Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Ekskluzivni intervju sa Martom Takač za WWW.TOPSRBIJA.COM

Ekskluzivni intervju sa Martom Takač za WWW.TOPSRBIJA.COM

  • PDF

Prvog dana jesenjih sajmova LORIST 2012. na Novosadskom sajmu, Javno preduzeće "Vojvodinašume" je potpisalo ugovor o saradnji sa lovno-turističkom agencijom "Diana-Limpopo" iz Danske, koji će omogućiti dolazak stranih lovaca na lovišta u Vojvodini. O tome i o nastupu JP “Vojvodinašume” na ovogodišnjem sajmu u ekskluzivnom intervjuu za elektronski časopis www.topsrbija.com, direktorka Marta Takač kaže:

- Izuzetna nam je čast što smo potpisali višegodišnji ugovor sa najvećom danskom kućom koja dvadeset i više godina dovodio lovce u lovišta na teritoriji bivše Jugoslavije, kada je saradnja prekinuta. „Vojvodinašume“ su ponovo uspele da ih dovedu na ove prostore. Za nas to znači da smo otvorili vrata svim lovcima u skandinavskim zemljama, zemljama Beneluksa.
Ugovor je od izuzetnog značajna s obzirom što do sada nismo imali pristupa tom tržištu koji izuzetno neguje lovni turizam.
 Za lovni turizam se stalno govori da je naša šansa, ali stvari se teško pomeraju u lovnom turizmu. Kakvo je vaše mišljenje?
 -Da, izuzetno teško. Jako puno mora da se radi prvenstveno na poverenja između nas, koji pružamo sve te usluge u lovnom turizmu i agencija koje žele da rade na našim terenima. Morate imati njihovo poverenje, njihovu sigurnost da ćete mi ispuniti sve njihove zahteve, standarde, što je jako značajno, da oni kada pošalju lovca na naše terene dobiju upravo ono za šta su se opredelili. To je velika odgovornost sa naše strane, a sa njihove dolazi veliko poverenje prema nama da ćemo mi moći da ispunimo ono što su tražili.
 Lovački savez je bila jedna od najvećih organizacija i u staroj Jugoslaviji, a i kasnije. Međutim, došlo je do nekih promena, odvajanja... Kakva je situacija sada u Vojvodini?
 -Mi se maksimalno trudimo da na površinama gde mi gazdujemo i kod lovaca i kod uzgoja divljači, da nađemo svoj prostor na tom tržištu. „Vojvodinašume“ gazduje sa najkvalitetnijim delom lovačkih teritorija u Vojvodini. Jeste da je to svega 5% od ukupnih teritorija u Vojvodini, ali smo najkvalitetniji. Znači, gazdujemo najkvalitetnijom krupnom i sitnom divljači, imamo i proizvodnju, jelenske divljači, repro centar, divlje svinje, pa sve do proizvodnje fazana. Nekako smo u poslednjih desetak godina prepoznati kao neko ko može da pruža sav taj kvalitet. Iako su to površine na kojima se mi prvenstveno bavimo šumarstvom, bez šuma nema ni divljači, a ni obrnuto, svakako je jako značajno za nas da osetitmo prioritet na određenim terenima i da lovci vide gde treba da se bavimo ovim zahtevnim i profitabilnim poslom.
 Ova 2012. godina je bila godina jake zime i velike letnje suše. Kako su to životinje podnele?
 -Bila je izuzetno teška situacija tokom čitave godine. Uglavnom se govorilo o poljoprivredi, kada je suša u pitanju, a šumarstvo je pretrpelo ogromne štete s obzirom da je već i prošla godina bila poprilično sušna, da je bio mnogo niži nivo podzemnih voda
nego što je to bilo u ranijem periodu. Na zimu se nadovezala velika vrućina i suša u toku leta, što je izazvalo velike štete na našim sadnicama, naročito na pošumljenim teritorijama, a sve to je i divljač osetila, jer nije imala dovoljno hrane. Mi preko zime prihranjujemo ili vršimo ishranu divljači. Međutim, sada već dolazimo u situaciju, s obzirom da smo prošle zime imali potrebu pojačane ishrane, i da smo ostali bez hrane, imamo velike poteškoće prilikom nabavke kukuruza, pšenice koje nedostaje na tržištu, što nas sve itekako dotiče. Sada pokušavamo da dođemo do hrane, da je kupimo. Na neki način, da obezbedimo potrebnu ishranu, jer će u protivnom divljač imati ogromne probleme. Mi računamo da na našoj teritoriji imamo negde oko 5 do 5,500 grla visoke divljači i oko 200.000 pernate divljači.

