Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dani ludaje sledećeg vikenda u Kikindi

Dani ludaje sledećeg vikenda u Kikindi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Kikinda, bolje reći Velika Kikinda, mesto uklješteno na tromeđi između Rumunije (na 7.5 kilometara), Mađarske (60 kilometara) i Srbije u banatskoj ravnici, prema pisanim dokumentima, prvi put se pominje1423. godine kao posed ugarskog kralja Zigmunda i 1441. kao dar ugarskog kralja srpskom despotu Đurađu Brankoviću, mada se smatra da se prva naselja na ovom prostoru javljaju oko 5000 godina pre nove ere.

Ne zna se da li je i onda Kikinda bila poznata po LUDAJI, nezgrapnoj biljci, bundevi, koja je postala sinonim ovoga grada sa nešto više od 67.000 stanovnika, čija se teritorija prostire na oko 120.000 hektara i obuhvata naselja Mokrin, Nakovo, Banatsko Veliko Selo, Novi Kozarci, Rusko Selo, Banatska Topola, Bašaid, Iđoš, Sajan. Kikinda je i administrativni centar Severnobanatsko-potiskog regiona u koji ulaze i opština Čoka, Novi Kneževac, Ada, Senta i Kanjiža. Tek, zbog svog specifičnog položaja u banatskoj ravnici, ljudi su još u davna vremena, da bi opisali koliko je Kikinda ravna, govorili: „Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu”. Sem u pošalicama, zahvaljujući ovoj tikvi, svake godine, sredinom oktobra, Kikinda postaje centar sveta, kada se na“najlepšoj gostinskoj sobi srednje Evrope, kikindskom Trgu” održavaju „Dani ludaje”. Mnogi smatraju da nije „Banatskog fruštuka” na „Danima ludaje” u Kikindi, da bi do sada već mnoga tradicionalna jela bila zaboravljena.A svašta se može od bundevepraviti, i slanih i slatkih jela, sokova, kolača, slatkog, kompota, pečenih muskatnih tikvi koje se baš slažu uz „krompir u čakširama”.„Dane ludaje”, spoj prošlosti i tradicije,između ostalog, krasei tradicionalno pravljenje maski od ludaja i maskenbalnajmlađih žitelja ovoga grada.
Brendiranje ludaje, kao simbola grada, počelo je sredinom devedesetih godina prošlog veka, kada su, podržavajući ideju da Vojvodina, jeste i treba da bude područje razvijenog receptivnog turizma, entuzijasti i turistički radnici Kikinde odlučili da promovišu manifestacioni turizam kreirajući “Dane ludaje”. Razvijanjem ove manifestacije, od skromne gradske priredbe do ovogodišnje manifestacije, koja je za medijske promotere imala Anu Ivanović i Mladena Krstajića, Kikinda  je postalazanimljiva turistička destinacija.Stvorena je manifestacija koja promoviše sve turističke, ali i privredne i kulturne potencijale Opštine Kikinda kao i vrednosti ove severnobanatske sredine,  manifestacija  koja svojim kvalitetnim sadržajem utiče na povećani interes i želju da se poseti Kikinda.
Od kako je zvanično nastala 1986. godine, manifestacija “Dani ludaje“, iz godine u godinu postaje sadržajno bogatija, raznovrsnija i zabavnija. Danas je ona ikona manifestacionog turizma i gotovo porodična svetkovina Kikinđana, koji tih dana otvaraju vrata svojih domova gostima iz zemlje i inostranstva. Četvorodnevni program prate različite generacije zajedno, jer tih dana se održavaju književne večeri, izložbe, pozorišne premijere, koncerti, naučna predavanja, ali gastronomske promocije, predstavljanje sela, tradicije i običaja, muzičke svečanosti, defile maskiranih predškolaca, radionice učenika osnovnih škola i međunarodna prijateljska sportska takmičenja...Centralni događaj manifestacije je stručno merenje najdužih i najtežih plodova tikve pod budnim okom najvećih stručnjaka, univerzitetskih profesora. Kikinda je član Svetske asocijacije ljubitelja tikava i njen glavni predstavnik za Istočnu Evropu.Takmičenje u Kikindi predstavlja balkanski šampionat, a ostvareni rezultati se šalju u World Pumpkin Confederation u Ontario (Canada) i Collins (USA) i učestvuju u takmičenju za zvaničan svetski rekord.
Dakle, ova jedinstvena manifestacija afirmiše grad i van granica naše zemlje, u skladu sa Strategijom razvoja turizma u Srbiji, ističući i promovišući tradiciju i kulturu ovoga kraja, kao i ugostiteljstvo bazirano na gastronomskoj baštini i autohtonim kulinarskim iskustvima brojnih etničkih grupa sa ovog prostora, pa i šire. Kikinda je grad koji prihvata goste, a Kikinđani tih dana na dostojanstven i odmeren, a sebi svojstven način uspostavljaju prisnost sa gostima. Mentalitet razumevanja, prihvatanja i tolerancije kod gostiju stvara pozitivnu asocijaciju na ovajgrad i budi želju da se ponovo vrate, a kod domaćina razvija želju da u vreme manifestacije primaju goste i aktivno učestvuju u programima.
Jedinstvena manifestacija, sa više desetina hiljada posetilaca, jedna od najstarijih u regionu,  uticala je i na činjenicu da se slične manifestacije danas održavaju i u inostranstvu, te tako organizatori iz Slovenije (Šentjur) ponosno ističu da su ideje dobili baš u Kikindi!
  Manifestacija “Dani ludaje”, privlači turiste najviše zahvaljujući “banatskoj banani” kako neki nazivaju tikvomili bundevom, a Vojvođani ludajom! Manifestacija je neraskidivi deo tradicije i prepoznatljiv simbol Kikinde, čuva i promoviše tradiciju, kulturnu baštinu, ali i afarmiše gastro ponudu!Tako je bilo i biće. Uostalom, najbolje je da se u to uverite i sami. Zato vas ovdašnja Turistička organizacija i Opština Kikinda, organizatori ove manifestacije, pozivaju da dođete od 11-14. septembra i uverite se u bogatstvo sadržaja koje će biti upriličeno u čast ove pomalo zdepaste, ali istovremeno i zdrave i višestruko korisne biljke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com