Tue03052024

Poslednja izmena:10:57:46 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Održan veseli, jubilarni, trideseti Zlatni kotlić Dunava u Sremskim Karlovcima

Održan veseli, jubilarni, trideseti Zlatni kotlić Dunava u Sremskim Karlovcima

  • PDF

-Našim gostima je uvek jako lepo sa nama, uvek se okupi mnogo sveta zato što smo mi ribolovci najtolerantniji ljudi -reči su Vlade Čolića, predsedika Udruženja sportskih ruibolovaca “Dunav “ iz Sremskih Karlovaca.

Da je to istina, a ne ribolovačka priča, uverili smo se u petak, 17. avgusta na manifestaciji „Zlatni kotlić Dunava“. Posle „Alaskih večeri“ na Srebrnom jezeru u Velikom Gradištu (ove godine održane po 47. put) „najizdržljivija“ kotlićijada u Vojvodini, u kojoj se krčka riba, održana je 30-ti, jubilarni put,  u organizaciji Udruženje sportskih ribolovaca „Dunav“ iz Sremskih Karlovaca.

-Ovu manifestaciju je započeo jedan doktor iz Novog Sada sa Milanom Jazićem, koji je u to vreme radio kao sekretar Turističkog saveza Novog Sada - priseća se gospodin Čolić.        - Došli su sa predlogom da se kod nas započene sa jednom takvom manifestacijom, i mi smo prihvatili, a ljudima se to svidelo. Danas je bilo 23 kotlića i preko 350 posetilaca, što, s obzirom na prostor i s obzirom na druga dešavanja u okolini, smatram da je dobar odziv. Ovo je manifestacija otvorenog tipa i pravo učešća imao je svako, nije obavazno da bude član nekog ribolovačkog udruženja. Takmičari su od nas, organizatora dobili ribu: šarana, soma, tolstolobika, mrena i deverika, kao i kotliće sa nogarama, gravirane pehara i diplome, tacne za posluživanje smo dobili od „Galeb grupe“ iz Novog Sada, koji su nam bili sponzori.

Kvalitet skuvanih čorbi nije bio loš, a žiri je izdvojio sedam, koji su mogli da ponesu epitet dobro skuvane čorbe. Stručni žiri u sastavu: Petar Lapu - Braša, dr Matilda Vojnović, Kerenac Ivan Kerena, preduzetnik iz Karlovaca i naš dugogodišnji sponzor, Marković Radmil, dugogodišnji sekretar Novosadskog udruženja ribolovaca, za najbolju čorbu proglasili su onu koju skuvao Kojić Saša iz Begeča, drugu najbolju, Petrović Slavko iz Inđije i treću Đorđe Šerbedžija iz Sremskih Karlovaca.

Gospodin Vlada Čolić kaže da kalendar prema kome se planira održavanje kotlićijade zavisi od vremenske prognoze, a ne od datuma.

-Desetak puta nam se desilo da smo imali loše vreme, pa smo odlučili, uz drugarski dogovor sa Petrovaradincima, koji su vezani za 25. avgust, i da im ne bi uskakali u termin, da našu feštu održimo pre ili posle njihove, u zavisnosti od vremenskih uslova, jer ovakvi susreti imaju svoj pun smisao za sunca i lepih zvezdanih večeri. I nećemo odustati od ove tradicije. Da li ću ja biti ovde ili ne, manje je važno, ima ko da nas nasledi, a ja imam želju da im pomognem i da ih usmerim u tom poslu, u organizaciju svih dešavanja, jer ovaj način rada je specifičan, i da nastave tim našim, nadam se dobro trasiranim putem. Udruženje ribolovacaje je neprofitabilna, nestranačka organizacija, koja se bavi sportskim rekreativnim ribolovom i dobrim delom sami sebe finansiramo, ali imamo želju i planove kako da osmislimo ovo bogatstvo prostora na obali reke. Samo da prođe ova godina, jer je kraj sezone, i da sakupimo malo novaca, pa da počnemo sa realizacijom, jer smo sve zakonske uslove ispunili.

-Vizija razvoja Udruženja sportskih ribolovaca „Dunav“ iz Sremskih Karlovaca je vezana za omasovljavanje, činimo jednu asocijaciju koja je skinuli moratorijum sa Saveza ribolovaca Vojvodine, koji je bio na snazi desetak godina. Sada taj isti savez okuplja 130 udruženja u Vojvodini, i oko 90.000 ribolovaca. Poređenja radi, u Karlovcima nema više od šezdesetak lovaca, a Ribolovačko udruženje trenutno broji 350 članova i trudimo se, a nadam se da ćemo u tome uspeti, da dostignemo cifru od 500 ribolovaca u našem Udruženju, koliko je imalo u najboljim danima. Vizija razvoja ovog udruženja vezana je i za kvalitetnije korišćenje dela priobalja koje društvo koristi, jer ovaj prostor ima izuzetan potencijal. Ovaj prostor je jedinstven u svetu, jer se na samo dvesta metara, nalaze čak tri međunarodna puta, s jedne strane drumski i železnički, a sa druge dunavski. Šumarak koji opasuje objekte, dečje igralište i ostale sadržaje u potpunosti je okrenut prema ovom trećem. Mir, tišina, prirodna neformalna atmosfera, te sveža riba i znalački pripremljena alaska čorba su komponente koje privlače sve više gostiju, posebno iz Beograda i Novog Sada. Restoran se danas koristi samo za potrebe Udruženja, međutim poslednje dve godine izvršena je registracija, utvrđen status i preregistracija objekt prema svim zakonskim standardima, i kuhinja, i zatvorena sala i veranda, kako bi ljudi, makar i sezonski, mogli da dođu na obalu reke i jedu frišku ribu – obavestio je gospodin Vlada Čolić.

Ovaj prostor ima potencijal i za jednu širu priču, u kojoj bi mogli da učestvuju i vinari sa svojim vinima, jer kao što se zna, vino i riba su idealan spoj, a od Sremskih Karlovaca, kolevke fruškogorskog vinogradarstva i podrumarstva, to se nekako i očekuje.              

 

Više slika sa takmičenja, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com