Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM BANJE Merkur na Susretima osoba sa dijabetesom

Merkur na Susretima osoba sa dijabetesom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

U okviru Susreta osoba sa dijabetesom Srbije "Vuk Vrhovac" održanih  28.09.2012. godine u Sremskim Karlovcima, koje su organizovali Društvo za borbu protiv šecerne bolesti Opštine Sremski Karlovci i Savez društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti, u saradnji sa Savezom društava Srbije za borbu protiv šećerne bolesti i Dijabetološkim savezom Srbije, aktivno učešće je uzela  Specijalna bolnica Merkur iz Vrnjačke Banje.

Učešće Specijalne bolnice, kao Nacionalnog edukativnog centra za dijabetes, bilo je neizostavan deo jednog ovakvog skupa i sastojalo se od predavanja i informisanja članova udruženja o mogućnostima produžene rehabilitacije u Merkuru. Predavanje je držala dr Danijela Karamarković na temu programa edukacije i značaju pravilne ishrane kod obolelih od dijabetesa, a svi prisutni su na info pultu mogli da dobiju sve informacije o programu edukacije. Svim prisutnima je podeljena publikacija Dijabetes Merkur press, gde su mogli da se informišu o različitim temama vezanim za dijabetes.
Osim dr Karamarković, predavanja su održali i mnogi stručnjaci iz oblasti dijabetologije. Takođe, održan je i okrugli sto sačinjen od predstavnika saveza i eminentnih profesora na kome su doneti zaključci o budućoj zajedničkoj platformi, kako bi se briga o dijabetesu u Srbiji podigla na nivo koji zaslužuje.
Jedna od tema za okruglim stolom je bila ovogodišnja odluka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kojom je  program produžene rehabilitacije skraćen na 5 dana. Obzirom da je program od 2008. godine zabeležio zavidne rezultate u prevenciji šećerne bolesti razgovaralo se na temu  da se u 2013. godini program produžene rehabilitacije-edukacije u Merkuru u Vrnjačkoj Banji vrati na 10 dana.
Na Susretima je prisustvovalo oko 300 učesnika, sa međunarodnim učešćem. Među gostima su bili predstavnici svih udruženja za borbu protiv dijabetesa sa teritorije Srbije i Vojvodine, kao i predstavnici Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com