Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dežela Celjska regija partner 45. Sajma turizma u Novom Sadu

Dežela Celjska regija partner 45. Sajma turizma u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Ove godine, regija partner jubilarnog 45. Sajma turizma u Novom Sadu je regija Dežela Celjska, i kao takva zauzela je centralno mesto u hali Master Novosadskog sajma. Celje, nekadašnja rezidencija kneževa Celjskih, treći je po veličini grad u Republici Sloveniji i predstavlja atraktivnu turističku destinaciju koja obiluje bogatom kulturnom baštinom i istorijskim spomenicima. Ipak, regija Dežela Celjska, koja obuhvata 21. opštinu, najpoznatija je po banjskom turizmu.

Milena Čeko Pungartnik, direktorkaInstituta za turizam i kulturne događaje u Celju, sve vreme trajanja Sajma turizma, imala je nebrojano mnogo aktivnosti u promovisanju ovog područja za koje je vladalo izuzetno interesovanje posetilaca.

-Regija Dežela Celjska se na Sajmu pre svega, predstavila sa šest poznatih banja, a to su: Rogaška Zlatina, Dobrna, Rimske Toplice, Termalna Laško, Terme Olimia i Terme Zreče - rekla je gospođa Milena Čeko Pungartnik. - TO ove regije od banjskog turizma ostvaruje preko milion noćenja godišnje. Srpsko tržište nam je vrlo bitno i zbog toga smo ove godine odlučili da nastupimo na Novosadskom sajmu kao regija partner, i mogu da kažem da smo vrlo zadovoljni posetom, odzivom ljudi koji su posetili naš štand. Nadam se da smo se lepo predstavili sa našom ponudom, ne samo sa banjskim, nego i sa seoskim i kulturnim turizmom. S toga verujem da su posetioci sajma našli neku ponudu za sebe, da nam se pridruže i u Deželi Celjskoj u Sloveniji.

Dežela Celjska predstavlja regiju u kojoj je najbolje razvijen banjski turizam, jer se na malom prostoru, u prečniku od svega 40 kilometara nalazi puno banja. U drugom delu Slovenije, u Pomurju, ima takođe dosta banja, ali ne toliko.

O tome kako su Slovenci uspeli da postignu tako visok nivo banjskog turizma, i šta to one svojim gostima nude, gospođa Milena Čeko Pungartnik kaže:

-Mislim da je tu bitna stavka i oprema termi, sama infrastruktura koja je u slovenačkim termama nova zahvaljujući evropskim sredstvima. Jer, sve banje su izgradile nove objekte i poseduju savremenu opremu, a imaju i stručan kadar i ljubazno osoblje. Cene takođe igraju bitnu ulogu jer, slovenačke terme nude bitno niže cene nego banje u Austriji i Italiji, koje su po nivou usluge paritetne, zbog kojih i gosti iz Italije i Austrije dolaze u Sloveniju na tretmane, i koriste više usluge slovenačkih nego domaćih banja. Znači, bitnu ulogu u razvoju i opremljenosti naših banjaimaju  evropske investicije koje smo mi znali dobro da iskoristimo.

Međutim, osim zdravstvenog turizma u banjama propagiramo i wellness, znači dobro raspoloženje, što je i moto naše destinacije. Kulturna ponuda je takođe bitna stavka, jer grad Celje mnogo radi na tome. Celje je najveći grad ove destinacije i ima bogatu kulturnu baštinu. Bogatstvo se pokazuje i u seoskom turizmu i u kulturnoj baštini na selu kao i u gradu. Mi smo napravili vanbanjsku ponudu širokog spektra, jer danas su gosti vrlo zahtevni. Nije im dovoljan dobar hotelski smeštaj i dobra hrana, nego vole i druge stvari koje im Dežela Celjka nudi. To su šetališta, biciklističke staze sa mogućnošću skijanja na Rogli, tako da verujem da je ta široka i raznovrsna ponuda na našoj destinaciji pridonela tako dobroj poseti.

Gospođa Milena Čeko Pungartnik je na kraju iskoristila priliku da pozove sve turiste i goste koji žele da se dobro osećaju, da dođu u Deželu Celjsku, da probaju kulinarske specijalitete, uživaju u programima koje im nude wellness centri sa svim mogućim masažama i da iskoriste sadržajima ispunjenu vanpansionsku ponudu, koja će sigurno uspeti da udovolji zahtevima i najprobirljivijih gostiju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com