bi da pređe u tradiciju, koji će Novosađanima ponuditi još jedan lep vinski i hedonistički sadržaj.  

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com