Thu03232023

Poslednja izmena:11:45:13 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Kulturni preporod Šida

Kulturni preporod Šida

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Šid, živopisna vojvođanska varoš na jugozapadnim obroncima Fruške gore, godinama je tavorila nekako zapostavljena i nedovoljno glasna da skrene na sebe pažnju, kao interesantna turistička destinacija. Osim neospornih prirodnih potencijala, doma dvojice svetski priznatih i poznatih slikara: Save Šumanovića i Ilije Bašićevića Bosilja, afirmaciji šidske opštine doprineo je Kulturno-obrazvni centar Šid, koji je od pre nekoliko godina preuzeo organizaciju kulturnih aktivosti. Ove, 2012.godine, program Kulturnog leta u Šidu, ali i naseljima na području opštine, bogatiji je i raznovrsniji nego ikada. O ciljevima, planovima kao i njihovoj realizaciji, pričali smo sa direktorkom KOC Šid, Jasminom Latas, koja nam je tom prilikom rekla:

-Kulturna baština opštine Šid je veoma bogata i pored devetnaest Udruženja žena, koja trenutno deluju u svim mestima opštine Šid, prisutna je i ekspanzija Kulturno umetničkih društava. Pre par godina je bilo pet društava kulture, da bi ih danas bilo četrnaest. Stručnim savetima, pomoći u tehničkoj opremi i uopšte u stručnoj saradnji sa društvima, kao i organizacijama raznih manifestacija KOC je doprineo da svako selo u opštini Šid dobije svoju manifestaciju, da zajedno sa udruženjima žena i KUD-ovima pokrene svako od ovih sela. Pa tako, u Erdeviku se osim, već poznate sremske „Kulenijade“,  paralelno sa Šidskim kulturnim letom, od 10. do 19. avgusta, dvadeset godina održava manifestacija „U susret preobraženju“. Ova manifestacija predstavja miks raznih aktivnosti, u kojoj učestvuju i svakog dana se smenjuju razna udruženja sa svojim programima tipa folklora, kotlićijade, druženje lovaca, penzionera, omladine za koju se priređuju koncerti itd. Kukojevci su ove godine dobili svoju prvu manifestaciju, „Dane zavičaja“. Održana 1.jula, ova manifestacija, okupila je devetnaest raznih izvođača iz Krajine, Slavonije, Baranje, Like, Korduna.

Na njoj su tradicionalne običaje, pevanje i kulturu naroda prikazali žitelji, koji su došli iz 137 mesta iz bivše Jugoslavije i naselili ovo mesto. Višnjićevo je poznato po manifestaciji „Višnjićevi dani“, koji će se ove godine održati po 32. put.Višnjićevo je poznato i po regati kajakaškog kluba. Ove godine je to bila vojvođanska regata, odnosno Prvenstvo Vojvodine za sve kategorije u kanuu i kajaku, a odziv je bio izvanredan. Morović je sa svojim „Morovićkim letnjim danima“ već prepoznat u široj zajednici. Kroz sela šidske opštine smo krenuli i sa „Karavanom tradicija“, i podržali u Jameni, osivanje prošle godine KUD „Svetlana Bogdanović Ceca“. U Jameni se održavaju „Etno dani – Dani folklora“, Vašica ima svoj etno dan i „Jastrebićeve susrete“ – sabor pesništva, posvećen priznatom književniku Blagoju Jastrebiću. Ilinci od prošle godine imaju svoj etno dan. U Berkasovu imamo dane vina „Vinijadu“ i „Lipe Berkasova. U Ljubi su prvi put održani etno dani, i prikazana je tradicija žitelja koji naseljavaju Ljubu, pretežno Slovaka. Selo Bikić je poznato po Rusinima i nekoliko puta godišnje se održavaju manifestacije poput dana folklora, tradicionalnog rušenja majskog drveta, kada im dolaze gosti iz bratskih gradova iz Slovačke, gde su naseljeni Rusini.

