Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Studenti Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u finalu takmičenja iz međunarodnog humanitarnog prava

Studenti Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u finalu takmičenja iz međunarodnog humanitarnog prava

  • PDF

Jedanaesto po redu Moot Court takmičenje iz oblasti međunarodnog humanitarnog prava (MHP)  održalo je od 28. septembra do 1.oktobra 2012. godine , u prostorijama Crvenog krsta Srbije. Na takmičenju su svoje znanje i razumevanje međunarodnog humanitarnog prava testirali studenti Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, Fakulteta za obrazovanje diplomiranih pravnika i diplomiranih ekonomista za rukovodeće kadrove, kao i studenti Univerziteta u Beogradu sa Fakulteta političkih nauka, Fakulteta bezbednosti, Vojne akademije i Pravnog fakulteta.

Smešteni u stvarne životne situacije, kroz igranje uloga vojnih oficira, pravnih savetnika, humanitarnih radnika i pravnika koji su uključeni u imaginarni oružani sukob, učesnici takmičenja su odmerili svoje znanje i pokazali koliko su savladali pravila i suštinu primene prava kojim se uređuje vođenje rata i kako se i kojim sredstvima štite civili i vojnici koji učestvuju u sukobima.
Tim Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, koji su činile studentkinje Ana Čavić, Nina Aleksić i Tamara Staparski sa trenerom, asistentkinjom, Marijanom Mladenov, iako debitant na samom takmičenju, je ostvario odličan rezultat kroz plasman u finale koji je ostvarila studentkinja Nina Aleksić. Mesto u finalu uspeli su da obezbede i studenti sa pravnih fakulteta u Nišu i Beogradu, kao i predstavnici Vojne akademije i Fakulteta bezbednosti i Fakulteta političkih nauka, dok su tri pobednička mesta pripala studentima Fakulteta bezbednosti i Fakulteta političkih nauka.
Prema rečima trenera ekipe Pravnog fakulteta za privredu i provosuđe u Novom Sadu, Marijane Mladenov, ovo takmičenje ima izuzetan značaj jer ne samo da doprinosi interesovanju studenata za proučavanje međunarodnog humanitarnog prava, već im i omogućava da bolje razumeju prošle sukobe  i unapređuje njihov nivo stručnosti u sferi humanitarnog prava. Dalje, Marijana Mladenov je istakla da je mesto u finalu takmičenja za debitantsku ekipu Pravnog fakulteta za privredu i provosuđe u Novom Sadu potvrda kvaliteta i znanja koje su studenti ove institucije pokazali i koje će sigurno potvrditi i kroz neka buduća studentska takmičenja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com