Thu02292024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Fruška gora na vinskoj karti sveta

Fruška gora na vinskoj karti sveta

  • PDF

- Ovo je dan kada moje želje, nade i planovi počinju da se ostvaruju - izjavio je ushićeno direktor klastera„Sveti Dimitrije“ Nikola Nikšić, na svečanosti prilikom obeležavanja dana rođenja Cara Proba.

Gospodin Nikola Nikšić ispred Klastera turističke mikroregije grada Sremska Mitrovica „Sveti Dimitrije“ i gospodin Milorad Miloševć, biznismen i vlasnik mladog vinograda, na mestu na kojem je car Prob zasadio prvi čokot, udružili su se oko istog cilja, odlučni da vrate Frušku goru na vinsku kartu sveta, a sremskim vinima njihov nekadašnji status.

Okupljeni na Šuljamačkoj glavici na dan rođenja imperatora Marcus Aurelijus Probusa, 19. avgusta 2012. godine, na Preobraženje, uz brojne goste i prigodni program, obećali su da će ova manifestacija postati tradicionalna. 

-Ovim današnjim činom ispravljamo nepravdu nakon 1780. godina pošto se rodio taj naš čuveni Sremac, Prob, taj bećar koji je odlučio da prekine onaj dvovekovni veto Domicijana, zapamćenog kao jednog od najnepopularnijih rimskih careva, koji je uveo zabranu proizvodnje vinau rimskim provincijama izvan Apeninskog poluostrva - rekao je gospodin Nikola Nikšić i nastavio:

-Prob je poživeo taman toliko da proba vino iz vinograda koje je zasadio četiri godine ranije, a onda su ga njegovi vojnici, koji su i sadili vinograde, ubili nezadovoljni svojim statusom. Ali, to nije bilo ma kakvo vino. On je na obronke Fruške gore doneo najkvalitetniju lozu iz Italije. Vino je bilo izuzetno skupo i privilegija bogatih. Bilo je toliko cenjeno da se pilo mešano sa vodom i rashlađeno snegom.

-Klaster “Seveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice, je napravio plan koji ovom manifestacijom počinje da se ostvaruje. Hoćemo da napravimo jednu sponu koja će da poveže celu Frušku goru, od Iloka do Sremskih Karlovaca i Slankamena, sa koje se i na desnu i na levu strane pružaju blagorodni vinogradi.

-Ko živi u Sremu nosi ceo svet u srcu, jer Srem je deo raja. Legenda kaže da se, kada je Bog stvarao svet, Sremac uspavao i došao je izvinjavajući se tek sutra dan. Međutim, Bog je tada već sve podelio pa mu nije preostalo ništa drugo nego da Sremcu ustupi deo raja. I zato je Srem rajska zemlja. Imamo Dunav i Savu, ravnicu, manastire, sve što se može poželeti u krugu od 20-ak kilometara. Misija Klastera turističke mikroregije grada Sremska Mitrovica je da uveže sve ljude koji hoće da se bave po bilo kom osnovu turizmom. Mi ćemo ovde dovesti turiste iz svih krajeva sveta i nećemo se stideti ovog parčeta raja,  koji poslednjih 40 godina ne živi na nivou svojih potencijala. Nadam se da ćemo se videti za deset godina na istom ovom mestu kada će ova turistička manifestacija okupiti sve nas, ali i 10.000 stanaca - zaključio je na kraju Nikola Nikšić. 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com