Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Srpska magaza organizovala prvi KUKURUZ FEST

Srpska magaza organizovala prvi KUKURUZ FEST

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Prvi KUKURUZ FEST u Srbiji u organizaciji Srpske Magaze i Udruženja Moba, a uz podršku Opštine Ljig, Turističke organizacije Ljig, Instituta za kukuruz Zemun polje, AS Hibrida i Granita Peščar, održan je u Ljigu 6. oktobra 2012. godine. Spoj tradicionalnih proizvoda, gastronomije, takmičarskog i kulturno umetničkog stvaralaštva upotpunio jeturističku ponudu regiona Centralne Srbije.

Na manifestaciji KUKURUZ FEST predstavljeni su tradicionalni proizvodi od kukuruza, proja, kačamak, purenjak, kukuruzno brašno, boza... Posetioci suimalipriliku da probaju i na licu mesta vide pripremu pojedinih specijaliteta, vruć kačamak, čorba od kukuruza i razne pite.... Udruženje Zlatne ruke iz Ljiga na čelu sa baba Stojanom pripremilo je ukusne đakonije.A mogli su da se probaju i Čitakovića rakija, i slatki proizvodi Jasmine Živanović i mnogi druge. Sve je bilo u znaku kukuruza, pa i nesvakidašnji suveniri.

U prepodnevnim časovima organizovana su predavanja na temu „Kukuruz al`na drugi način“ eminentnih članova udruženja „Srpski krivak“.
Svi su bodrili i pordžali najmlađe posetioce u takmičenju „Koš na travi“ uz podršku Bate Đorđevića iz udruženja Srpski krivak“.

Na festivalu podeljene su i nagrade najboljim proizvođačima za „Izbor najvećeg klipa kukuruza“, a nagradu je dobio Rade Daničić, proizvođač iz sela Cvetanovac sa klipom kukuruza od 30 cm, drugi nagrađeni je Slavko Ivanković iz Brančića i treći je Mirko Tomić iz sela Veliko polje.

Na kraju dana organizovana je projekcija autorskih filmova u Gradskoj biblioteci Ljig, sa filmovima „Poslednji kolibari“ i „Pod oskorušom“.
Svojom muzikom goste je zabavljao muzičar Bane Ekser, a njegovom pesmom festival je dobio svoju himnu.

 

„Svet ima Olimpijadu,

A Ljig prvu kukuruzijadu!

To je festival dobrog klipa i zdrave hrane.

Danas ovde ima puno sveta,

Skupila se cela planeta,

Zaista nije šala, zbog kukuruz festivala!“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com