Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Gordana Plamenac: Broj stranih gostiju u Srbiji neprestano raste

Gordana Plamenac: Broj stranih gostiju u Srbiji neprestano raste

  • PDF

U okviru jesenjih novosadskih sajmova, u četvrtak, 27. septembra, na Međunarodni dan turizma i pravoslavni praznik Krstovdan otvoren je Sajam turizma. Svečanost povodom otvaranja ovog 45. jubilarnog Međunarodnog sajma turizma, pored uglednih zvanica i brojnih gostiju, bili su prisutni i oni koji su u minuloj godini pokazali izuzetne rezultate na polju turizma. Onim najboljim dodeljeno je po XVI put, u deset kategorija, prestižno priznanje „Turistički cvet“, koju tradicionalno dodeljuje turistička organizacija Srbije.

Tim povodom, direktorica Turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac, očito zadovoljna organizacijom i tokom manifestacije bila je ljubazna da odgovori na nekoliko pitanja.

*Prvo je bilo o  trenutnom stanju u srpskom turizmu?

-Ova godina  je uzuzetno teška ne samo zbog događanja u zemlji nego i zbog događanja u celom svetu. Ekonomska kriza i dalje traje, sa jačim ili manjim uticajem i pritiskom. Niko nije pošteđen i zbog toga je konkurencija izuzetno jaka. Naši normirani pristupi, kreativne teme koje svake godine ističemo, su u stvari namenjene privlačenju većeg broja turista. Zašto smo mi na „Turističkom cvetu“, dodelili specijalne nagrade onima koji možda i nemaju neke veze sa turizmom? Zato što su Paraolimpijci zaista uradili nešto što je podjednako važno onome što je uradio srpski Olimpijski tim. Svi govore o obnovljivim izvorima energije, a naši mladi stučnjaci sa Fakulteta organizacionih nauka su napravili Strawberry energy – drvo punjač, koje je postalo hit, jer javno puniti mobilne telefone, tablet računare i ostale elektronske uređaje uz pomoć solarne energije, jeste nešto posebno. Tako da mi ovu priliku koristimo ne samo da nagradimo ljude koji su u turizmu napravili nešto, nego da nagradimo i one koji su indirektno uticali na to da se Srbija više eksponira.

*Ove godine imamo značajan  broj novootvorenih velikih hotela, vinskih podruma i mnogih drugih stvari koji će pomoći razvijanju turističke ponude. Kako to komentarišete?

-To će značajno pomoći obogaćivanju srpske turističke ponude. Neki od tih hotela su napravili potpuni preokret na nekim destinacijama. Hotel „Izvor“ iz Aranđelovca, koji je dobio nagradu „Turistički cvet“, on je napravio zaokret u aranđelovačkom kraju, postao je potpuno jedna atraktivna turistička destinacija, gde sve ljudi više dolazi. U toj nekoj kolektivnoj ponudi, uključeni su i vinski podrumi, i kulturno istorijsko nasleđe na Oplencu, i hotel „Izvor“ sa wellness i spa programom i aqua parkom, i to je nešto što je zaista primer kako treba raditi. Ali, takvih pozitivnih primera imamo i ovde u Vrdniku, hotel „Premier Aqua“, pa hotel na Staroj planini, da ne nabrajam, sve je to nešto što doprinosi napretku u ovoj privrednoj grani. Uz to sve je bogatija, kompletnija i zimska ponuda uz pomoć Skijališta Srbije...

*Da li to znači se otvara naše tržište za strane goste? -Broj stranih gostiju u Srbiji neprestano raste. Mi smo u periodu od januara do jula ove godine imali rast od 6% stranih turista i mi sada ubrzano radimo na nekim analitičkim procenama i kliznom određivanju tržišta za sledeću godinu, razrađujemo strategiju koja će najviše anamirati turiste da bi putovali ka Srbiji - rekla je Gordana Plamenac.

Turistička organizacija Srbije je ozbiljnije nego ikada ranije prionula na iznalaženje pozitivnog razrešenje enigme zvane turizam, ne bi li privukli što više gostiju. Uz prirodne lepote, očuvanost naših sela i predela, te, kako je u pozdravnom govoru prilikom dodele najvećeg priznanja u turizmu Srbije” Turističkog cveta”, koji je, inače, po prvi put održan van Beograda, a ovoga puta to je simbolično bilo i na Dan svetskog turizma u Novom Sadu, u jednoj pravoj međunarodnoj turističkoj atmosferi 45. jubilarnog Sajma turizma na Novosadskom sajmu, Miroslav Vasin, Pokrajinski sekretarza privredu, zapošljavanje i ravnopravnost, pominjući Vojvodinu, a misleći i na Srbiju, naglasio,da naš čovek može gostima ponuditi dubinu svoje duše, koja se, retko gde tako otvara kao u našim krajevima.

Više slika sa dodele nagrade „Turistički cvet, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com