Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Prof. dr Marko Carić: Optimizam, preduzetnički duh i organizacija - siguran put ka uspehu

Prof. dr Marko Carić: Optimizam, preduzetnički duh i organizacija - siguran put ka uspehu

  • PDF

“Nagrada Najevropljanin za mene znači samo podstrek za nove aktivnosti, dalji rad. Trudiću se, da opravdam, pa i da prevaziđam rezultate koje sam do sada postizao.”
 Ovim rečima prisutnim kolegama, poslovnim partnerima, prijateljima i novinarima obratio se prof. dr Marko Carić, na svečanosti upriličenoj 12. maja 2011. godine na Privrednoj akademiji u Novom Sadu, organizovanoj nakon dobijanja nagrade “Najevropljanin” za doprinos u razvoju preduzetništva i menadžmenta. Nešto više od godinu dana kasnije, tačnije u petak, 03. avgusta, prisustvovali smo jednoj novoj svečanosti, istina, malo drugačijoj, u čast stvaralaštva ovog mladog i ambicioznog čoveka, otvaranju stambenog kompleksa u naselju Telep u Novom Sadu, koji je, na neki način, bio potvrda svega što je obećao. Bila je to, istovremeno, i proslava prve godišnjice uspešnog poslovanja njegove građevinske kompanije „Najevropljanin“, koja je izgradnjom ovog stambenog kompleksa pomerila standarde komfornog stanovanja, s obzirom da se na placu nalaze stambena zgrada i teniski tereni sa svlačionicama, koji će biti dostupni kako stanarima zgrade, tako i svim ostalim zainteresovanim korisnicima, kao i uređen zeleni prostor.
- Trudili smo se da ispoštujemo nekoliko bitnih principa, kao što su vrhunski kvalitet materijala i izvođenje radova, inovativnost i funkcionalnost arhitektonskih rešenja i apsolutna sigurnost, dakle, u svim segmentima kvalitet iznad proseka, što je svakako novina na našem tržištu po kojoj će „Najevropljanin“ biti poznat. Bitno nam je da naši objekti budu prepoznatljivi po lepim fasadama spolja, po kvalitetnim materijalima i radovima, po visokim standardima komfora i po uređenju dvorišta koja će biti oplemenjena zelenilom. Zato vodimo računa o svakom detalju. U to su se najpre uverili kupci stanova, a potom njihovi rođaci, prijatelji, poznanici i – po principu „dobar glas se daleko čuje“, postaće to naš zaštitni znak. Kada „Najevropljanin“ stoji iza nekog projekta, znaće se da je u zgradu ugrađen najbolji materijal, da su radili vrhunski majstori i da je sproveden čitav postupak od upotrebne dozvole, do tehničkog prijema i uknjiženja zgrade i stanova – izjavio je gospodin Marko Carić.
Ovu proslavu, iskoristili smo i za intervju sa prof. dr Markom Carićem, inače, suosnivačem Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, predsednikom Saveta Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i generalnim menadžerom Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, ali i nosiocem brojnih drugih funkcija. Prvo pitanje – kako je moguće spojiti teorijski-profesorski i praktični-građevinski posao?

