Tue03052024

Poslednja izmena:10:57:46 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Davor Bošković: Bečej, sajamski grad

Davor Bošković: Bečej, sajamski grad

  • PDF

Tragom vesti da će se u Bečeju od 14-16. septembra održati II Jesenji poljoprivredni sajam, razgovarali smo sa direktorom Bečejskih sajmova, gospodinom Davorom Boškovićem. Tom prilikom, gospodin Bošković nam je ukratko predstavio Bečej kao grad u kome se održavaju tri sajma od kojih je najvažniji, a time i najposećeniji predstojeći II Jesenji poljoprivredni sajam.

*Koji su to sajmovi koji Bečeju daju za pravo da se naziva sajamskim gradom?

-U Bečeju se u toku godine organizuju tri sajma: prvi je januarski-setveni sajam, drugi je martovski-poljomehanizacije i treći jesenji-poljoprivredni sajam. Mi smo već prošle godine imali uspešan Jesenji sajam, koji je naišao na veliki odjek kod poljoprivrednih proizvođača, ali i samih izlagača, tj. proizvođača poljomehanizacije i uvoznika, dilera poljomehanizacijom, traktoriskim programom, uljima, mazivima, rezervnim delovima. Pored tog bazičnog dela, uvek imamo i etno deo, tzv. „Etno sokače“ gde se predstavljaju proizvođači meda, vina, zanatskih delatnosti itd.

*Kakav je interes izlagača za ovogodišnji sajam?

-Za ovogodišnji sajam raste interes kod proizvođača. Mi godinu dana vredno radimo na promovisanju Jesenjeg sajma, zato što je on najspominjaniji i najinteresantniji našim izlagačima od svih sajamskih manifestacija koje organizujemo. Do sada imamo prijavljeno više od 30 kuća koje se bave traktorskim i poljoprivrednim mašinama, biće prikazano 15 vrsta traktora; 40 do 50 izlagača rezervnih delova i ostalog vezanog za poljomehanizaciju. U etno delu predstaviće se  oko 40 do 50 malih privrednika i različitih zanatskih delatnosti.

*Sajam traje tri dana i svaki dan je na neki način orginalan. Prvi dan počinje sa izložbom?

-Prvi dan sajma je svečano otvaranje koje je predviđeno za petak 14. septembra u 12 časova. Poslepodne prvog dana rezervisano je za poslovne susrete, jer u osnovi svih naših sajmova je da i posetioci i izlagači budu zadovoljni u finansijskom smislu i da se sklope poslovi, jer to je jedino što će ih sledeće godine opet dovesti u Bečej. Tek nakon toga ide turistički deo o kojem ćemo pričati.

Drugi dan, subota 15. septembar, će biti ispunjen bogatim zabavnim programom. Nastupiče tamburaške bande koje će se smenjivati na posebnoj bini u okviru sajma, a za veče, na gradskom trgu, sa početkom u 20 časova, prvo će se koncertom predstaviti grupa „Griva“ iz Novog Sada, a posle njih naša popularna grupa „Neverne bebe“, koja se sve više pojavljuje na ovakvim manifestacijama.

U nedelju, 16. septembra opet će naglasak biti na poslovnom delu. Pre podne će na potezu od Bečeja prema Srbobranu, na platou Gojkovih silosa, poljoprivrednici moći da vide praktično pokazivanje „Mašina u radu“. Ovaj segment je poljoprivrednicima najinteresantniji, pa će biti organizovan kao i prošle godine i kako se planira za sve naredne, treće nedelje septembra sa početkom u 10 časova.  Tu će imati prilike da se „na delu“ prikažu vrhunske kompanije koje se bave proizvodnjom i uvozom traktoroske mehanizacije, priključnih mašina i rezervnih delova: Class, Valtra, Kubota, Vogel Noot, Kioti, korejski traktori, zastupnika AgroTech iz Trešnjevca (opština Kanjiža), FEROCOOP-COMMERCE iz Temerina,New Holland, Landini... Prisutni će moći po da vide i nekoliko traktora koji se po prvi put kod nas uopšte i prikazuju. To su: kineski i indijski modeli, sa kojima će se predstaviti Agrovojvodina-Mehanizacija d.o.o.

Deo sajamske predstave, „Mašine u radu“ prikazaće traktore i kombajne u direktnoj žetvi kako skidaju kukuruz, soju, vrše sve one predsetvene radove, oranje, tanjiranje, i na kraju će čak biti prikazana setva, što smatramo da će biti izuzetno atraktivno za sve posetioce.

Ne smemo iz najave programa da ispustimo i kuvanje ovčijeg paprikaša. U nedelju ćemo posle „Mašina u radu“ svi zajedno da ručamo na sajmu, da uživamo u druženju uz tamburaške bande do duboko u noć, da praktično pokažemo kako naš sajam može da radi i noću, a da nikome ne smeta, što nam dozvoljava izdvojenost prostora.

Lokacija na kojoj će se održati sajam se nalazi pored Tise, u Omladinskom sportskom centru „Mladost“, na kraju Zelene ulice, jedan izuzetano lep prostor, gde postoji jedno šetalište, hotel „Bela lađa“, i mnogo što šta drugog gde svi mogu da uživaju.

*Na kraju, recite kakve su vaše želje vezane za budućnost ovog sajma?

-Moja želja je da u budućnosti proširimo i obogatimo deo koji se odnosi na predstavljanje poljoprivrednih mašina, zatim da pojačamo broj manjih izlagača, pre svega mislim na vinare, a i da oni svi budu zadovoljni prodajom, i želja mi je da imamo jedan auto-show, gde bi se predstavilo nekoliko auto kuća, i gde bi naši posetioci mogli da odaberu neko vozilo za sebe. Ove godine će se predstaviti Hyundai automobili, a u narednim godinama očekujemo da će se ovde naći i proizvođači dostavnih vozila, hladnja i drugi.

Mi smo se prevashodno bazirali na poslovni deo, a turistički deo priče je tek u povoju. Mi  mesecima radimo na tome da našim gostima približimo Bečej i upoznamo ih sa mogućnostima i uslovima smeštaja koje ovaj grad sa okolinom nudi, i pozivamo ih da za vreme posete sajmu obiđu i istorijske znamenitorsti, dvorac „Fantast“ Bogdana Dunđerskog npr. i prirodne lepote i nastojimo da turističku priču razvijamo paralelno sa ovom poslovnom – izjavio je Davor Bošković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com