U kakvoj su situaciji naši lovački domovi, koje možemo da ponudimo za smeštaj inostranih lovaca u Vojvodini?
 
-Mi smo pre šest godina počeli u Vojvodini da odlazimo na sajmove lova i lovnog turizma u Španiji, Italiji, Austriji i Nemačkoj i tu smo otvorili vrata Evropi, što se tiče naših lovišta. Ugovor koji smo potpisali sa danskim partnerom će nam omogućiti da sa firmom iz Kopenhagena, zajednički nastupamo na većim evropskim sajmovima, što će biti od izuzetnog značaja. U proteklim godinama smo dosta ulagali novaca da naše lovačke kuće, bar one najznačajnije, dovedemo u jedno funkcionalno stanje, da mogu da zadovolje sve potrebe stranih lovaca. Nije tačno kada se kaže da lovac ne traži puno. Lovac-turista je najzahtevniji. Jer, treba ga ugostiti, voditi i pratiti na mesta koje prethodno moraju biti dobro pripremljena za njega. Svaki čovek koji dođe kroz lovni turizam traži određene standarde, kako u smeštaju tako i kroz ishranu, i naravno organizaciju lova, traži visokokvalitetnu divljač. To je sve normalno, a mi se maksimalno trudimo da to ispoštujemo.Zbog svega nevedenog bi se, čak,lovni turizam mogao nazvati i specifičnim, elitnim vidom turizma, jer lovci su ljudi koji veliki novac izdvajaju za svoje neke užitke, vole samoću, mir i to se plaća da bi se obezbedilo. Sa druge strane, uvek vole da se dobro osećaju kod nas i ono što je najbitnije da „osvoje“ ono što se zove kvalitet i kada odu kući da mogu sa nečim da se pohvale.
Šta su „Vojvodinašume“ izložile na Sajmu i šta to posetioci mogu da vide?
-Osnovna naša delatnost su šume, pa smo se predstavili kroz šumarstvo. To nam je jako značajno s obzirom da smo prošle godine pokrenuli prvi Sajam šumarstva. Ove godine smo uspeli i da ga nastavimo, da krećemo ka nekoj tradiciji. Priredili smo izložbu svih naših delatnosti kroz šumarstvo. Tu su i gajenje i zaštita šuma, zaštita prirode, pošumljavanje, dve nove tehnologije vezane za kip, kartiranje, protivpožarna zaštita i drugi segmenti rada. U toku nedelje će se na našem štandu događati razne manifestacije i predavanja, družićemo se i sa decom, snimaćemo emisiju „Pitam se, pitam“, jer smatramo da se sa najmlađima uvek treba baviti. Izložili smo i lovački deo na kojem su trofeji iz ovogodišnjeg lova. U subotu će biti organizovan Dan lovaca sa takmičenjem u oponašanju rike jelena, takmičenje hornica na koje nam dolaze i naši prijatelji iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske, koji će uzeti učešće na svim tim takmičenjima. Pored toga, u dvorištu Novosadskog sajma smo izložili dvadetak najsavremenijih mašina u šumarstvu, a neke od njih će biti prikazane i u radu. Imamo naše spretne sekače sa motornim testerama, koji su se pre tri nedelje vratili sa Svetskog prvenstva, a dolaze nam i goste i sekači iz Belorusije, kojii će prikazati sve one discipline na kojima su se oni takmičili na svetskom nivou. Zato pozivamo sve zainteresovane, da dođu na Novosadski sajam i štand „Vojvodinašuma“. Imaće šta da vide -zaključila je Marta Takač.

Više slika pogledajte  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com