Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a prati svoju viziju

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a prati svoju viziju

  • PDF

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, 14. septembra 2012. godine, Svečanom akademijom obeležava izuzetan jubilej - pola veka od osnivanja! Tim povodom smo razgovarali sa direktorom Departmana prof. dr Lazarom Lazićem.

*Šta je po vašem mišljenju najsnažnije obeležilo tih 50 godina?
 
-Teško je komprimovati 50 godina unutar nekoliko rečenica. Mi obeležavamo pet decenija razvijanja studijskih programa i obrazovanja studenata, naučnih dostignuća i stremljenja, širenja znanja, saradnje sa privredom, a sve na dobrobit društva u celini.
Posle toliko godina ponosni smo što Departman dosledno prati svoju viziju. Studijski programi su uvek išli u korak s vremenom, ubrzavajući tempo svakim danom i odražavajući svoje mesto ugledne naučno-obrazovne institucije.
Pedeset godina je i velika odgovornost jer smo bitno predodredili živote mnogih. U našoj instituciji do sada je diplomiralo 3.730 studenata, a odbranjeno je 107 magistarskih teza i 104 doktorske disertacije.
*Kako se razvijao Departman? Na kojim postulatima je utemeljen a šta su danas njegovi “noseći stubovi”?
 
-
Departman je, kao i naše društvo, prolazio razdoblja velikih izazova, a najveću snagu je crpio iz čvrste, iskonske veze sa prostorom i ljudima.
  Najlepša stvar na svetu je rad udružen sa ljubavlju iz čega se neizostavno rađa kvalitet. Mi volimo ono što radimo i mi se trudimo biti najbolji, biti uzor budućim naraštajima. Temelj na kojem gradimo našu budućnost su mudrost i nesebičnost iskusnih profesora i energija i posvećenost mladih saradnika.
*Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo izrastao je u jednu od najpoznatijih visokoškolskih i naučnih institucija iz oblasti geografije, turizma, hotelijerstva i gastronomije u regionu. Šta ga to izdvaja od ostalih? Koje su prednosti studiranja i rada na Departmanu?
 
-
Mislim da su sve obrazovne i naučne ustanove iz pomenutih oblasti ujednačenog kvaliteta i svaka ima vrline koje ih ističu. Kada govorimo o našem Departmanu izdvojio bih studentsku praksu, kao nezaobilazan deo obrazovnog procesa, koja se izvodi u renomiranim hotelima, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Moram pomenuti da naš kolektiv ima blizu 100 objavljenih naučnih radova u časopisima sa ISI (International Scietnific Index) liste, što je više od svih ustanova, iz naših oblasti istraživanja, zajedno.
Departman se rezultatima svojih aktivnosti u organizaciji nastave, snaženjem istraživačkih, ljudskih i materijalnih resursa, međunarodnom saradnjom i primenom znanja postavio na visoko mesto unutar naučno-obrazovne zajednice. Kvalitet koji ističemo i na koji smo ponosni proizlazi iz napornog i plodotvornog rada, kao i ulaganja u kadrove i opremu. Pored domaćih, renomiranih, profesora, nastavu izvodi i 6 gostujućih profesora iz inostranstva koji se svojim rezultatima ističu u svetskim okvirima.
*Čime se kao direktor uistinu ponosite?
 
Razvoj geografske misli, turističkih poduhvata i obrazovanja u obe oblasti, pogotovo u Vojvodini, neraskidivo je vezan za našu instituciju – obrazovanjem kadrova, istraživanjima, izdavaštvom i radom na značajnim projektima.
*Kao glavni strateg ugledne visokoškolske i naučne institucije, kakva je Departman, kako vidite njegovu budućnost? Na čemu će biti fokus u narednom periodu?
 -
Brz napredak digitalne komunikacije danas nalazi široku primenu u obrazovnom procesu svih nivoa studija. Sledeći cilj je ovladavanje procesima e-učenja i celoživotnog obrazovanja, koje je, zbog ogromne brzine razvoja nauke i tehnologije neminovnost budućeg vremena. Isto tako, planiramo još snažniju implementaciju naših znanja u razvoj društva kroz projekte sa konkretnim ciljevima. Naposletku, a najbitnije, želimo ravnopravno deliti evropski prostor visokog obrazovanja i istraživanja.
*Šta biste poručili onima koji tek dolaze na studije, a šta onima koje ste već ispratili sa Departmana? Zbog čega vredi život posvetiti turizmu?
 
-
Onima koji dolaze – rad nas oslobađa tri velika zla: dosade, poroka i oskudice (Voltaire).
Onima koji su diplomirali – vreme učenja i usavršavanja nije prošlo. Volite i nesebično se posvetite svojoj profesiji – sve ostalo će doći samo.
Turizam nam pruža šansu da saznajemo čitav život, da srećemo ljude, da upoznajemo različite kulture, da obiđemo planetu, da proširimo svoje vidike i da, u pravom smislu reči, postanemo građani sveta. To je neprocenjiva dobit – zaključio je prof. dr Lazar Lazić.
Razgovor vodila: Rozana Sazdić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com