Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novosadski jesenji sajmovi u znaku jubileja

Novosadski jesenji sajmovi u znaku jubileja

  • PDF

Jesenji sajmovi LORIST 2012., otvoreni su u utorak, 25. septembra u Novom Sadu. Nakon pozdrava dobrodošlice direktora  Sajma Gorana Vasića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, čast da posle uvodnog govora otvori ovogodišnju sajamsku manifestaciju, pripala je državnom sekretaru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprirvrede Danilu Goluboviću. Potom su visoki gosti obišli štandove izlagača i sa mnogima od njih se zadržali u dužem razgovoru. Po završetku, uobičajeno, priređen je brifing za novinare, uz pokaznu vežbu mogućnosti mehanizacije JP “Vojvodinašuma”, koje je predstavilo najnovije mašine u radu.

Državni sekretar Danilo Golubović je bio više nego zadovoljan viđenim, posebno mogućnostima mehanizacije kojom raspolaže preduzeće „Vojvodinašume“ za sečenje drveća, ali i obradu drvne građe.
 -Što se tiče lova, obišli smo štandove koje su izuzetno estetski i sadržajno opremljeni, koje su ove godine pripremili ne samo naši već i strani izlagači, i ono što je moje mišljenje, svaka čast na organizaciji Novosadskom sajma, na velikom broju učesnika i svaka čast našim preduzećima na snazi da ceo ovaj pšosao iznesu. Potencijal naše zemlje od 8,5 miliona hektara kojima gazduju lovačka udruženja, je velika perspektiva privrede, turizma, i ukupnog razvoja naše zemlje Nadamo se da će sledeći sajam biti još bolji, a znajući kako ljudi rade, ja sam ubeđen u to-izjavio je Golubović.
Direktorka Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ Marta Takač je takođe izrazila zadovoljstvo što je preduzeće koje vodi i ove godinu u saradnji sa Novosadskim sajmom ponovo na LORIST-u. „Vojvodinašume“ su se potrudile i uspele da predstave svoje osnovne delatnosti, šumarstvo, lovstvo, lovni turizam, ekologiju, zaštitu prirode, ribarstvo.
 -Nalazimo se u svim segmentima na ovogodišnjem sajmu i već drugu godinu pokušavamo iz petnih žila da napravimo i Sajam šumarstva, gde nastojimo da mehanizaciju koju poseduju „Vojvodinašume“ prikažemo i u radu. Jako je značajno da svi posetioci Sajma imaju priliku da vide da se u Vojvodini radi na izuzetno savremen način i da se održivo gazduje vojvođanskim šumama. U svim segmentima su tu i danas i cele nedelje sa nama i naši takmičari, motorni sekači koji su predstavljali Republiku Srbiju na Svetskom prvenstvu u Belorusiji ove godine, tako da smo prisutni sa puno događaja. U petak ćemo imati rad sa decom, tako da ćemo i taj segment našeg rada prikazati na ovom Sajmu. Zahvaljujući Novosadskom sajmu, sa kojim imamo zaista izuzetan partnerski odnos, ukazala nam se  mogućnost da uz manje troškove sve ove vredne stvari koje poseduju „Vojvodinašume“ izložimo na ovogodišnjem Sajmu i prikažemo javnosti-reči su Marte Takač.
Novosadski sajam je i  u teškim vremenima uspeo da organizuje ovaj, na neki način jubilarni LORIST, jer se održava po 45. put Sajam hortikulture, ekologije i šumarstva, Međunarodni sajam turizma i 3. međunarodni sajam konjarstva "HorseVille". Pitali smo direktora Gorana Vasića da li je zadovoljan učinjenim i šta će sve posetiocui Sajma moći da vide do kraja nedelje?
-Prvi je dan, 45. po redu LORIST-a, za koji smo svi uložili izuzetan napor da pokažemo vrlo interesantne sadržaje više privrednih grana iz našeg regiona. Da spomenem da pored nas jubilaraca, Lovački savez Vojvodine ove godine beleži 90 godina postojanja, Vojvodinašume 10 godina, a Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Univerziteta u Novom Sadu 50 godina. Tako ispada da se ovogodišnje jesenje sajamske manifestacije održavaju u znaku jubileja. Sutra, u sredu 26. septembra, kreće HorseVille, a za 17h je zakazano otvaranje Trećeg sajma konjarstva. Imaćemo oko 130 grla iz 8 država i bogat edukativni program u Kongresnom centru. Iz bogatog sadržaja HorseVillea izdvojio bi nastup lipicanera koji nam dolazi iz Hrvatske i ovom prilikom pozivam sve Novosađene i ljude iz Vojvodine i Srbije da dođu i vide dešavanja sva ova zanimljiva dešavanja.
 Šlag na tortu i magnet za posetioce, uvek predstavlja Sajam turizma, koji se otvara 27. septembra u 10h. Biće tu prisutni brojni turoperateri i turistički radniki iz celog regiona, a u večernjim satima u Srpskom narodnom pozorištu biće održano tradicionalno Veče šampiona, kada će biti proglašene najbolje destinacija za odmor, hoteli, restorani, turističke organizacije... Prijave su pristigle iz celog regiona i biće zanimljivo videti koje su destinacije nominovane od strane stručnog žirija za šampionske pehare i medalje.
S obzirom da je ovo manifestacija šest jesenjih sajmova, na kojoj je moguće videti jedan široki spektar privrednih delatnosti u Srbiji, to istovremeno dođe i kao priprema za jubilarni 80 Međunarodni poljoprivredni sajam 2013. godine. O tom vrednom jubileju Goran Vasić kaže:
-Obeležavamo sledeće godine 90 godina postojanja naše kompanije i 80. godinu Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Hrvatska nam je zemlja partner na tom jubileju. Pripreme su već otpočele i već sada mogu najaviti da će to biti sajam sa vrlo bogatim sadržajima i sa velikim brojem učesnika iz čitavog sveta-obavestio je Goran Vasić.
 Inače, očekuje se da će do nedelje, 30. septembra, na prvim jesenjim manifestacijama, nastupiti više od 400 izlagača i učesnika iz 15 zemalja sveta - Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, Indije, Norveške, Poljske, Švedske, Irske, Rumunije i Turske. U Kongresnom centru Novosadskog sajma i na štandovima izlagača biće održano 53 stručnih i poslovnih skupova.
Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, kolektivne (za grupe veće od 15 ljudi) su 200, a ista cena je za decu do 12 godina, penzionere i organizovane đačke i studentske posete. Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 10 do 19 časova.
Više slika možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com