-Oduvek sam voleo preduzetništvo i menadžment i želja mi je bila da radim nešto što nije ni čista tehnika, a ni čista ekonomija. Smatram da je dobra organizacija i upravljanje vremenom ključ uspeha na svim poljima. Nikada nisam mogao da se zadovoljim samo učenjem teorije, već me je privlačilo da stečena znanja primenim i u praksi, tako da sam se pored studija, uvek bavio i nekim biznisom. Takođe, uvek sam se trudio da pronađem vremena za sport, druženje i hobi, jer smatram da čovek mora biti prisutan na svim poljima da bi bio ostvaren i zadovoljan sobom. Po mom mišljenju, uspešan čovek nije uspešan samo u jednoj oblasti, već je multidisciplinaran i sposoban da pored rada i usavršavanja ima slobodnog vremena i za odmor i zabavu ili što bi Englezi rekli - Leisure and Pleasure. Nikada nisam bio klasičan student. Paralelno sa osnovnim, magistarskim i doktorskim studijama, radio sam kako za domaće, tako i za inostrane firme i tražio da se, pored nauke, ostvarim u preduzetništvu i i u biznisu. Nagrada „Najevropljanin“, u organizaciji NVO Prva evropska kuća i Evropskog pokreta u Srbiji, koju sam dobio prošle godine, došla je spontano, kao prirodan sled mog dotadašnjeg rada. Iako ne volim da se javno eksponiram i sakupljam nagrade, pristao sam da se kandidujem za ovu nagradu i izuzetna mi je čast da sam njome krunisao svoju dotadašnju karijeru.
 Marko jeneko vreme živeo i radio u Holandiji. Boravak u inostranstvu ga je doveo do odgovora koje je tražio.
 -Shvatio sam da me više privlači biznis i menadžerski poziv. Posao u sferi telekomunikacija je suviše segmentiran, zahteva permanentno praćenje tehničkih dostignuća u toj oblasti, a ne daje mi potrebnu profesionalnu širinu. Stoga sam se nakon isteka ugovora vratio u svoju zemlju, ali taj period je za mene bio neprocenjivo iskustvo. Uspehom smatram to kako danas funkcionišu fakulteti u sastavu Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. Napredovali su, razvijali se, širili i postajali sve respektabilniji. Privredna akademija u Novom Sadu je tako postala prvi akreditovani privatni univerzitet u Vojvodini i jedan od pet u Srbiji, koji je ispunio uslove za akreditaciju visokoškolskih ustanova. Sve tri institucije imaju uspešnu saradnju sa sličnim institucijama kako u regionu tako i širom sveta, i što je posebno bitno naglasiti, i dalje insistiramo na povezanosti visokoobrazovnih institucija sa privredom.
Vezano za građevinu, kojom se takođe bavim dugi niz godina, uspehom smatram sagrađene zgrade i dobijene nagrade. Na privatnom planu za mene je najveći uspeh rođenje mog sina.
 O visokoškolskom obrazovanju kaže:
 -Fakultete ne delim na privatne i državne, već na kvalitetne i nekvalitne. Smatram da je prednost privatnih fakulteta to što su fleksibilniji, lakše je rešavati pitanja, primat nije na procedurama i administraciji. Mislio sam donedavo da je prednost privatnih fakulteta to što imaju profeore sa više iskustva u praksi, a da su državni kvalitetniji u nauci. Međutim, vidim da na mnogim državnim fakultetima profesori nemaju radove na SSCI i SCI listi, a mi imamo, te nije istina da su u nauci bolji. I na državnim i na privatnim fakultetima ima boljih i lošijih profesora, međutim, stepen otvorenosti je vidljiviji na privatnim fakultetima, lakše se ostvaruju kontakti, lakše se realizuju odluke, otvoreniji su za saradnju sa ustanovama u zemlji i u inostranstvu. Sinergija i pozitivan pristup, dugoročna prednost internacionalizacije, mobilnost studenata ka fakultetima u svetu, zajednički projekti sa inostranstvom pokazatelji su kvalitetnog rada svakog fakulteta koji drži do rejtinga. Smatram da studenti, bilo državnih ili privatnih fakulteta, treba da budu svesni da tek po završetku fakulteta predstoji tržišna utakmica, te je na njima da izvuku maksimum znanja i energije. Uspeh je individualan i zavisi od samog pojedinca i njegove sposobnosti i harizme.
 Iako čovek sa brojnim obavezama, prof. dr Marko Carić nastoji da bude potpuno „običan“ i da upražnjava sva zadovoljstva svakodnevnog života.
-Volim da izlazim sa prijateljima, da se rekretivno bavim sportom, pre svega košarkom, fudbalom i tenisom, da putujem... Kada god mi obaveze dozvoljavaju, nastojim da posetim neku zemlju u kojoj još nisam bio. Planova za budućnost je mnogo. Svi zajedno na Privrednoj akademiji nastojimo da je dalje razvijamo, negujemo imidž i da u potpunosti budemo usmereni na studente. Naš moto je da se ne zadovoljavamo postignutim, već je cilj permanentno usavršavanje, širenje saradnje i kontakata. Nove studijske programe ćemo razvijati u skladu sa potrebama, ali smatram da je najbolje raditi ono u čemu smo specijalizovani jer su svaštarstvo i kvalitet teško uskladive kategorije. Nastojaćemo, takođe, da izgradimo što bolji odnos sa studentima, da studenti tokom studiranja steknu konkretna znanja i da se opredele još u toku studija da se profesionalno orijentišu ka oblastima svog interesovanja. Mladi ljudi treba da se trude da budu ostvareni u svim segmentima života, da pronađu sebe i bave se poslom koji ih ispunjava, ali da ne zapostave hobije, da se permanentno obrazuju i da budu multidisciplinarni, jer vreme brzo prolazi i treba mladost i energiju maksimalno iskoristiti.
 A što se tiče građevinarstva, nastojaću da Novom Sadu podarim još mnogo ovako lepih i savremenih, humanih objekata. Građevinska firma „Najevropljanin“ privodi kraju izgradnju porodično-stambenog objekta u Šarplaninskoj 42, a istovremeno započinje izgradnju stambenog objekta u Bolmanskoj 18 i 20 u Novom Sadu. Takođe, u toku je i izrada projektno-tehničke dokumentacije za stambeno-poslovne objekte u Adi Endrea 42 i Petefi Šandora 168, koji izlaze na Somborski bulevar – obavestio je prof. dr Marko Carić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com