-Što se tiče samog grada Šida, bogata  kulturna ponuda prisutna je tokom cele godine. Da spomenemo samo neke od aktivnosti: Likovna kolonija „Na putevima Save Šumanovića“, Vidovdanski susreti koji su svake godine održavaju saborovanjem u šidskoj Sabornoj crkvi posvećenoj Svetom Nikolaju i naravno Šidsko kulturno leto...Osim toga, KOC je organizator svih opštinskih smotri,  takmičenja recitatora, muzičkih smotri, smotri dramskog stvaralaštva za decu i odrasle i likovnog stvaralaštva, koje smo uveli pre dve godine.

-Naša ustanova se trudi da uvođenjem nekih novih trendova u kulturi, popularizacijom nekih novih pravaca u stvaralaštvu još više podstakne i oživi aktivnosti i dešavanja u opštini. Od prošle godine Kulturno-obrazvni centar je pokrenuo Gradski tamburaški orkestar i Gradski hor, nešto što je našoj ustanovi nedostajalo, a što je bilo neophodno da bi mogla paritetnije i ozbiljnije pristupati akademijama koje sami organizujemo. Ideja o formiranju Gradskog tamburaškog orkestra potekla je iz Škole tambure, koja godinama deluje u okviru Kulturno-obrazovnog centra, i od eminentnog profesora, Jovana Travice. Za to su postojali i neki viši ciljevi. Naime, postoji realna mogućnost da Gradski tamburaški orkestar, sledeće godine bude domaćin Međunarodnog kampa tamburice, u kojem učestvuju predstavnici 14 zemalja iz okruženja. Ove godine, profesor Jovan Travica je jedan od izabranih predavača u kampu koji se održava u Slavonskoj Požegi, Hrvatska. Sledeće godine mesto održavanja ovog kampa je Srbija, a grad Šid i KOC imaju jedinstvenu priliku da budu domaćini istog. Nadam se da ćemo dobiti neophodnu podršku nadležnih institucija i da priliku da organzujemo ovaj kamp nećemo ispustiti.

A na pitanje da li Šid, koji je izašao iz okvira opštine i što su pozivani na sve strane, smatra priznanjem i za svoj rad, Jasmina Latas zadovoljno potvrđuje:

-To je veliko priznanje, ali, veće priznanje je da mi nastavljamo da brže, jače i kvalitetnije radimo i izlazimo iz delatnosti KOC-a. Puno je Kulturno-umetničkih društava koja nisu u sastavu KOC Šid, kao i Udruženja žena. Opština Šid se trudi da izdvoji sredstva iz budžeta i da putem KOC-a i njegovih saradnika pruži podršku svima onima koji rade na teritoriji opštine Šid  i ja mislim da nas očekaju kvalitetnije godine – nagovestila je Jasmina Latas.

Kao plod saradnje TO Zlatibor i TO Šid, a u organizaciji Kulturno-obrazovnog centra Šid, u okviru manifestacije „Dani opštine Šid na Zlatiboru“, 7. avgusta, priređen je uspešan koncert na kojem su nastupili Slovačko kulturno umetničko društvo „Jednota“ iz Šida (umetnički rukovodilac Maja Macko, šef orkestra Rastislav Đierčak), Srpsko kulturno umetničko društvo „Đerdan“ iz Kukojevaca (koreograf Đorđe Lazić, umetnički rukovodilac Svetlana Smolić) i KUD „Branko Radičević“ iz Erdevika (koreograf Jelena Lazić, umetnički rukovodilac Đorđe Lazić). Na pozornici u centru Zlatibora na najlepši način su predstavljeni šarolikost igara i pesama vojvođanske ravnice.

Uspešnosti predstavljanja šidske opštine doprineo je i Aktiv žena KUD „Jesen života“ iz Šida, koje su na štandu sa sremačkim specijalitetima pripremile: štrudle, krofne, hleba mast i aleve paprike, sve ono što je prepoznatljivost sremačkih kuća, a koje su svi prisutni mogli da degustiraju.

Bogatstvom i raznolikošću kulturno-umetničkih dešavanja i manifestacijama organizovanim na visoko profesionalnom nivou stručnjaka čvrsto uvezanih sa prisnim, toplim i iznad svega vrednim žiteljima, Šid je skrenut sa margina i doživljava renesansu, neko lepo buđenje, dolazak u društvo najboljih, gde i pripada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com