Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Vanja Čobanov - Ready to Wear

Vanja Čobanov - Ready to Wear

  • PDF

Književnik Vanja Čobanov, koji je prvom i drugom knjigom privukao pažnju javnosti,
 sada veliki uspeh postiže trećim romanom, „Ready to Wear“, koji je napisao inspirisan životom i stvaralaštvom modne kreatorke Verice Rakočević  Vanja Čobanov, književnik koji živi u Novom Sadu, rođen je 1967. godine u Senti. Neko vreme je studirao psihologiju, ali završio je Pravni fakultet u Kragujevcu. Ima troje dece: Jovana, Nevena i Dunju, a pored posvećenosti njima, uživa u tome da uređuje enterijere i da piše, u svom ateljeu.
 Prvi roman, „Ako je do mene“, objavio je 2010. godine. Naredne godine – drugi roman, „Remedy for Love“, za koji ga je inspirisao život Bogdana Dunđerskog. Pre nekoliko meseci, izdavačka kuća „Laguna“ objavila je treći roman Vanje Čobanova – „Ready to Wear“, inspirisan životom i stvaralaštvom modne kreatorke Verice Rakočević.
 To nije biografija poznate ličnosti na kakve smo navikli. Ovo je ljubavni roman, pun emocija, dočaranih prefinjenim književnim jezikom. Vanja Čobanov je vešt pisac, on rečima stvara – slike. Neverovatne slike, prepune boja, koje „dišu“, stvaraju atmosferu… Čitajući roman, imala sam utisak kao da sam zaista bila na svim mestima na kojima su bili i glavni junaci, Modna Kreatorka i Plavi Slikar, i posmatrala sve što se njima dešavalo. Roman je pun strasti – strasti dvoje umetnika prema stvaralaštvu, kao i one koju oboje sve jače osećaju jedno prema drugom. Ali, oni ljubav vode samo rečima.
Ta strast se materijalizuje, i njihov zajednički poduhvat je stvaranje jedinstvenog, nezaboravnog parfema, zbog čega slikar odlazi u Buenos Ajres… Autor romana, Vanja Čobanov,kaže:
- Dobro je što se knjiga iz virtuelnog sveta, sa interneta, vratila u knjižare. Nedugo posle toga kada se moja knjiga „Ready to Wear“ pojavila na tržištu, počeo sam da dobijam pisma i komentare čitalaca.
Imam privilegiju da posmatram knjigu iz tog ugla, a mislim da je to najvažniji ugao. Jedan od prvih komentara, i najlepših, glasi, otprilike, ovako: „Ova knjiga me je podsetila zašto uopšte čitamo romane, da se sjedinimo sa novim svetom, maestralno oslikanim, da se izgubimo u lepoti priče i jezika, i da uživamo u nečemu što ne želimo da se završi, a mora da se završi.“

