Thu02292024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back KULTURA LIČNOSTI Vojvođanske priče Vanje Čobanova o vremenu koje se nikada više ponoviti neće

Vojvođanske priče Vanje Čobanova o vremenu koje se nikada više ponoviti neće

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Na ''Rumafestu“, turističkoj manifestaciji koja je nedavno održana u Rumi, a koja je prevazišla sva očekivanja i oduševila meštane i sve prisutne goste, vojvođanski književnik Vanja Čobanov sreo se gospodinom Zvonkom Bogdanom i gospodinom Savom Jojićem. Iza ovih srdačnih susreta krije se saradnja pisca sa Zvonkom Bogdanom, našom muzičkom legendom i sa Savom Jojićem, vlasnikom vinirije ''Mačkov podrum'' iz Iriga, na njegovoj novoj knjzi.
Knjiga '' Vojvođanske priče'' divani, kako i sam podnaslov knjige kaže, „o vremenu koje se nikada više ponoviti neće '' i sadrži šest priča posvećenih vojvođanskom duhu i vrednostima koje se polako zaboravljaju i nestaju. Priče su smeštene u istorijski period između 1850. godine do Drugog svetskog rata. Autentične su, sa originalnim dokumentima i fotografijama i napisane su romanesknim jezikom. Sve priče, osim što su usmerene na buđenje pozitivnog vojvođanskog duha i ka vrednostima koje su za manje od sto godina potisnute ili nestale, imaju svoje posebne teme.
Tako će Zvonko Bogdan i njegov muzički senzibilitet, rad i obrada pesama iz tog vremenskog perioda biti zastupljeni u priči koja ima za temu vojvođansku muziku, dok će Sava Jojic sa retko interesantnom porodičnom istorijom, koja se proteže od 1847. godine do danas, biti zastupljen u priči posvećenoj porodičnoj tradiciji i kultnom odnosu prema vinogradima.

Izlazak knjige na tržište očekuje se krajem oktobra, a ceo projekat oko izdavanja ove knjige podržalo je Izvršno veće Vojvodine .
Predviđeno je i šest velikih promocija u mestima gde su nastale ove priče – Subotici, Čoki, Starom Bečeju, Čelarevu, Irigu i Orlovatu.


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com