Thu09242020

Poslednja izmena:11:43:10 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA SRP Zasavica promovisala najskuplji sir na svetu

SRP Zasavica promovisala najskuplji sir na svetu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Gospodin Slobodan Simić,upravnik, direktor Specijalnog rezervata prirode Zasavica, na Drugom međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Velikim Radincima, našao se u ulozi izlagača, i predstavio novi, jedinstveni proizvod iz široke palete proizvoda sa farme u Zasavici.

*Kojim ste se proizvodom danas predstavili na Sajmu?

-Danas smo prvi put na Sajmu poljoprivrede u Velikim Radincima promovisali novi proizvod, sir od magarećeg i kozjeg mleka, koji predstavlja kombinaciju 60% magarećeg i 40% kozjeg mleka. Ovaj sir smo napravili u saradnji sa farmom iz Kukujevaca, velikom farmom za proizvodnju kozjeg mleka i proizvoda od kozjeg mleka. Ovaj sir je jedan ekskluzivni proizvod u svetskim okvirima, koji će se proizvoditi u malim količinama,  jer je mogućnost za proizvodnju takvog sira oko 100 do 150 kilograma godišnje.To mu određuje i cenu, koja će mu dati mesto najskupljeg sira na svetu. To je razlog zbog kojeg će se naći u pakovanju od po 50 grama. Svesni kupovne moći ovdašnjeg stanovništva, ovaj proizvod je namenjen pre svega za izvoz. Pripremljeni su ugovori sa Slovencima, planira se potpisivanje istih sa Rusima, a onda i sa drugim zemljama.

*Ovim proizvodom, sirom od kozjeg i magarećeg mleka,  upotpunili ste već i tako bogatu paletu proizvoda koji nam stiže iz Specijalog rezervata prirode Zasavica.

-Mangulice, podolsko govedo i ona treća životinja koju čuvamo, naš domaći, balkanski magarac i proizvodi od tih životinja, od prehrambenih do kozmetičkih, te vožnja brodom, organizovana šetnja pašnjakom, i naravno puno gostiju koji koriste te sadržaje, daje nam za pravo da kažemo da se bavimo ozboljnim turizmom. Cilj nam je da za narednom period osmislimo i neke druge proizvode, i da proširimo postojeću paletu proizvoda od tih naših zaštićenih starih rasa.

*Kakava je bila ova godina, u tirističkom smislu,  kada je u pitanju Zasavica?

-Ova godina je u svakom smislu bila najuspešnija do sada, po poseti. Zasavica će do kraja godine imati oko 90.000 posetilaca zahvaljujuići i izložbi dinosaurusa, koju je za tri meseca, tokom aprila, maja i juna, posetilo 50.000 ljudi. Tom cifrom, ovo je potvrđeno najuspešnija turistička sezona i u Zasavici, ali i u celoj sremskomitrovačkoj opštini. Za Prvi maj Zasavicu je posetilo rekordnih 2.500 ljudi, a drugim danima je bilo u proseku po 1.000 posetilaca.

*Kako je ove godine bila popunjenost kapaciteta auto-kampa, koji se nalazi u neposrednoj blizini ulaza u Vizitorski centar?

-Auto-kamp je imao duplu posetu u odnosu na prošlu, prvu, probnu godinu. To znači da je broj gostiju povećan za 100%, da su gosti zadovoljni uslovima, a mi se nadamo da će već u toku naredne godine doći do potpuog ispunjenja naših očekivanja, a to je popunjenost kapaciteta od preko 60%, što je naš cilj. Naš osnovni problem je što takvih kampova, kao što je auto-kamp Zasavica, potpuno opremljenih i savremeno uređenih, koji predstavljaju najmoderniju verziju kampova u jugoistočnoj Evropi sa tri zvezdice,nema više u Srbiji. Nadamo se da će biti podignuti još neki kampovi, ovakvog nivoa, na teritoriji naše zemlje, pa ćemo moći da zadržimo naše goste još koji dan u Srbiji, a ne samo u Zasavici.

*Koliko auto-kamp Zasavica može da primi gostiju?

-Može da primi 40 jedinica, što znači između 100 i 200 ljudi. To je dovoljan kapacitet kampova koji nisu na moru, i to će biti dovoljno za naredne godine, a ako ne bude dovoljno, mi ćemo ga lako proširiti.

*Ova 2012. je bila godina visokih temperatura i sušnog leta. Kako se to odrazilo na životinjski svet u Zasavici?  

-Po tim parametrima, ovo je bila katastrofalna godina za Zasavicu kao rečni tok, u kojoj je zabeležen najniži nivo vode, bar po svedočenjima najstarijih stanovnika ovog kraja. Nama je svaka kiša lek. Nadamo se dobroj jeseni i kišama, da to popune, i da se vrati na normalno stanje. Za razliku od vodenog toka, životinje su to relativno dobro podnele, zato što smo se mi o njima brinuli i obezbedili smo dovoljne količine vode, i to je njima najvažnije, a sve drugo su imali. Sada pasu umesto trave seno, i nije to nikakav problem za te stare, izdržljive rase.

*Šta očekujete do kraja godine?

-Očekujemo dobru jesen, ali biće teško, jer jer je ova suša doprinela poskupljenju stočne hrane i biće to za naš stočni fond, u zimskom periodu, izuzetno velik problem.Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Republike Srbije, prošle godine je prvi put otkazalo uredbu o genetičkim resursima i nismo dobili nikakvu nadoknadu. Bez te nadoknade Podolci se ne mogu držati imoraćemo smanjiti određen broj goveda, tako da je to posledica ove suše i problema koje ona nosi.

*Zasavica nas svake godine iznenadi sa nečim novim. Da li smišljate nešto za sledeću godinu?

-Smišljamo, naravno, ali o tome ćemo govoriti sledeće godine - nije hteo da oda planove gospodin Slobodan Simić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar