Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Gostovanje veselih Slovenaca u Novom Sadu

Gostovanje veselih Slovenaca u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Najstarije u Srbiji, Društvo Slovenaca „Kradarica“ iz Novog Sada, osnovano 1997. godine, koje je u aprilu ove godine proslavilo 15. godina uspešnog i angažovanog rada, svojim sugrađanima priredilo je veliko iznenađenja, dovođenjem slovenačkih prijatelja iz Dupleka.

U petak, 7. septembra, gosti iz opštine Duplek, situiranoj na 10 kilometara jugoistočno od Maribora (Evropske prestonice kulture 2012. godine), održali su koncert u Sinagogi, a na repertoaru se našla legendarna filmska muzika, dok je 8. septembra, bio upriličen promenadni koncert u centru grada. Muzičari i mažoretkinje su od 13 do 14 časova na četiri punkta, ispred Apolo centra, na početku i kraju Zmaj Jovine ulice, te u Dunavskoj ulici, svirali polke, koračnice i dixie, uz spretne akrobacije mažoretkinja i, u ovako programski ispunjenom gradu, uneli dodatni sadržaj, ali i relaksaciju.

Duvački orkestar iz Dupleka, predvođen Damijanom Kolaričem, jedan je od najstrijih orkestara u opštini i deluje od 1921.godine. Sastavljen je od učenika srednje i više muzičke škole, koje podržavaju starije kolege. Uz pratnju mlađanih mažoretkinja, gosti iz Dupleka, uzvratili su posetu iz juna ove godine, kada su u njihovom mestu gostovali hor i orkestar Društva Slovenaca “Kredarica”.

Ovaj projekat je realizovan u cilju predstavljanja slovenačke nacionalne zajednice u Novom Sadu i kulturne saradnje između Novog Sada i Slovenije, kao i unapređenja kulturne i turističke ponude našeg grada, a u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje aktivnosti na realizaciji inicijative da se grad, Novi Sad, kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Prijekat su podržali: Kancelarija Vlade Republike Slovenije za Slovence u dijaspori, grad Novi Sad i opština Duplek, počasni konzul Republike Slovenije u Republici Srbiji Rajko Marić, predsednik DS Kredarica Ivan Zavrtanik, MX Soft doo iz  Novog Sada, Muzička omladina Novog Sada, kao i članovi rukovodstva Društva Slovenaca Kredarica.

Bio je ovo još jedan performans, koji je već i tako uzavrelu letnju gradsku atmosferu, jer je pao u vreme dešavanja 12-tih Uličnih svirača (od 6.-9. septembra), te trećeg Vojvodina festa, koji se održava na Štrandu tokom vikenda, učinio još dinamičnijom i atraktivnijom.

Veliki broj Novosađana ispratio je ovu veselu povorku iz Slovenije i položio još jedan ispit, kojim se potvrđuje veliko srce grada, spremno da sa puno radosti i iskrene radoznalosti dočeka sve pridošlice, podrži sve sadržaje i na kraju da u svemu tome uživa zajedno sa svojim gostima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com