Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Lazar Lazić: Na bogatom nasleđu gradimo budućnost

Prof. dr Lazar Lazić: Na bogatom nasleđu gradimo budućnost

  • PDF

Povodom 50 godina postojanja Departmana za  za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, direktor prof. dr Lazar Lazić je rekao:
-Dve stvari treba da naučimo iz istorije – prvo, da nismo superiorni nad našim precima; drugo, da smo sramotno inferiorni, ako nismo daleko odmakli od njih. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, u 2012. slavi značajan jubilej – 50 godina postojanja. Time se obeležava pet decenija razvijanja studijskih programa i obrazovanja studenata, naučnih dostignuća i stremljenja, širenja znanja, saradnje sa privredom, a sve na dobrobit društva u celini.

  Plemenitost našeg posla odražava se kroz kinesku poslovicu: Ako planirate jednu godinu unapred, posadite pirinač. Ako planirate 10 godina unapred, zasadite voće. Ako planirate 100 godina unapred, obrazujte decu.
Naša biblioteka i arhiva čuvaju dokaze nastavne, naučne i stručne aktivnosti – brojne diplomske radove, magistrature, doktorate, udžbenike, naučne časopise, elaborate, projekte, karte, ...
  Departman je, kao i naše društvo, prolazio razdoblja velikih izazova, a najveću snagu crpio je iz čvrste, iskonske veze sa prostorom i ljudima. Razvoj geografske misli, turističkih poduhvata i obrazovanja u obe oblasti, pogotovo u Vojvodini, neraskidivo je vezan za našu instituciju – obrazovanjem kadrova, istraživanjima, izdavaštvom i radom na značajnim projektima.
 Posle toliko godina ponosni smo što Departman dosledno prati svoju viziju. Studijski programi su uvek išli u korak s vremenom, ubrzavajući tempo svakim danom i odražavajući svoje mesto ugledne naučno-obrazovne institucije.
  Departman, kao i ceo Univerzitet u Novom Sadu, poslednju deceniju učesnik je intenzivnih procesa prilagođavanja međunarodnim nastavnim i istraživačkim standardima. Reforma sistema studiranja prema tzv. Bolonjskoj deklaraciji, uključivanje u međunarodne istraživačke i studijske programe predstavljaju izazov kako za nas, tako i za društvo u celini. Naš je primarni cilj ravnopravno deliti evropski prostor visokog obrazovanja i istraživanja.
Brz napredak digitalne komunikacije danas nalazi široku primenu u obrazovnom procesu svih nivoa studija. Sledeći cilj je ovladavanje procesima e-učenja i celoživotnog obrazovanja, koje je, zbog ogromne brzine razvoja nauke i tehnologije neminovnost budućeg vremena.
  Departman se rezultatima svojih aktivnosti u organizaciji nastave, snaženjem istraživačkih, ljudskih i materijalnih resursa, međunarodnom saradnjom i primenom znanja postavio na visoko mesto unutar našeg Univerziteta. Kvalitet koji ističemo i na koji smo ponosni proizlazi iz napornog i plodotvornog rada, kao i ulaganja u kadrove i opremu.
Najlepša stvar na svetu je rad udružen sa ljubavlju. Mi volimo ono što radimo i mi se trudimo biti najbolji, biti uzor budućim naraštajima. Temelj na kojem gradimo našu budućnost su mudrost i nesebičnost iskusnih profesora i energija i posvećenost mladih saradnika.
Samo jednoj generaciji i malom broju pojedinaca ukazuje se prilika da mogu, kao mi, obeležiti 50 godina postojanja institucije koja je bitno predodredila živote mnogih.  Lično sam počastvovan što obavljam dužnost direktora Departmana u vreme kada na bogatom nasleđu pedesetogodišnjeg rada gradimo sve bolje uslove, kako školovanja novih naraštaja, tako i rada naših profesora i istraživača.
  S dubokim poštovanjem zahvalni smo svim učesnicima ove pedesetogodišnje priče – nastavnicima, studentima, nenastavnom osoblju, saradnicima, ... ili jednostavno – prijateljima-sa zadovoljstvom je konstatovao prof. dr Lazar Lazić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com