Thu02292024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Kreće obuka za ljubitelje vina

Kreće obuka za ljubitelje vina

  • PDF

Da li i Vi želite da postanete poznavalac vina!  Ukoliko je vaš odgovor – DA, onda je ovo prava informacija za Vas.
Naime, Asocijacija somelijera, vinara i vinogradara Novi Sad, od 17. septembra u prostorijama Mesne zajednice Novo naselje, Ulica Braće Dronjak broj 11 (ulaz iz Ulice Jovana Dučića),  počinje petu po redu obuku za ljubitelje vina, koju vodi poznati i priznati enolog i somelijer, Ljubica Radan, uz gostovanje naših poznatih somelijera i profesora sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Obuka je namenjena kako profesionalcima u oblasti vinarstva i ugostiteljstva, tako i svima koji vole da uživaju u vinu i žele o njemu nešto više da saznaju. Cilj obuke je edukacija o vinskoj kulturi koja obuhvata učenje o vinima, о najpoznatijim svetskim vinskim regionima, о načinu konzumiranja i serviranja vina, slaganja vina i hrane, kreiranje vinske karte, čitanje vinskih etiketa, osnove o vinogradarstvu i vinarstvu, kao i prepoznavanje kvaliteta vina.
Po završetku obuke, polaznici će stečena znanja  moći da primene u praksi odnosno u poslu koji je vezan za vina (prodaja, marketing, ugostiteljstvo, vinski turizam i sl.). Osnovni kurs ljubitelja  vina takođe predstavlja osnovu za dalje usavršavanje.
Kurs je koncipiran tako da se, pored izlaganja teorijskog dela, polaznici praktično obučavaju u načinu degustiranja vina probanjem različitih vrsta vina iz najpoznatijih svetskih vinogradarskih regiona. Na taj način uče da prepoznaju karakteristike vina (arome, godinu berbe, sortu, region, kvalitet i sl.). Pored predavanja o vinima, kurs obuhvata i predavanja o pojačanim vinima i drugim alkoholnim pićima i o kafi.  Po završetku kursa, polaznici će polagati test koji se sastoji od pismenog i praktičnog dela koji podrazumeva tzv. degustaciju na slepo. Nakon položenog ispita, polaznicima se izdaje diploma o uspešno završenoj obuci o poznavanju vina. Kursom su obuhvaćeni obilasci poznatih srpskih vinarija. Polaznici će dobiti potrebnu literaturu i vinske čaše.
A evo kako izgleda plan i program kursa:
17. septembar
17 – 20h - Uvod u vinogradarstvo i vinarstvo;
18. septembar
17 – 20h – senzorna analiza vina, tehnike degustacije vina, slaganje vina i hrane i pravilan servis vina;
24. septembar
17-20h  – Vina Srbije i regiona (Hrvatska, Crna  Gora, Makedonija);
25. septembar
17-20h  – Vina Francuske;
1. oktobar
17-20h  – Vina Italije;
2. oktobar
17-20h  – Vina Španije i Portugalije;
8. oktobar
17-20h  –  Vina Nemačke i Austrije;
9. oktobar
17-20h  –  Vina Novog Sveta  (USA, Južna Amerika, Južna Afrika, Novi  Zeland, Australija);
10. oktobar
 17-20h  – Pojačana vina i alkoholna pića i  
13. oktobar
 10 – 12h – Ispit (pismeni deo i degustacija na slepo).
 Inače, organizator kursa, Asocijacija somelijera, vinara i vinogradara je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa plemenitim ciljem širenja vinske kulture među ljubiteljima ovog pića. Njihovi ciljevi  obuhvataju organizovanje obuka iz  oblasti vinogradarstva, vinarstva i vinskog turizma, edukacije za vinare, vinogradare, kao i buduće somelijere. Takođe se kroz vinske ekskurzije i degustacije zainteresovani polaznici bolje upoznaju sa različitim podrumima, vinogorjima i vinima.
Aktivnosti na promovisanju najnovijih naučnih dostignuća u oblasti vinarstva i vinogradarstva, praćenju zakonodavstva u istoj oblasti i učešće u projektima povezanim sa vinogradarstvom i vinarstvom, osmišljene su sa ciljem da pomognu samim vinarima. Time će i proizvodnja ovog Božanskog pića biti uspešnija.
  Više informacija o kursu, možete saznati na: www.somelijer.orgkao i na brojevima telefona: 065/863-31-22 Ljubica Radan i 069/155-0-155 Dubravka Korać.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com