Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE APMSB Rusija iz Srbije gradi most saradnje između dve zemlje

APMSB Rusija iz Srbije gradi most saradnje između dve zemlje

  • PDF

Početkom avgusta, na ime direktorke Asocijacije privrednika malog i srednjeg biznisa „Rusija“ u Srbiji, Marianni Viktorovnoj Mladenović, stigao je poziv od generalnog direktora Kazanskog poljoprivrednog sajma, gospodina, Л.Л. Семёнов-a za učešće srpskih firmi na „Povolškom agrarnom forumu“.
Sajam, koji se organizuje od 24. do 26. oktobra 2012. godine, pruža mogućnost poljoprivrednim kompanijama i preduzećima iz Srbije za zajedničko predstavljenje,  priliku da se u toku rada Foruma susretnu sa najperspektivnijim klijentima i kupcima, i promovišu svoju kompaniju na tržištu Tatarstana u skladu sa sopstvenim interesima: od neposrednje prodaje do dugoročnog razvitka, od istraživanja tržišta do stvaranja baze potencijalnih klijenata.

Tatarstan, republika u kojoj se nalazi grad Kazanj, danas je jedan od vodećih regiona Ruske Federacije u proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda, a sajam je poznat po velikom broju renomiranih učesnika kako iz Rusije tako i iz inostranstva, čime ovaj  poziv dobija na još većem značaju.
Da ovaj poziv nije slučajno upućen baš na ovu adresu, govore brojne aktivnosti i angažovanja APMSB „Rusija“ upravo na stvaranje veza između Ruske Federacije i Srbije, povezivanja zemlje u kojoj su se rodili sa zemljom u kojoj žive i stvaraju.
Asocijacija privrednika malog i srednjeg biznisa „Rusija“ sa sedištem u Rakovcu, osnovana je 15. jula 2011. godine od strane ruskih sunarodnika koji žive u Srbiji, tačnije u opštinama Novi Sad i Beočin.
APMSB „Rusija“ je prva ovakva asocijacija u Srbiji, a čine je mali i srednji privrednici okupljeni oko zajedničkog interesa, sveobuhvatne promocije malih i srednjih preduzeća u Srbiji, štiteći interese poslovanja, poboljšavajući njegovu efikasnost i promovišući principe društvene odgovornosti. Mada je naglasak na malim i srednjim preduzećima, mogućnost pristupa ovoj asocijaciji imaju svi državni i nedržavni subjekti u Srbiji i Rusiji.
Za godinu dana aktivnog delovanja APMSB „Rusija“ je ostvarila nekoliko konkretnih projekata. Jedan od najznačajnijih je pokretanje prve i jedine radio emisije na ruskom jeziku u Srbiji - „Prozor u Rusiju“, u marta 2010. godine. Ovim radio emisijama prate se aktuelna dešavanja kako u Rusiji, tako i kulturne manifestacije u Srbiji koje su povezane sa životom i radom Rusa u Srbiji.
APMSB „Rusija“ je bila inicijator održavanja okruglog stola o prezentaciji Kurske oblasti Ruske Federacije u Srbiji 16. decembra 2012. godine u Privrednoj komori Vojvodine, na kojem je predočen interes srpskih firmi za saradnju sa ovim regionom.  
Od 14. septembra do 23. oktobra 2011. godine u Novom Sadu je održan Međunarodni obrazovni seminar za studente iz Rusije, Srbije i Hrvatske, a u organizaciji APMSB „Rusija“ i Omladinskog pokreta. Seminar je održan po prvi put i okupio je 48 studenata Tulskog državnog pedagoškog Univerziteta „L.N. Tolstoj“, 10 studenata ruske nacionalnosti koji žive u Srbiji, kao i druge studente iz Srbije. Seminar je organizovan na Novosadskom univerzitetu, a upriličene su ekskurzije u Beograd, Primošten, Split, Rogoznicu, Trogir.
Od 16. do 20. maja 2012. godine, u okviru međunarodne saradnje u oblasti obrazovanja, delegacija iz Srbije posetila je Tulski državni pedagoški univerzitet „L.N. Tolstoj“, a rezultat te posete bilo je potpisivanje Sporazuma o saradnji između Tulskog državnog pedagoškog univerziteta „L.N.Tolstoj“ i APMSB „Rusija“, koji ima za cilj obezbeđivanje razmene studenata i nastavnog kadra.
Okruglo sto povodom obeležavanja 200-te godišnjice Borodinske bitke, održan je 23. maja 2012. godine u Beogradu, u okviru Međunarodnog obrazovno-kulturnog seminara a u organizaciji APMSB „Rusija“ i Ruskog centra za nauku i kulturu u Srbiji.
APMSB „Rusija“ je bila jedan od organizatora Prolećnog međunarodnog obrazovnog seminara za studente iz Rusije, Srbije i Crne Gore, koji je održan od 22.maja do 1. juna ove godine u Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu i na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom.
Kao posledica ovako kvalitetne saradnje, pre svega u oblasti obrazovanja i kulture između Ruske Federacije i Srbije, stigao je i napred navedeni poziv direktora Kazanskog poljoprivrednog sajma, APMSB „Rusiji“, za učešće predstavnika agrarnog i privrednog sektora Srbije na „Povolškom agrarnom forumu“.
Ovim se svim zainteresovanim pruža mogućnost da razmotre učešće na ovoj manifestaciji kao delu delegacije iz Srbije, čime bi osim predstavljanja potencijala naše zemlje, svi uključeni imali priliku za afirmaciju vlastitih delatnosti.
Članovi APMSB „Rusija“ učiniće sve da u Kazanj stigne što veći broj srpskih kompanija, a da li će se i u kojoj meri to ostvariti zavisi ipak, i od nas samih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com