Teško je pričati o ljubavi i opisati je rečima, ali ovu knjigu su i meni obeležile reči: moda – pre svega, zatim boje: oker, plava, poganocrna…, tango (ali ne samo kao ples, već kao osećaj koji nosimo u srcu), tuga, radost, ljubavna strast, opsena, provokacija. Kažu da knjiga, kada ode od pisca i dođe u knjižare, više ne pripada piscu, i za mene je ta magija, nažalost, završena. Magija mode, magija tog latinoameričkog lavirinta, Buenos Ajresa, argentinskog tanga, ljubavne strasti… Ali ta magija može da počne za moje čitaoce. Osnovni motiv, koji sam imao kada sam pisao ovaj roman,
ima polazište u poznatoj rečenici Dostojevskog - da će lepota spasti svet. Ne novac, ne interesi, ne ratovi, oni veliki i ovi mali ljudski, nego – lepota.
Ja sam uživao pišući ovaj roman. A koliko sam uneo u njega estetike i koliko će estetika pobediti ovu našu ružnu svakodnevicu, proceniće čitaoci. Knjiga je na kraju ostala otvorena, to je način na koji ja pišem, ostavljam čitaocu da sam završi priču.
Moda je nesvakidašnja tema u srpskoj literaturi.
A Verica Rakočević, pored toga što kao modni umetnik ima svoj specifični autorski „rukopis“, od ostalih srpskih modnih kreatora razlikuje se i po tome što ona uglavnom stvara – tematske kolekcije. Inspirišu je jake, hrabre žene, koje su bile ispred svog vremena. Stvarajući svoje kolekcije, čitala je mnogo knjiga, i sve ostalo što je mogla da nađe da bi do najsitnijih detalja proučila živote Čučuk Stane, Isidore Dankan, Fride Kalo, Koko Šanel, Lu Salome, kao i vreme u kojem su živele, i dodajući činjenicama svoj lični doživljaj tih žena i svoje emocije, kreirala je haljine. I ne „samo“ to – Verica sama brine i o pisti, scenografiji, muzici, koreografiji, do perfekcije smišlja
svaki detalj koji doprinosi tome da se na sceni dočara ličnost koja je bila njena inspiracija za stvaranje kolekcije odevnih predmeta. Ona čak, detaljima svojih modnih kreacija i celokupnim csenskim doživljajem, govori i o događajima u životu te ličnosti, i zato je svaka Veričina nova modna revija i nova – uverljiva scenska priča.
 Vanja Čobanov je godinama pratio rad Verice Rakočević, koju nije lično poznavao, i poželeo je da ona bude glavna junakinja njegovog trećeg romana. Obratio joj se pismom… I roman „Ready to Wear“ prati život Modne Kreatorke od trenutka kada ona, sa mnogo posvećenosti i strasti, prolazi kroz sve lepe, ali i teške faze stvaranja umetničkog dela – svoje poslednje modne kolekcije, za koju joj je inspiracija bila fatalna Lu Andreas Salome… A kako je knjigu doživela glavna junakinja, Modna Kreatorka? Verica Rakočević kaže:
 - Ja sam imala veliku privilegiju da, jednog dana, moji čukununuci mogu da kažu: „Ovo je bila naša čukunbaka“. Da saznaju nešto o meni na najsuptilniji, najfiniji
način. Knjiga je pisana Vanjinim jezikom, koji je suptilan, jak, snažan, emotivan i istinit, što je najvažnije. Vanja i ja smo sate i sate proveli pričajući. Posebno sam mu zahvalna na tome što je imao mnogo strpljenja. Zahvaljujući tome, on je iz mene izvukao najfiniju nit, supstancu, ono što čini suštinu i mog bića i mog rada, i uspeo je to da prenese kroz roman. Interesantno je i to da sam ja nesebično svoje intimne poruke sa slikarem Vanji bez ikakve rezerve ustupila, znajući da on to neće zloupotrebiti. Čitala sam njegovu prethodnu knjigu, i kada se Vanja pojavio kod mene, više nisam razmišljala o tome da li će to biti neko kome ću ja moći da poverim svoje tajne, svoja ljubavna pisma, svoj sistem rada. Zadovoljna sam, jer je Vanja suptilnim jezikom to pisao, i uspeo te snažne emocije da prenese u roman.
Krajem marta 2012, kada je Verica Rakočević, na sceni Ateljea 212, održala modnu reviju na kojoj je publici predstavila svoju poslednju kolekciju nazvanu „Lu – modna priča“, i njen gost, Vanja Čobanov, prvi put je
predstavio svoj roman „Ready to Wear“.
 Sredinom maja, u beogradskoj knjižari „Delfi“ u SKC-u, održana je promocija romana, a kasnije je promovisan i u drugim gradovima.
Priča o Modnoj Kreatorki, Plavom Slikaru, inspiraciji, ljubavi i strasti, zaista je rezultirala – stvaranjem parfema, za koji je esencija strasti nađena u argentinskom tangu i španskom flamenku. I 28. juna, na promociji svog novog, uniseks parfema „Tiburon Azul“, u beogradskom restoranu „El Hispano“, Verica Rakočević je svojim zvanicama poklonila – prelepo veče. Među gostima su bili i književnik i slikar. Sve je bilo vrhunski, od ambijenta, do čitanja odlomaka iz knjige „Ready to Wear“, vatrenih ritmova gitare, strastvene igračice flamenka, Veričinog lepog izgleda i gostoljubivosti, divnog mirisa novog parfema, vedrog raspoloženja zvanica, atraktivnog španskog posluženja… I sve je to bilo savršeno usklađeno. Stvaralo jednu lepu priču. Pariski šik i glamur, pomešan sa vrelim ritmovima Španije i Latinske Amerike, dok se jaka strast osećala svugde oko nas… Dugo sam bila pod utiscima sve te lepote, i božanstvene atmosfere te večeri.
Ali ni tu nije kraj. Ovo troje umetnika – modna kreatorka, slikar i književnik – krajem jula, na plaži u Budvi, napraviće veliku žurku na kojoj će i tamošnjoj publici predstaviti parfem „Tiburon Azul“ i knjigu „Ready to Wear“.
Moguće je da po ovom prelepom romanu Vanje Čobanova bude snimljen i film. Rediteljka Sofija Teodor je zainteresovana za to.
 

Tekst:
Biljana Đukić

Izvor:
Altra online magazin http://altramagazin.rs/

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com