Sun09252022

Poslednja izmena:08:18:30 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Kultura povezala Mursku Sobotu i Novi Sad

Kultura povezala Mursku Sobotu i Novi Sad

  • PDF

Iz Slovenije, tačnije iz Murske Sobote, stigle su reči pohvale sa sve ono što je slovenačka delegacija doživela u Novom Sadu i na minulim Međunarodnim jesenjim manifestacijama, posebno na 45. po redu Sajmu turizma. Apsolutno svi članovi brojne slovenačke delegacije, imali su samo reči hvale za prijem koji su im predstavnici Turističke organizacije Grada Novog sada, Novosadskog sajma, Muzičke omladine, konačno, Novosađani, ali i svi ostali učesnici ove velike međunarodne turističke smotre iz naše zemlje, priredili u vreme trajanja manifestacije “Dani Murske Sobote u Novom Sadu”, od 27. do 30. septembra 2012. godine.

  Pored niza bilateralnih susreta (prijem kod Gradonačelnika Novog Sada, sastanak sa Predsednikom Regionalne Privredne Komore Novog Sada,..), brojnih koncerata koji su imali odličnu posećenost, organizovan je prijem – druženje predstavnika dva grada na najlepšoj plaži na Dunavu, čuvenom novosadskom Štrandu, gde su predstavljeni i brojni kulinarski specijaliteti sa područja grada i okoline (med, vino “Mačkov podrum”, futoški kupus priređen je iz kuhinje restorana “Lovac”, proizvodi mesne industrije “Štrand”, proizvodi od mangulice i čuvena rakija od duda iz Kovilja i sl.). Veoma nam je drago da su gosti otišli zadovoljni i da će ovako dobar prijem omogućiti veći priliv turista iz ovog regiona Slovenije u Novi Sad tokom narednog perioda. Takođe, s obzirom da je u vreme održavanja ove manifestacije bio u toku i 45. Međunarodni sajam turizma, na štandu TONS-a (Turističke organizacije Grada Novog Sada) predstavljeni su turistički potencijali regije Pomurje i grada Murske Sobote, sa akcentom na banjske kapacitete.
Tradicionalna saradnja dva grada, dve regije, Murske Sobote i Novog Sada, Pomurja i Vojvodine, na planu kulture i turizma, odvija se na bazi reciprociteta. Ove godine je u gostima bilo tridesetak slovenačkih umetnike, a već sledeće godine će Novi Sad prirediti deo svojih bogatih kulturnih i umetničkih potencijala. Tokom četvorodnevne manifestacije u Novom Sadu su održani koncerti umetničke muzike, veče murskih balada i romansi, niz interesantnih predavanja, kao i jedan program nazvan „Poezija na obali Dunava“, na kome su gostovala dva slovenačka i dva domaća književnika, a kazivanje njihovih stihova, odnosno odlomaka iz proznih dela bilo je obogaćeno muzikom, glumačkom rečju itd.Saradnja dva grada, dve regije, je bila prilika i za povezivanje privrednih subjekata. Potpisana su neka konkretna dokumenta koja će doprineti rešavanju ekonomskih pitanja. Tako je, posle desetak godina saradnje, kultura ta koja  je uspela da nas poveže i dovede do rešavanja najvažnijih, ekonomskih i egzistencijalnih pitanja.
A kada je u pitanju kultura, definitivno, Novi Sad je, posle Beograda, najveći kulturni centar Srbije. Novosadski kulturni radnici čine sve napore da Novi Sad postane Evropska prestonica kulture 2020. odine, što daje nadu, između ostalog i zbog toga što su retki slučajevi da je glavni grad jedne države bude Evropska prestonica kulture. Obično se izaberu gradovi srednje veličine, kao što je Pečuj, Grac, ove godine Maribor, a ne Ljubljana. Novi Sad očekuje da će dobiti kandidaturu, da će biti Evropska prestonica kulture za 2020. godinu. Glavni grad Autonomne pokrajine Vojvodine je spreman, ali uz uslov da u narednih nekoliko godina izgradi koncertnu salu i da ima jedan adekvatan galerijski prostor. Sve ostalo već u ovom trenutku ima. Na konferenciji za novinare, upriličenoj u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada, uoči održavanja „Dana Murske Sobote u Novom Sadu”, predstavnici gradske vlasti su kategorički izjavili da će se truditi da Srpska Atina opravda taj svoj epitet, bez obzira da li će biti kulturna prestonica 2020. godine ili ne. Novi Sad je narastao, bliži se broju od 400.000 stanovnika, veliki je kulturni potencijal, velika je ciljna grupa ljudi, konzumenata kulture i umetnosti, tako da mu predstoji izgradnja koncertne sale i jedne galerije koja će zadovoljiti sve zahteve organizatora likovnih sadržaja, pa da ispuni i te neophodne uslove za dobijanje i tog prestižnog epiteta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com