Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Klub planinskog skejtborda ATB predstavio se na LORISTU

Klub planinskog skejtborda ATB predstavio se na LORISTU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Poslednje septembarsko predstavljanje novosadskog Kluba planinskog skejtborda „ATB“ i ovog izazovnog i, na našim prostorima, neuobičajenog sporta, bilo je u subotu, 29. septembra u okviru Sajma LORIST.

Posetioci koji su posetili štand Turističke Organizacije Novi Sad, inače velikog i dugogodišnjeg prijatelja planinskog skejta u Novom Sadu, mogli su da pogledaju promotivni film ATB kluba, ali i testiraju daske na 4 točka koje dostižu brzinu od preko 40 km/sat.

Nemanja Protić, ispred TONS-a, Slobodan Banović, Tanja Đaković, Predrag Marcikić i Aleksandar Pavlović, razgovarali su sa zaintrigiranim gostima Sajma i njihovog štanda i upoznavali ih sa lepotama i opasnostima koje karakterišu vožnju planinskog skejtborda. Takođe, bilo je reči i o tradicionalnoj Manifestaciji „Evropski izazov u planinskom skejbordu“ u Bukovcu, koja je ove godine proslavila jubilarnu 5. godinu postojanja i konačno dobila preporuku podršku Gradske uprave za sport i omladinu.

Sledeći korak članova Kluba planinskog skejtborda ATB je odlazak na evropsko takmičenje u Poljsku, sredinom oktobra, gde će predstavljati Srbiju i sa kog planiraju da se, po običaju, vrate sa osvojenim medaljama.

Klub ATB, prvi i jedini novosadski klub planinskog skejtborda, osnovala je 2006. godine
grupa entuzijasta koji vole ekstremne sportove,sa namerom da popularizuje i razvije ovaj sport kako Srbiji, tako i istočnoj Evropi. U Srbiji postoji još par klubova koji se bave planinskim skejtbordom kao svojom sekcijom, ali je ATB jedini registrovani klub koji organizuje i održava obuku, treninge i takmičenja u ovom sportu. Klub je dosad organizovao više takmičenja za vozače mlađeg uzrasta, kao i sedam seniorskih tačkmičenja, na kojima su učestvovali i takmičari iz više evropskih zemalja – Holandije, Rumunije, Francuske, Rusije, Češke, Engleske, Poljske, Nemačke, Slovenije i Francuske... Klub ima više uspešnih takmičara, a Slobodan Banović je u planinskom skejtbordu drugi u Evropi i prvi na Balkanu. Jedina devojka u klubu je Senka Bajić, koja takođe niže uspehe u ovom sportu.

U početku novosadski skejtborderi nisu imali nikakve uslove za bavljenje ovim sportom, nisu imali stazu, ni opremu koja nije nimalo jeftina (daske koštaju i do 500, a zaštitna oprema 200 evra). Posle mnogo truda i rada na uređivanju, članovi kluba su napravili izuzetno atraktivnu staza u Bukovcu dugačku 700 metara gde se održavaju takmičenja i treninzi, koja važi za jednu od najopasnijih u Evropi, ali se treninzi odvijaju i u Petrovaradinu, na padinama kod Lovotursa. Zbog izuzetne organizacije i izuzetnog kvaliteta staze, novosadski Klub planinskog skejtborda ATB je dobio ponudu od svetske Mountainboard Asocijacije da 2013. godine bude domaćin Svetskog izazova u planinskom skejtbordu, što nagoveštava dalju popularizaciju ovog sporta i omasovljenje članstva.
Inače, učlanjenje u Klub je besplatno i nema ograničenja ni u polu ni u godinama. Važno je samo da budući “travnati borderi” imaju dovoljno  hrabrosti, spretnosti i upornosti, ali i odličnu koncentraciju, jer se, za razliku od snouborda, vozi po neravnom terenu i postoji veća mogućnost da se padne, izgruva, ili “ne daj Bože” desi i neko iščašenje ili prelom. Više informacija možete dobiti u Agenciji za usluge reklame Codec Studio na telefon 064/218 9 569, e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili na http://www.codecstudio.co.rs.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com